Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Unes postres dolces amb molts beneficis nutricionals i que ens ajuden a evitar el desig de menjar sucre, gràcies a la gran quantitat de fibra que contenen.
Les castanyes aporten sabor dolç intens, especialment quan s’hi afegeix el suc de cocció. La recepta admet substituir-les per un plàtan de Canàries, també una font de dolçor natural de qualitat. En aquest cas, el plàtan es cou juntament amb les pomes i la recepta se simplifica alhora que s’escurça el temps de cocció total.
Com diu la Montse Reus a la secció “El rebost”, “la magrana destaca perquè conté molta aigua (més del 80%) i és baixa en sucres (només 31,8 Kcal per 100 grams); a més, té moltes vitamines i substàncies antioxidants, fins al punt que la podem considerar una mena de superfruita.” Fora de temporada, es pot utilitzar el suc envasat de qualitat, tenint en compte que sigui 100% magrana, sense res afegit, com el de la casa Beutelsbacher, que distribueix Cal Valls.
Les maduixes són opcionals, però aporten un contrast de colors molt atractiu. Quan n’és temporada, que siguin fresques, locals i ecològiques, i fora de temporada, podeu posar-ne de liofilitzades, com les de comercialitza Vegetalia, també ecològiques, que mantenen els fitoquímics. Un cop obert el paquet, aquestes maduixes liofilitzades s’han de conservar en un lloc ben hermètic.
Les ametlles lleugerament torrades aporten el contrast de textura que fa que calgui mastegar aquestes postres cremoses. Això fa que ensalivem millor i que digerim més bé les castanyes. Eviteu que l’ametlla es torri massa per no malmetre els àcids grassos que conté.
Unes postres dolces que relaxen i satisfan la necessitat de menjar sucre.
Les castanyes aporten el dolç natural i reforcen l’energia de ronyó, així com l’energia vital general. En aquesta recepta es poden substituir per plàtan.
La compota de poma de cocció curta tonifica el fetge i és adequada durant la primavera; i encara ho és més quan se li afegeix ratlladura de llimona.
Unes postres dolces amb molts beneficis nutricionals. D’una banda, el suc de granada és ric en fitoalexines, uns flavonoides de baix pes molecular que produeixen les fruites i les verdures com a resposta defensiva davant de fongs i bacteris, que els dóna més capacitat d’adaptar-se al medi. S’ha vist que les fitoalexines inhibeixen el metabolisme dels estrògens procancerígens com el 4-OH estradiol o el 16-OH estradiol. Prendre suc de magrana i també de fruita vermella pot ser beneficiós per a dones amb miomes, endometriosi o que han tingut la regla molt joves (cap als deu anys).
D’altra banda, els hidrats de carboni continguts a la farina de castanya i la fibra de la poma i del agar-agar fan una combinació òptima per obtenir unes postres amb un índex glucèmic mitjà-baix, a diferència de les postres convencionals, que contenen sucres refinats i que tenen un índex glucèmic alt, fet que ocasiona alts i baixos del sucre en sang i que afavoreix estats d’esgotament físic i mental, i ansietat per menjar més dolç.