Benvinguda, tardor! Bé, gairebé.

Aquesta amanida tèbia de remolatxa rostida, llenties beluga amb vinagreta de coriandre és una oda al pas de l’estiu a la tardor. Equilibra de manera correcta els sis sabors de l’ayurveda, que són la clau per a un àpat correcte i ben equilibrat. Aquests sis sabors –dolç, agre, salat, picant, amarg i astringent– reflecteixen els cinc elements que afecten directament els doshas: vata, pitta i kapha.

Quan estem en la transició cap a la tardor, i l’estiu encara no s’ha acabat, ens hem de centrar en els sabors dolços com els grans i llegums per calmar la inquietud i la sequedat a l’aire i en el nostre sistema nerviós.

L’acidesa i la salinitat també funcionen per a nosaltres en aquest moment per mantenir-nos hidratats (per això la cullerada de iogurt i la vinagreta). És important servir aquesta amanida una mica calenta. En ayurveda, el menjar fred i cru és un no rotund!

Hem rostit les remolatxes per donar aquest element estable i arrelat que necessitem en una època que canvia constantment. La remolatxa també és un desintoxicant meravellós que ajuda a eliminar i purificar la sang. I totes les llenties són també una font meravellosa de proteïnes, especialment per al dosha kapha.

Amanida tèbia de llenties beluga (caviar), remolatxa rostida i germinats amb una vinagreta de coriandre

Els sis sabors

En ayurveda, quan la nostra dieta té els sis sabors, naturalment trobem l’equilibri dels tres doshas, o energies, en el nostre cos.

En aquest plat en concret, el sabor dolç és més dominant simplement perquè és la temporada de vata: tardor. És moment de centrar-nos més en els aliments dolços, àcids i salats per mantenir el cos en equilibri durant aquesta temporada de canvis i fluctuacions.

  • Dolç: remolatxa, llenties caviar
  • Àcid: iogurt, vinagreta
  • Salat: tàperes, sal
  • Picant: all
  • Amarg: germinats
  • Astringent: llavors de carbassa, coriandre fresc

La recepta: Amanida tèbia de llenties beluga

 Per a 2-4 persones

Ingredients:

  • 2 remolatxes vermelles grosses, rostides, pelades i tallades a daus
  • 1 ½ tassa de llenties beluga seques, remullades durant la nit i cuinades durant uns 15 minuts (les meves van trigar uns 12 minuts)
  • 2 c.s. de tàperes
  • 2 manats de coriandre i menta fresca, picada
  • 1-2 c.s. de iogurt grec o iogurt vegà
  • 2 c.s. de llavors de carbassa torrades
  • 1 grapat de microverdures i geminats

Vinagreta de coriandre

  • 1 llimona grossa, la ratlladura i el suc
  • 1/4 de tassa d’oli d’oliva o oli d’alvocat
  • 1 gra d’all gros
  • 4-5 tiges de coriandre i les fulles, picades
  • 1 c.p. de sal de l’Himàlaia
  • 1 c.p. de coriandre en pols
  • 1 pessic de clau d’olor en pols
  • Pebre negre

Preparació:

  1. Remulleu les llenties durant la nit en un bol. Escorreu-ne l’aigua i esbandiu-les bé abans de cuinar-les.
  2. Primer, en una olla gran, poseu l’aigua a bullir, passeu-la a una olla mitjana i cuineu les llenties amb un pessic de sal durant 12-15 minuts, comprovant la textura de les llenties per assegurar-vos que encara estan fermes i no s’han cuit massa. Posar les llenties en remull durant la nit també disminueix el temps d’ebullició. Tot seguit, retireu-les del foc i escorreu-les.
  3. Per muntar l’amanida, combineu les llenties cuites, remolatxa a daus, tàperes, coriandre i menta en un bol. Barregeu amb un pòsit de la vinagreta i serviu amb un grapat de microverduras i germinats, i una cullerada de iogurt. Salpebreu.
  4. Per a la vinagreta, combineu tots els ingredients en un got per triturar. Bateu-los amb una batedora fins que tot estigui ben emulsionat. Tasteu la vinagreta i saleu-la al gust. Guardeu-la en un recipient de vidre fins a 5 dies.

Anjalina Chugani | REAL INDIAN FOOD

Creadora de receptes i professora de cuina a la seva web i els seus instagrams: Anjalina Chugani Soulspices i Soulveda Kitchen