La majoria de les vegades associem l’esmorzar amb un àpat ric en carbohidrats, més aviat dolç; és una qüestió d’hàbits. No obstant això, moltes persones prefereixen evitar el dolç, i tendeixen a aliments una mica més neutrals o lleugerament salats.
En altres cultures també hi ha costum de servir esmorzars rics en proteïna animal: cansalada, salsitxes, pernil, ous, fins i tot peix o altres productes de la mar…
Una alternativa és fer servir proteïna vegetal bé per canviar d’opcions o bé per evitar la d’origen animal.
En aquest sentit, ja sabem que els ous remenats són un clàssic, però aquest mes proposo fer uns ous falsos, és a dir uns que semblin ous, però que no ho siguin. El tofu és ideal per a això: se li pot donar sabor, color i és ric en proteïna i ideal per als que necessiten un esmorzar contundent. A més, és apte per a vegans o per als que no poden consumir ous temporalment.
La clau és donar-li cremositat i, per això, he afegit crema de fajol, que és un substitut de la nata convencional per cuinar. També n’hi ha de civada, d’arròs o de coco, per exemple.
I, per si no n’hi hagués prou, es prepara en poc temps i fan falta molt pocs ingredients:
- Tofu: en recomano un de textura mitjana, ni gaire ferm ni gaire tou.
- Sal marina o, fins i tot, tamari.
- Cúrcuma: no només dona el color groc clàssic dels ous remenats, sinó que també aporta bondats digestives.
- Pebre: és la millor parella de la cúrcuma per sumar propietats antiinflamatòries, encara que en aquest cas les quantitats són molt discretes perquè tinguin un efecte terapèutic. Igualment, el toc picant queda molt bé en aquesta recepta i, energèticament, ens activarà.
- Crema vegetal: dona una bona textura i és ideal per substituir aquest tipus de productes lactis.
Per servir, simplement ho podem posar al plat amb una mica de fulles verdes o sobre una torrada –de pa integral o sense gluten– amb fulles d’enciam, alvocat i germinats. Per acabar, una mica més de crema per sobre i ja ho tenim a punt per prendre amb una infusió o un brou.
Recepta: “Migas” cremoses de tofu
- 1 paquet de tofu de 300 g
- 1 c.p. de cúrcuma molta
- Sal i pebre al gust
- 1 c.s. d’OOVE
- 1 bric petit de crema de fajol d’Amandín
Elaboració
- Traieu el tofu de l’envàs i llenceu el líquid. Aixafeu-lo amb una forquilla per fer les migas.
- Escalfeu l’oli a la paella i aboqueu-hi el tofu. Afegiu-hi els condiments i remeneu fins que s’amari bé dels sabors i agafi color.
- Afegiu la crema de fajol. Remeneu suaument perquè agafi una textura cremosa.
- Per servir, munteu sobre una llesca de pa integral torrat, amb fulles d’enciam, unes boletes d’alvocat i uns germinats, per exemple.
- Dibuixeu per sobre unes línies de crema i serviu.