Fa poc vaig llegir a la Xarxa una polèmica sobre una mare que comentava que donava llegums al seu fill per esmorzar… La van atacar i van criticar molt, però també va tenir, per sort, molts defensors. Una qüestió cultural, sense cap dubte, i no nutricional, ja que, si ho mirem des d’aquest punt de vista, els llegums tenen midons (carbohidrats) igual que els cereals que podem prendre per esmorzar, ja siguin flocs, pa o galetes; la diferència és que els llegums són més rics en proteïnes.

Fotos: Becky Lawton

Però a la cuina sempre podem treure profit de tot, i capgirar les coses perquè puguin encaixar millor en els nostres costums. Per exemple, podem fer servir els llegums per crear unes galetes boníssimes. Segurament, si les presentem així, aquella mare tindrà menys “enemics”! En fi…

Per preparar aquestes galetes he fet servir mongetes azuki, però també podeu agafar mongetes negres (frijoles) o, fins i tot, vermelles. Aquestes mongetes es paeixen molt bé i, segons la medicina oriental, tonifiquen energèticament i enforteixen ronyons i bufeta. Al Japó les fan servir molt en rebosteria; elaboren una pasta dolça que es diu anko, a base de mongetes azuki i sucre amb la que farceixen pastissets. És com la “nocilla” japonesa…

Aquestes mongetes casen molt bé amb el cacau, per això podem fer unes galetes de xocolata molt més saludables que altres que estan fetes amb farina i sucre refinats.

He de dir que el cacau en pols –sense sucre, òbviament– és molt amarg, de manera que podreu regular la quantitat si les galetes són per als petits. Gaudiu-ne!

La recepta

Foto: Becky Lawton

  • 250 g de mongetes azuki cuites
  • 3 c.s. d’oli de coco
  • 2 c.s. de mantega d’ametlla Amandin
  • 120 g de sucre de coco
  • 3 a 5 cullerades de cacau en pols sense sucre (reguleu la quantitat segons cada paladar)
  • 1 c.s. de pell de taronja ratllada (opcional)
  • 1 c.c. de bicarbonat
  • 1 pessic de sal marina
  • trossets de xocolata o gotes de xocolata, nabius vermells secs, nous…

Elaboració

  1. Escorreu bé les mongetes azuki (ja siguin comprades bio o cuites a casa).
  2. Poseu les azukis al got de la batedora amb l’oli, la mantega d’ametlla, la llet vegetal, el sucre de coco, el cacau, el bicarbonat i la sal. Tritureu fins a tenir una massa homogènia. Si queda massa espessa, afegiu-hi un parell de cullerades de llet vegetal.
  3. Escalfeu el forn a 180 ºC i poseu un full de paper de forn en una safata.
  4. Afegiu a la massa la pell de taronja, els trossets de xocolata o les gotes, les nous i/o els nabius.
  5. Poseu cullerades de massa distribuïdes sobre la placa de forn i aixafeu-les lleugerament amb el revés d’una cullera humitejada.
  6. Enforneu les galetes entre 25 i 30 minuts. Retireu del forn i deixeu refredar completament.

Adriana Ortemberg
Adriana Ortemberg

Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana

    @adriana_ortemberg
banner