Begudes, Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Batut refrescant, diürètic i depuratiu, idoni per prendre’l unes hores després d’haver fet un àpat d’estiu excessiu perquè ajudarà a eliminar substàncies de rebuig per l’orina.
Per fer aquest batut gairebé no cal afegir-hi aigua perquè tant la pera com la síndria en contenen molta. Tot dependrà de la varietat de pera que utilitzeu. Hi ha més de 30 varietats de peres que fan possible que trobem aquesta fruita durant gairebé tot l’any.
La Montse Reus explica al Rebost de la síndria que “la síndria és una fruita no climatèrica, això significa que una vegada collida no continua madurant, per tant, convé triar-ne els exemplars més madurs. Per fer-ho, podem seguir les recomanacions següents: rasquem la pell amb l’ungla i si ens emportem la capa verda i apareix la capa blanca vol dir que està al punt. També es pot agafar amb les mans i prémer-la suaument. Si cruix, està al punt.
Convé decantar-se per la fruita obtinguda a través d’un pagès de confiança o aquella que està certificada com a ecològica, perquè tindrà més contingut en vitamines i antioxidants, i també per aquelles síndries que tenen llavors (diploides), perquè són varietats més antigues i, per tant, menys modificades. Les síndries sense llavors (triploides) són el resultat de creuar una síndria normal (diploide) amb una tetraploide que ha estat obtinguda a través del tractament amb colquicina (una substància del còlquic, que és una planta molt tòxica).
És convenient triturar la llimona sencera, especialment la part blanca de la pell, perquè concentra els bioflavonoides que reforcen els capil·lars sanguinis. Si no us agrada trobar-hi tanta fibra de la pell, poseu-hi només el suc o bé coleu el batut.
Quan tritureu la fruita amb aparells d’altes revolucions, podeu posar-hi glaçons petits d’aigua bona per evitar que s’escalfin algunes molècules termosensibles. Per no aigualir el batut, podeu tenir fets glaçons de suc de síndria i obtenir ràpidament un refresc o un granissat. Les miniglaçoneres C’rush proporcionen glaçons llargs i prims que queden com gel picat per incorporar al batut. Utilitzeu glaçoneres de silicona de platí 100 % i eviteu les bosses i glaçoneres de plàstic, que contaminen l’aigua.
La síndria és una molt bona font de vitamina C, betacarotè i licopè. De vitamines B1 i B6, àcid pantotènic, biotina, magnesi, potassi i fibra dietètica. També és rica en citrulina, un aminoàcid que pot ser metabolitzat a l’arginina, un aminoàcid essencial. L’arginina té un paper important en la curació de ferides i l’eliminació d’amoníac del cos. L’excés d’amoníac a la sang pot provocar fatiga, malalties renals i hepàtiques. L’arginina és el precursor fisiològic en la síntesi d’òxid nítric (NO), que exerceix un paper fonamental en molts processos biològics com ara l’agregació plaquetària i la modulació del sistema immune.
Les peres són riques en vitamina C, vitamina que pot ajudar a millorar el sistema immunològic i, per tant, prevenir les possibles infeccions de dany renal. Prendre peres també pot ajudar a augmentar la producció d’orina, i a eliminar-ne les toxines.
La llimona és una fruita rica en àcid cítric, un àcid orgànic present en moltes fruites i que és beneficiós per a les persones amb càlculs renals. Inhibeix la formació de càlculs i trenca les petites pedres que estan començant a formar-se. L’àcid cítric és un protector: com més àcid cítric hi hagi a l’orina, més protecció hi haurà contra la formació de nous càlculs renals. Concentra molta vitamina C (sobretot si es consumeix amb la pell), antioxidant hidrosoluble beneficiós per neutralitzar l’excés de radicals lliures i necessari per sintetitzar el col·lagen correctament.