Sempre pensem que les nostres defenses tenen molta feina a l’hivern i poca o gairebé gens a l’estiu, però no és així del tot. Des de la primavera podem arrossegar una al·lèrgia, fins que a l’estiu es dispara el termòmetre i, amb això, els canvis de temperatura, amb la qual cosa passem dels aire condicionats gelats (oficines, botigues, centres comercials…) a la calor ambiental natural, pràcticament sense deixar temps perquè el cos s’aclimati. Si hi sumem que sortim més a sopar fora o que ens desviem de la nostra dieta saludable i mengem o bevem en excés, la flora se’n ressent. Llavors l’esmorzar d’aquest mes proposa cuidar els nostres petits habitants amb una llet probiòtica que cal preparar amb antelació.
I com que tot sempre entra pels ulls, m’he inspirat en les meves classes de pintura, que faig i gaudeixo com una nena perquè quedi un batut “tacat” com si un pinzell entremaliat hagués penetrat en el meu got a jugar amb els colors. A més, el dedico al meu professor Quico i el comparteixo amb tots vosaltres.
Per a aquest efecte “pintura”, podem aprofitar restes de fruita; que a l’estiu ens entusiasmem amb la quantitat d’oferta que hi ha al mercat i segur que en tenim de sobres.
A continuació, us explico què porta aquest batut:
- Llet vegetal: jo he fet servir la de civada i coco, però podeu triar la que més us agradi. A més, una càpsula de probiòtics o una culleradeta de probiòtic en pols.
- Fruita fresca: que ara és boníssima, madura i amb una oferta molt variada. El consell és aprofitar colors diferents per crear un impacte visual.
- Alga espirulina en pols: una petita –però no per això menys important– aportació de verd i de molts altres beneficis (per l’estrès, l’oxidació, les defenses, la toxicitat…). Això sí, la dosi que hi posarem és petita, però si us interessa potenciar-ne els efectes i no us desagrada el sabor, podeu afegir-n’hi una miqueta més.
- Gingebre: superarrel amb beneficis sobre el sistema digestiu i amb cert efecte antiinflamatori. També podeu posar-hi cúrcuma, cardamom, canyella o alguna altra espècie al gust per enriquir el batut.
Edulcorant? Sempre prefereixo evitar posar-n’hi si puc fer servir una cosa que endolceixi naturalment, com, en aquest cas, la fruita madura o la llet vegetal, que tot i no portar endolcidor afegit té una dolçor suau.
A més de tot això, s’hi poden afegir altres extres com llavors de cànem, chía, o unes escates de coco torrades, que podeu servir per acompanyar el batut.
Que tingueu un bon estiu, i a viure’l amb salut!
Batut pinzellat d’en Quico
Per a la llet probiòtica:
- 1 litre de llet de coco i civada
- 2 càpsules de probiòtics
Per al batut:
- 300 ml de llet probiòtica
- 2 cullerades de fruits vermells variats
- 2 cullerades de fruita variada tallada, com mango, pinya i papaia
- 1 c.c. d’espirulina en pols
- 1 c.c. de gingebre en pols
Preparació
- Refredeu la llet vegetal i afegiu-hi els probiòtics. Si són en pols, poseu-n’hi dues culleradetes; si són càpsules, obriu i aboqueu-ne el contingut. Remeneu bé i deixeu en un lloc tapat a temperatura ambient durant 24 hores.
- Passat aquest temps, refrigereu la llet.
- Tritureu la fruita per separat per obtenir dos purés.
- Per al batut, poseu una mica de la pols d’espirulina i de gingebre al fons del got. Després, poseu la polpa de fruits vermells en un lateral del got, i l’altra polpa a l’altre lateral. Aboqueu amb cura la llet perquè no es barregi tot sinó perquè quedi amb un efecte tintat.
- Poseu la resta d’espirulina i de gingebre a la superfície del vas. Serviu immediatament i remeneu a poc a poc fins a barrejar els colors al gust.
- Per acompanyar, torreu escates de coco a temperatura baixa fins que tinguin un color daurat.