La carbassa és rica en betacarotè, un pigment que contenen els vegetals de color taronja, vermell i groc del grup dels carotenoides, components antioxidants que se situen al costat de la melanina a les capes externes de la pell i li aporten coloració a més de protegir-la dels radicals lliures. A més, els betacarotens són precursors de la vitamina A, una de les vitamines essencials necessària per a la formació correcta d’ossos, el bon estat de la pell, de la vista, formació de glòbuls vermells i reparació de teixits i mucoses.
El carabassó és molt lleuger, i per això és ideal per a estómacs delicats i actua sobre el sistema digestiu com a emol·lient, refrescant i sedant. Hi ha un hàbit molt generalitzat de considerar el carabassó com a verdura gairebé exclusiva per a guarnicions; no obstant això hi ha moltes receptes en què pot lluir com a ingredient principal. La polpa del carabassó té un sabor subtil i resulta refrescant i molt agradable al paladar, ideal per consumir en cru.
El carabassó, a més, té una molt bona quantitat de vitamines excel·lents per a la bona salut i aparença de la pell. Conté un 93% d’aigua i està compost per enzims i vitamines A, B1, B2, B3 i C, com a mineral principal té el potassi, i en menys quantitat calci, fòsfor i ferro. Aquests nutrients es troben sobretot a la pell, per la qual cosa cal procurar consumir-lo tan ferm i fresc com sigui possible i sobretot de conreu ecològic.
Recomano aromatitzar aquest tipus de verdures crues de sabor suau amb herbes fresques i condiments suaus per complementar-les sense destruir-ne les propietats, que són molt delicades. Per a l’amaniment he preparat una barreja de pistatxos torrats amb alfàbrega picada. M’encanta el sabor dels pistatxos i m’agrada saber que aporten moltes propietats com la vitamina E, que queda molt bé en aquesta recepta pel seu poder antioxidant i perquè és l’encarregada de mantenir la integritat de la pell, protegint-la dels rajos UV i donant-li defenses suficients per prevenir l’envelliment prematur i el càncer de pell.
Menjar pistatxos, a més, pot prevenir la diabetis tipus 2, ja que conté fòsfor, important per convertir les proteïnes en aminoàcids i ajudar a balancejar els nivells de glucosa. Una tassa de pistatxos té el 60% de la quantitat diària recomanada d’aquest mineral.
Totes les herbes aromàtiques tenen un propòsit ja sigui culinari o medicinal, però el cas de l’alfàbrega és especial. Durant milers d’anys s’ha fet servir en la medicina ayurvèdica i és venerada com la “reina de les herbes”, a més de ser considerada com una planta sagrada digna d’adoració. Els beneficis de l’alfàbrega sagrada inclouen, entre d’altres, l’augment de la sensació de benestar, l’augment de la funció immune i la prevenció de moltes malalties.
La recepta
Ingredients per a 2 persones:
- ½ carabassa
- 1 carabassó
Amaniment:
- Pistatxos
- Oli de carabassa verge extra bio
- Suc de llimona
- Fulles d’alfàbrega
- Sal i pebre
Preparació en 2 passos:
- Talleu finament el carabassó amb la pell i els trossos de carabassa i disposeu-los en una safata de forma alterna.
- Per preparar la vinagreta piqueu en un morter els pistatxos i torreu lleugerament en una paella sense oli; piqueu les fulles d’alfàbrega finament i afegiu la resta d’ingredients. Regueu el carpaccio generosament i deixeu macerar una mitja hora abans de servir.
Que en gaudiu, Molta salut!