Benvinguda, tardor! Bé, gairebé.
Aquesta amanida tèbia de remolatxa rostida, llenties beluga amb vinagreta de coriandre és una oda al pas de l’estiu a la tardor. Equilibra de manera correcta els sis sabors de l’ayurveda, que són la clau per a un àpat correcte i ben equilibrat. Aquests sis sabors –dolç, agre, salat, picant, amarg i astringent– reflecteixen els cinc elements que afecten directament els doshas: vata, pitta i kapha.
Quan estem en la transició cap a la tardor, i l’estiu encara no s’ha acabat, ens hem de centrar en els sabors dolços com els grans i llegums per calmar la inquietud i la sequedat a l’aire i en el nostre sistema nerviós.
L’acidesa i la salinitat també funcionen per a nosaltres en aquest moment per mantenir-nos hidratats (per això la cullerada de iogurt i la vinagreta). És important servir aquesta amanida una mica calenta. En ayurveda, el menjar fred i cru és un no rotund!
Hem rostit les remolatxes per donar aquest element estable i arrelat que necessitem en una època que canvia constantment. La remolatxa també és un desintoxicant meravellós que ajuda a eliminar i purificar la sang. I totes les llenties són també una font meravellosa de proteïnes, especialment per al dosha kapha.
Els sis sabors
En ayurveda, quan la nostra dieta té els sis sabors, naturalment trobem l’equilibri dels tres doshas, o energies, en el nostre cos.
En aquest plat en concret, el sabor dolç és més dominant simplement perquè és la temporada de vata: tardor. És moment de centrar-nos més en els aliments dolços, àcids i salats per mantenir el cos en equilibri durant aquesta temporada de canvis i fluctuacions.
- Dolç: remolatxa, llenties caviar
- Àcid: iogurt, vinagreta
- Salat: tàperes, sal
- Picant: all
- Amarg: germinats
- Astringent: llavors de carbassa, coriandre fresc
La recepta: Amanida tèbia de llenties beluga
Per a 2-4 persones
Ingredients:
- 2 remolatxes vermelles grosses, rostides, pelades i tallades a daus
- 1 ½ tassa de llenties beluga seques, remullades durant la nit i cuinades durant uns 15 minuts (les meves van trigar uns 12 minuts)
- 2 c.s. de tàperes
- 2 manats de coriandre i menta fresca, picada
- 1-2 c.s. de iogurt grec o iogurt vegà
- 2 c.s. de llavors de carbassa torrades
- 1 grapat de microverdures i geminats
Vinagreta de coriandre
- 1 llimona grossa, la ratlladura i el suc
- 1/4 de tassa d’oli d’oliva o oli d’alvocat
- 1 gra d’all gros
- 4-5 tiges de coriandre i les fulles, picades
- 1 c.p. de sal de l’Himàlaia
- 1 c.p. de coriandre en pols
- 1 pessic de clau d’olor en pols
- Pebre negre
Preparació:
- Remulleu les llenties durant la nit en un bol. Escorreu-ne l’aigua i esbandiu-les bé abans de cuinar-les.
- Primer, en una olla gran, poseu l’aigua a bullir, passeu-la a una olla mitjana i cuineu les llenties amb un pessic de sal durant 12-15 minuts, comprovant la textura de les llenties per assegurar-vos que encara estan fermes i no s’han cuit massa. Posar les llenties en remull durant la nit també disminueix el temps d’ebullició. Tot seguit, retireu-les del foc i escorreu-les.
- Per muntar l’amanida, combineu les llenties cuites, remolatxa a daus, tàperes, coriandre i menta en un bol. Barregeu amb un pòsit de la vinagreta i serviu amb un grapat de microverduras i germinats, i una cullerada de iogurt. Salpebreu.
- Per a la vinagreta, combineu tots els ingredients en un got per triturar. Bateu-los amb una batedora fins que tot estigui ben emulsionat. Tasteu la vinagreta i saleu-la al gust. Guardeu-la en un recipient de vidre fins a 5 dies.
Anjalina Chugani | REAL INDIAN FOOD
Creadora de receptes i professora de cuina a la seva web i els seus instagrams: Anjalina Chugani Soulspices i Soulveda Kitchen