Laminat de poma al forn amb cruixent de civada

La Montse Vallory us proposa un berenar de tardor-hivern, perfecte per relaxar-se perquè és dolç però no conté sucre.

13 de novembre 2011 | Actualitzat el 21 de gener 2021

Berenar de tardor-hivern per a qui necessiti un dolç de qualitat per relaxar-se. Una recepta que admet tantes adaptacions com combinacions de fruita i fruita seca puguem imaginar.

Laminat de poma al forn amb cruixent de civada
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

  • 1 kg de pomes pelades i laminades
  • 1 vas (250 ml) de suc de poma natural, sense sucre afegit ni fructosa
  • ½ vas de panses sense llavors
  • ½ vas d’ametlles o avellanes torrades
  • Una mica de sal marina

ELABORACIÓ

  1. Preescalfeu el forn a 170 o 180 ºC i escalfeu l’oli de coco fins que es torni líquid.
  2. Barregeu tots els ingredients sòlids per al cruixent de civada en un bol.
  3. Afegiu-hi els líquids i remeneu-ho fins que obtingueu una consistència grumollosa.
  4. Col·loqueu les pomes en una safata per al forn. Afegiu-hi el suc de poma i escampeu uns granets de sal, les panses i la fruita seca per sobre les pomes.
  5. Cobriu-ho tot amb una capa de granola i fornegeu-ho tapat o cobert amb paper vegetal, durant 10 minuts o fins que les pomes estiguin cuites.
  6. Destapeu-ho i poseu-ho al forn 10 minuts més o fins que la granola comenci a torrar-se.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Podeu substituir les pomes per peres o préssecs i les panses per orellanes d’albercoc natural, sense sulfatar. Incorporeu-hi altres llavors i fruita seca torrada.

Si l’oli de coco és sòlid, escalfeu-lo prèviament per tal que en pugueu untar bé els flocs. L’oli de coco dóna un to daurat i una textura cruixent al fornejat i és més resistent a les altes temperatures de fornejat que la resta d’olis vegetals.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Ideal per a un esmorzar o berenar per a totes les edats. Una recepta dolça sense sucre refinat.

Com a endolcidor s’ha utilitzat la melassa, que aporta vitamines, minerals, i la dolçor pròpia de les pomes, si s’ha fet servir concentrat de poma. L’oli de coco verge conté àcid làuric, un àcid gras saturat que s’ha vist que té moltes propietats antiinflamatòries.

Unes postres que no fan ballar els nivells de sucre en sang, tot al contrari, el mantenen i, per tant, són ideals per a les persones que tenen ansietat de menjar dolç. Aquesta recepta afavoreix uns nivells de glucèmia constants. Alhora, el fet que porti ametlles i avellanes, ens assegura una bona ració d’àcids grassos essencials, minerals com el calci, el magnesi, el ferro i vitamines del grup B i vitamina E.

portada  —  amunt