Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Plat refrescant, lleuger i boníssim! La clau d’aquesta recepta és que l’oli no s’escalfi massa, per tal de no malmetre els omega-3 del verat . L’escabetx sempre queda millor l’endemà perquè s’amalgamen tots els sabors.
Aquesta és la meva versió de la recepta de verat escabetxat amb cítrics de Joan Roca, que podeu veure a “Vídeos a la carta” del web de TV3. Allà es mostra com s’ha de tallar la tira d’espines del llom.
La clau d’aquesta recepta és que l’oli no arribi mai a escalfar-se massa, per tal de no malmetre els omega-3 del verat. Si teniu unes bones sardines, també queda força bé, però s’han de coure menys estona.
L’espagueti de mar fresca acabada de collir té un sabor que recorda la mongeta tendra. Quan es dessala, encara manté l’aroma del mar. Les algues conservades en sal marina es poden guardar en un armari, fora de la nevera. Queden molt bé marinades amb una vinagreta de mostassa, vinagre de poma i oli d’oliva.
L’escabetx queda millor l’endemà, perquè s’amalgamen tots els sabors. Deixeu-ho a la nevera en una plata fonda, que el peix quedi cobert per l’escabetx de llimona.
L’àcid cítric de la llimona cou lleugerament el peix i ajuda a digerir l’oli, a més de donar un sabor refrescant i lleuger al plat. Si hi poseu massa llimona, el verat podria quedar massa cuit i eixut.
El verat és un peix blau ric en àcids grassos essencials omega-3, els quals no resisteixen les temperatures altes. Per tal que el sistema immune es beneficiï d’aquests omega-3 essencials, convé una cocció a foc molt suau com la d’aquest escabetx, la cocció curta al vapor o a la papillota; eviteu les brases i els fregits.
Com que és un peix petit, el verat no conté tant de mercuri com els grans depredadors tipus tonyina. Les algues marines són molt convenients quan es consumeix peix, perquè ajuden a descarregar metalls pesants del cos.
El vinagre d’umeboshi és molt alcalí i compensa l’efecte acidificant del peix amb oli. Alhora, el seu sabor àcid ajuda a digerir els greixos.
L’alga espagueti de mar té un contingut alt de fibra, calci, magnesi, iode i vitamina B9 (àcid fòlic). És una bona font de ferro, fòsfor, vitamines A, B1 i E.