Fotos: Becky Lawton

L’esmorzar d’aquest mes és més aviat un “caprici sa” o un “esmorzar especial per a algú especial o per a un esdeveniment especial”. Parlant de caprici sa: acostumo a donar alternatives per quan es troba a faltar una magdalena o la brioxeria, i, fent proves, de cop i volta m’he trobat fent un pastís de pastanaga en versió mini, molt fàcil i sense la quantitat de sucre que solen contenir. Els ingredients que farem servir són els següents:

  • Flocs fins de civada sense gluten: la civada és un cereal amb propietats molt interessants; és rica en betaglucans, una fibra soluble a la qual se li coneixen qualitats tant per ajudar a baixar el colesterol com per regular els nivells de sucre en sang.

És ideal per a persones amb problemes gàstrics com úlceres, gastritis, reflux… ja que actua com a protector de les mucoses.

I, d’altra banda, tonifica el sistema nerviós –gràcies a la seva riquesa en vitamines del grup B–, és a dir, que tant pot resultar productiu si s’està nerviós o cansat, si es necessita relaxació o concentració.

  • Pastanaga: M’encanta incloure hortalisses en un esmorzar! Amb la pastanaga, prenem betacarotens, és a dir provitamina A. Ideal també quan hi ha gastritis o altres molèsties digestives.
  • Crema de nous: aporta la part dolça, ja que està endolcida amb xarop d’arròs, a més de les nous, molt riques en àcids grassos.
  • Llavors de chía: les farem servir per amalgamar la massa, ja que no hi posarem ou. Són excel·lents per combatre el restrenyiment i, si a més masteguem molt cada mos d’aquests pastissets, ens assegurarem també els seus àcids grassos.
  • Canyella: no pot faltar en un pastís de pastanaga, ja que li dona aquest sabor tan característic i deliciós… A més la canyella funciona com un regulador de la glucèmia.
  • Coco: farem servir el coco per fer el frosting, que és la cobertura tan caracteritza d’aquest pastís, però és opcional; el que importa és el pastís base. El coco té tantes virtuts que ens ocuparia tota la pàgina, però podem dir que els seus greixos de cadena mitjana són energia de disponibilitat immediata per al cos; no els emmagatzemem com altres greixos.

El millor d’aquests pastissets és que es fan molt ràpid: només cal fer la barreja i enfornar entre 15 i 20 minuts. De tota manera, recomano preparar-los el dia abans perquè la massa ha de reposar un cop cuita, o fer-los el cap de setmana i prendre’ls en un brunch. Com sigui, són exquisits!

La recepta

Per a 6 pastissets

  • 60 g de flocs fins de civada sense gluten
  • 100 g de pastanaga ratllada molt fina
  • 2 cullerades de crema de nous Amandin
  • 1 cullerada de llavors de chía
  • 100 ml de llet vegetal
  • 1 cullerada de canyella
  • 1 cullerada de pols per coure sense fosfats
  • 1 mica de sal

Per a la cobertura (opcional)

  • 3 cullerades de farina de coco
  • 5 cullerades d’oli de coco
  1. Poseu les llavors de chía a hidratar en part de la llet vegetal.
  2. Barregeu en un bol la civada amb el llevat, la sal i la canyella.
  3. Barregeu la chía hidratada, amb la crema de nous i la resta de la llet vegetal.
  4. Uniu els ingredients secs amb els humits i barregeu bé.
  5. Greixeu les cavitats d’un motlle de silicona i aboqueu la barreja als compartiments.
  6. Enforneu durant 15-20 minuts, retireu del forn i deixeu refredar completament.
  7. Per a la cobertura, barregeu la farina de coco amb l’oli i aboqueu-la sobre els pastissets. Podeu decorar-los al gust amb escates de coco, albercocs secs o pastanaga ratllada i alguna nou.
  8. Serviu-los i gaudiu-ne.

Nota: Si prepareu un suc que porti pastanaga, podeu fer servir la polpa per a aquests pastissets.

Adriana Ortemberg
Adriana Ortemberg

Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana