Sempre pensem que les nostres defenses tenen molta feina a l’hivern i poca o gairebé gens a l’estiu, però no és així del tot. Des de la primavera podem arrossegar una al·lèrgia, fins que a l’estiu es dispara el termòmetre i, amb això, els canvis de temperatura, amb la qual cosa passem dels aire condicionats gelats (oficines, botigues, centres comercials…) a la calor ambiental natural, pràcticament sense deixar temps perquè el cos s’aclimati. Si hi sumem que sortim més a sopar fora o que ens desviem de la nostra dieta saludable i mengem o bevem en excés, la flora se’n ressent. Llavors l’esmorzar d’aquest mes proposa cuidar els nostres petits habitants amb una llet probiòtica que cal preparar amb antelació.

Foto: Becky Lawton

I com que tot sempre entra pels ulls, m’he inspirat en les meves classes de pintura, que faig i gaudeixo com una nena perquè quedi un batut “tacat” com si un pinzell entremaliat hagués penetrat en el meu got a jugar amb els colors. A més, el dedico al meu professor Quico i el comparteixo amb tots vosaltres.

Per a aquest efecte “pintura”, podem aprofitar restes de fruita; que a l’estiu ens entusiasmem amb la quantitat d’oferta que hi ha al mercat i segur que en tenim de sobres.

A continuació, us explico què porta aquest batut:

 • Llet vegetal: jo he fet servir la de civada i coco, però podeu triar la que més us agradi. A més, una càpsula de probiòtics o una culleradeta de probiòtic en pols.
 • Fruita fresca: que ara és boníssima, madura i amb una oferta molt variada. El consell és aprofitar colors diferents per crear un impacte visual.
 • Alga espirulina en pols: una petita –però no per això menys important– aportació de verd i de molts altres beneficis (per l’estrès, l’oxidació, les defenses, la toxicitat…). Això sí, la dosi que hi posarem és petita, però si us interessa potenciar-ne els efectes i no us desagrada el sabor, podeu afegir-n’hi una miqueta més.
 • Gingebre: superarrel amb beneficis sobre el sistema digestiu i amb cert efecte antiinflamatori. També podeu posar-hi cúrcuma, cardamom, canyella o alguna altra espècie al gust per enriquir el batut.

Edulcorant? Sempre prefereixo evitar posar-n’hi si puc fer servir una cosa que endolceixi naturalment, com, en aquest cas, la fruita madura o la llet vegetal, que tot i no portar endolcidor afegit té una dolçor suau.

A més de tot això, s’hi poden afegir altres extres com llavors de cànem, chía, o unes escates de coco torrades, que podeu servir per acompanyar el batut.

Que tingueu un bon estiu, i a viure’l amb salut!

Batut pinzellat d’en Quico

Foto: Becky Lawton

Per a la llet probiòtica:

 • 1 litre de llet de coco i civada
 • 2 càpsules de probiòtics

Per al batut:

 • 300 ml de llet probiòtica
 • 2 cullerades de fruits vermells variats
 • 2 cullerades de fruita variada tallada, com mango, pinya i papaia
 • 1 c.c. d’espirulina en pols
 • 1 c.c. de gingebre en pols

Preparació

 1. Refredeu la llet vegetal i afegiu-hi els probiòtics. Si són en pols, poseu-n’hi dues culleradetes; si són càpsules, obriu i aboqueu-ne el contingut. Remeneu bé i deixeu en un lloc tapat a temperatura ambient durant 24 hores.
 2. Passat aquest temps, refrigereu la llet.
 3. Tritureu la fruita per separat per obtenir dos purés.
 4. Per al batut, poseu una mica de la pols d’espirulina i de gingebre al fons del got. Després, poseu la polpa de fruits vermells en un lateral del got, i l’altra polpa a l’altre lateral. Aboqueu amb cura la llet perquè no es barregi tot sinó perquè quedi amb un efecte tintat.
 5. Poseu la resta d’espirulina i de gingebre a la superfície del vas. Serviu immediatament i remeneu a poc a poc fins a barrejar els colors al gust.
 6. Per acompanyar, torreu escates de coco a temperatura baixa fins que tinguin un color daurat.

Adriana Ortemberg
Adriana Ortemberg

Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana

    @adriana_ortemberg