Vols un extra de vitamines i hidratació? Doncs menja’t una pera! Realment aquesta fruita fa honor a la dita “És la pera”, perquè és rica en nutrients, ens deixa un gust dolç a la boca i té una textura tendra i suau que la fa molt apetitosa.

Propietats i beneficis de la pera

La pera (Pyrus communis) és una fruita originària de l’Europa oriental i de l’Àsia occidental i sembla que es va començar a cultivar fa 4.000 anys a partir de la selecció d’espècies silvestres. Els grecs i, més endavant, els romans van introduir-ne el cultiu a casa nostra, especialment a la zona de la conca de l’Ebre.

Espanya es troba entre els quatre productors mundials principals d’aquesta fruita. Hi ha més de trenta varietats de peres diferents que fan possible que trobem aquesta fruita durant gairebé tot l’any.

Propietats nutricionals de la pera

La pera és una fruita amb molta aigua i poques calories (un 80% del pes és aigua, i 100 grams de pera ens aporten unes 50 Kcal). A més, conté molta fibra soluble (uns 2,5 grams per 100 grams de fruita, en forma de pectina principalment), que té un efecte saciant i regulador intestinal. Pel que fa a vitamines i minerals destaquen:

 • Vitamina A

La pera conté quantitats destacades de provitamina A (2 mcg per 100 grams) en forma de betacarotè, que l’organisme transformarà a vitamina A, la qual intervé en diverses funcions biològiques, com formació de determinades substàncies que formen part de la pell, els ossos, les mucoses, el sistema reproductiu i els pigments de la vista.

 • Vitamina C

100 grams de pera contenen 5,2 mg, per darrere de les fruites més riques en aquesta vitamina (com ara la taronja, que en conté deu vegades més). De totes maneres no és una quantitat menyspreable, i a més tenim peres a l’estiu, que és precisament quan necessitem aquest efecte antioxidant, molt necessari per protegir-nos dels radicals lliures, especialment agressius durant l'època de més calor, que és quan ens exposem més la radiació solar.

 • Àcid fòlic o vitamina B9

Intervé en la formació dels glòbuls vermells, en la síntesi del material genètic i en la formació d’anticossos del sistema immunològic. És una vitamina imprescindible en les primeres etapes de l’embaràs perquè el sistema neuronal del fetus es desenvolupi correctament. La pera conté 3 mcg d'àcid fòlic per 100 grams de fruita.

 • Magnesi

A la pera trobem quantitats destacables d’aquest mineral (8,4 mg per 100 grams), que es relaciona amb el funcionament de l’intestí, del sistema nerviós i dels muscles, forma part dels ossos i de les dents i millora la immunitat; a més té un lleuger laxant lleuger.

 • Potassi

La pera és una de les fruites més riques en potassi (en conté 130 mg per 100 grams de fruita), mineral molt important perquè participa en la regulació del balanç d’aigua en l’organisme i també en la contracció del cor i la transmissió de l’impuls nerviós.

Una insuficiència de potassi provoca símptomes com ara cansament, dolor muscular, debilitat, astènia i les temudes rampes. El potassi pot baixar durant la pràctica d’exercici intens, moment en què la sudoració és màxima.

Efectes sobre l'organisme de la pera

Els efectes principals de la pera sobre l’organisme depenen, sobretot, de si ha madurat al sol o no. Hi ha evidència científica que les peres madurades al sol es conserven més bé una vegada collides i, alhora, les qualitats i quantitats dels sucres i de les substàncies associades són més elevades.

Els efectes principalsde la pera són els següents:

 • La fibra que conté té efecte prebiòtic i podria reduir l’absorció de colesterol

La pera conté principalment fibra de tipus soluble (pectina), que té un efecte nodridor de la flora intestinal beneficiosa per al sistema digestiu. A més, aquesta fibra soluble sembla que pot formar una mena de gel “capturador” del colesterol i afavorir-ne l'eliminació intestinal.

 • Els seus antioxidants (polifenols, flavonoides, àcids fenòlics) tenen efectes antienvelliment

És especialment remarcable un estudi que demostra que aquests antioxidants tenen més efecte quan mangem la pell de la pera i no pas la polpa. Els antioxidants contraresten l'efecte dels radicals lliures que provoquen l'envellimnet cel.lucar (problemes de ciculació, aparició de tumors,etc.).Un altre estudi mostra que la pera és una de les fruites amb més efecte antioxidant.

 • Sembla que els antioxidants que conté tenen efectes beneficiosos a l'hora de reduir el colesterol i el risc cardiovascular

Aquest estudi científic va mostrar que si les persones que no fumaven combinaven cada dia una pera amb dues fruites més (poma i taronja) milloraven la capacitat antioxidant del plasma sanguini com també els perfils de greixos en sang. En canvi, si fumaven, l'efecte es limmitiva a la reducció del colesterol.

 • Com que conté molt de potassi, contribueix a reduir la pressió

La pera és una de les fruites amb més potassi, alhora que té poc sodi. Aquesta combinació de minerals té propietats vasodilatadores i arítmiques destacables i menjar-ne contribueix a millorar les condicions de hipertensió i a reduir el risc cardiovascular.

 • Podria reduir la resposta al·lèrgica i asmàtica

Alguns estudis científics relacionen el consum de pera (en particular de la pectina) amb un alleugeriment de la resposta al·lèrgica que pot desencadenar una crisi asmàtica.

Recepta de peres en conserva

Recepta de peres en conserva

Canvis vitals sobre l'organisme de la pera

Les nostres especialistes Olga Cuevas i Lucia Redondo destaquen al seu llibre Tratamientos naturales al alcance de todos totes les virtuts terapèutiques que té la pera: hidrata les mucoses, fluïdifica les mucositats, refresca, calma i seda.

Com que es paeix molt bé, és molt adequada per als nens petits i les persones amb l'estómac delicat. La dolçor que té la deu sobretot a la fructosa, de manera que la gent amb diabetis la tolera bé. A més, el potassi que hi trobem redueix alguns casos d’hipertensió. Segons la medicina tradicional xinesa, la pera té afinitat pels pulmons i l’intestí gros. Es fa servir per elaborar remeis per eliminar les flegmes.

La visió de la medicina tradicional xinesa

Segons la medicina tradicional xinesa la pera té afinitat pels pulmons i l'intestí gros. S'utilitza per a elaborar remeis per a eliminar les flegmes.

L’autor Paul Pitchford, al llibre Sanando con alimentos integrales, destaca que la pera té una naturalesa tèrmica refredadora i, a més de coincidir amb les nostres especialistes en el fet que és específica per tractar els pulmons i eliminar la calor i l’excés de mucositat, també indica que es fa servir per millorar les lesions de la pell, el restrenyiment, l’afonia, la inflamació i l’obstrucció biliar. Assenyala que no és recomanable per a persones amb deficiència de foc digestiu, és a dir, amb símptomes com ara femta pastosa, llengua inflada i pàl·lida i senyals de fred.

Com escullir i conservar les peres

Convé escollir la pera madura i assegurar-nos que ho ha fet a l’arbre, perquè és l’única manera de saber que conté totes les vitamines i antioxidants. A més, la polpa de la pera verda és dura i molt àcida o astringent, quasi inconsumible; és a mesura que va madurant que s’estova i s’endolceix. Les diferències de maduració entre varietats han estat fins i tot objecte d’estudis científics.

Sabem que una pera és madura quan cedeix a una lleu pressió del dit. Quan arribem a casa, convé treure-les de la bossa perquè els agrada respirar. Les hem de manipular amb cura perquè són delicades i amb els cops de seguida es tornen negres.

Convé guardar-les en llocs frescos i secs, protegits de la llum o bé a la part menys freda de la nevera, no més de tres dies, per evitar que es panseixin abans de tenir temps de menjar-les.

Cultiu ecològic, proper i de temporada

La pera és un clar exemple de fruita que aconsellem que sigui ecològica. La raó és ben simple: la major part dels antioxidants i vitamines de la pera són a la pell i, per tant, convé que no hagi estat exposada als agrotòxics que es fan servir als sistemes productius convencionals.

També convé que sigui de proximitat i que hagi madurat a l’arbre, perquè si ha hagut de recórrer mig món abans d’arribar fins a casa nostra, no contindrà tots els nutrients que hi busquem. A banda, consumint producte local afavorim el model de desenvolupament rural que assegura la continuat de la pagesia del nostre país.

Recepta amb minitruites de pera

Recepta amb minitruites de pera

5 receptes delicioses amb peres

La millor manera de consumir la pera durant les èpoques càlides de l’any és crua, i per això us proposem un batut molt refrescant combinat amb plàtan.

Us proposem 5 receptes delicioses amb peres:

 1. Peres amb glacejat de gingebre per Montse Vallory
 2. Peres de Lleida al forn amb cruixent de civada i fruita seca per Montse Vallory
 3. Batut de sindria, pera i llimona per Montse Vallory
 4. Esmorzar blanc de tapioca amb vainilla, pera i llimona per Adriana Ortemberg
 5. Minitruites de pera per Cristina Arroyo

 

La pera en síntesi

La pera és una fruita amb propietats rehidratants i antioxidants fàcil de pair que ens convé incloure a la dieta.

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga

  @montsevolutiva   @montsereusdietista