Peres de Lleida al forn amb cruixent de civada i fruita seca

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Unes postres o un berenar de tardor-hivern, adequat per a totes les condicions i ben complet; amb fruita fresca, flocs de civada, fruita seca i llavors. Admet moltes variants i resulta ben fàcil i ràpid de fer.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 4 peres de Lleida, pelades i laminades
  • 1 cullerada de panses
  • 2 orellanes d’albercoc, laminades

Per al cruixent de civada i fruita seca

  • ½ vas (250 ml) de flocs de civada Suprem*
  • ¼ de vas de llavors de gira-sol
  • ¼ de vas d’ametlles trossejades
  • 1 culleradeta (5 ml) de canyella en pols
  • 1 cullerada (15 ml) de melassa d’arròs
  • 1 cullerada (15 ml) de concentrat de poma líquid
  • 1 cullerada (15 ml) d’oli de gira-sol de 1a premsada

* la podem trobar certificada sense gluten

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Peres de Lleida al forn amb cruixent de civada i fruita seca

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts

Unes postres o un berenar de tardor-hivern, adequat per a totes les condicions i ben complet; amb fruita fresca, flocs de civada, fruita seca i llavors. Admet moltes variants i resulta ben fàcil i ràpid de fer.


Ingredients

  • 4 peres de Lleida, pelades i laminades
  • 1 cullerada de panses
  • 2 orellanes d'albercoc, laminades

Per al cruixent de civada i fruita seca

  • ½ vas (250 ml) de flocs de civada Suprem*
  • ¼ de vas de llavors de gira-sol
  • ¼ de vas d’ametlles trossejades
  • 1 culleradeta (5 ml) de canyella en pols
  • 1 cullerada (15 ml) de melassa d'arròs
  • 1 cullerada (15 ml) de concentrat de poma líquid
  • 1 cullerada (15 ml) d'oli de gira-sol de 1a premsada
* la podem trobar certificada sense gluten

Elaboració

  1. Escalfeu el forn a 170 °C.
  2. Barregeu en un bol tots els ingredients sòlids per al cruixent. Afegiu-hi els líquids i remeneu-ho tot bé.
  3. Peleu les peres, traieu-ne el cor i farciu-les amb panses i orellanes. Col·loqueu les peres en una plata pel forn amb una cullerada d’aigua al fons i cobriu-les amb la barreja de civada.
  4. Poseu la plata a la reixa mitgera del forn i deixeu-ho coure vint minuts o fins que la barreja de civada comenci a enrossir-se.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Escalfeu el forn a 170 °C.
  2. Barregeu en un bol tots els ingredients sòlids per al cruixent. Afegiu-hi els líquids i remeneu-ho tot bé.
  3. Peleu les peres, traieu-ne el cor i farciu-les amb panses i orellanes. Col·loqueu les peres en una plata pel forn amb una cullerada d’aigua al fons i cobriu-les amb la barreja de civada.
  4. Poseu la plata a la reixa mitgera del forn i deixeu-ho coure vint minuts o fins que la barreja de civada comenci a enrossir-se.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Per fer aquesta recepta utilitzeu peres locals de temporada com la pera de Lleida. A mi m’agrada la Conference del Pla d’Urgell, arrodonida i dolça, però trieu les que més us agradin perquè totes queden ben bones.

La recepta admet varietat de fruita de temporada, com ara pomes i préssecs. La fruita seca dolça, com les panses i les orellanes, es pot cremar ràpid i convé posar-la sota la barreja de civada. El concentrat de poma líquid caramel·litza i enrosseix la barreja de civada i fruita seca, però cal vigilar bé que no arribi a torrar-se massa.

Trieu fruita assecada al sol, amb procediments naturals tradicionals, i eviteu la sulfatada, que ha estat tractada amb traces de diòxid de sofre, l’additiu E-220, que s’utilitza per donar un color viu, com en el cas de les orellanes de color taronja. Els òxids de sofre en combinació amb les partícules i la humitat produeixen els efectes més perjudicials atribuïts a la contaminació de l’aire. Qui tingui asma, que se n’estigui.

Els apunts energètics

La pera té un efecte refrescant i mucolític, i és una de les fruites recomanades per la medecina tradicional xinesa en casos d’hipertensió, de la mateixa manera que la canyella. Aquesta espècia, però, té un efecte calorífic.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Entre les característiques nutricionals de la pera destaquem la seva riquesa en vitamines i minerals, en especial, carotenoides, vitamines del grup B i vitamina C, minerals com el ferro, magnesi, zinc, sodi o potassi. Destaca per les seves propietats antioxidants i la seva acció en la millora del sistema de defenses, ajuda a disminuir les mucositats de l’aparell respiratori i té propietats refrescants, també alleugera el mal de coll i és útil en la prevenció del restrenyiment, ja que és una fruita que regula el trànsit intestinal.

Pel que fa al cruixent de civada i fruita seca, els flocs de civada són molt rics en fibra soluble. Destaquem especialment els betaglucans, un tipus de fibra soluble que es recomana per afavorir uns nivells de colesterol i triglicèrids adequats i també per normalitzar la glucèmia. A més, ajuden a regular el trànsit intestinal.

La combinació de fruita seca i llavors oleaginoses asseguren una font molt bona d’àcids grassos essencials omega-3 i omega-6.

I com a endolcidor trobem la melassa d’arròs, perfecte per ajudar a mantenir uns nivells de sucre en sang constants, evitant les fluctuacions de sucre en sang que provoca el sucre refinat.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat