Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Unes postres o un berenar de tardor-hivern, adequat per a totes les condicions i ben complet; amb fruita fresca, flocs de civada, fruita seca i llavors. Admet moltes variants i resulta ben fàcil i ràpid de fer.
* la podem trobar certificada sense gluten
Per fer aquesta recepta utilitzeu peres locals de temporada com la pera de Lleida. A mi m’agrada la Conference del Pla d’Urgell, arrodonida i dolça, però trieu les que més us agradin perquè totes queden ben bones.
La recepta admet varietat de fruita de temporada, com ara pomes i préssecs. La fruita seca dolça, com les panses i les orellanes, es pot cremar ràpid i convé posar-la sota la barreja de civada. El concentrat de poma líquid caramel·litza i enrosseix la barreja de civada i fruita seca, però cal vigilar bé que no arribi a torrar-se massa.
Trieu fruita assecada al sol, amb procediments naturals tradicionals, i eviteu la sulfatada, que ha estat tractada amb traces de diòxid de sofre, l’additiu E-220, que s’utilitza per donar un color viu, com en el cas de les orellanes de color taronja. Els òxids de sofre en combinació amb les partícules i la humitat produeixen els efectes més perjudicials atribuïts a la contaminació de l’aire. Qui tingui asma, que se n’estigui.
La pera té un efecte refrescant i mucolític, i és una de les fruites recomanades per la medecina tradicional xinesa en casos d’hipertensió, de la mateixa manera que la canyella. Aquesta espècia, però, té un efecte calorífic.
Entre les característiques nutricionals de la pera destaquem la seva riquesa en vitamines i minerals, en especial, carotenoides, vitamines del grup B i vitamina C, minerals com el ferro, magnesi, zinc, sodi o potassi. Destaca per les seves propietats antioxidants i la seva acció en la millora del sistema de defenses, ajuda a disminuir les mucositats de l’aparell respiratori i té propietats refrescants, també alleugera el mal de coll i és útil en la prevenció del restrenyiment, ja que és una fruita que regula el trànsit intestinal.
Pel que fa al cruixent de civada i fruita seca, els flocs de civada són molt rics en fibra soluble. Destaquem especialment els betaglucans, un tipus de fibra soluble que es recomana per afavorir uns nivells de colesterol i triglicèrids adequats i també per normalitzar la glucèmia. A més, ajuden a regular el trànsit intestinal.
La combinació de fruita seca i llavors oleaginoses asseguren una font molt bona d’àcids grassos essencials omega-3 i omega-6.
I com a endolcidor trobem la melassa d’arròs, perfecte per ajudar a mantenir uns nivells de sucre en sang constants, evitant les fluctuacions de sucre en sang que provoca el sucre refinat.