Compota de poma i castanyes amb magrana

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Unes postres dolces amb molts beneficis nutricionals i que ens ajuden a evitar el desig de menjar sucre, gràcies a la gran quantitat de fibra que contenen.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    35 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 vas (250 ml) de castanyes seques, en remull 8 hores en 2 vasos d’aigua
  • 1 anís estrellat
  • 5 cm de canyella en branca
  • 4 pomes pelades, sense el cor i laminades
  • 1 culleradeta d’agar-agar en pols Porto-Muiños
  • des de en
  • 2 cullerades de crema d’ametlles blanques
  • ½ culleradeta de ratlladura de llimona
  • 1 vas (250 ml) de suc 100% magrana
  • Un grapat d’ametlles laminades i torrades
  • Un grapat de maduixetes

Dieta

  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Compota de poma i castanyes amb magrana

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    35 minuts

Unes postres dolces amb molts beneficis nutricionals i que ens ajuden a evitar el desig de menjar sucre, gràcies a la gran quantitat de fibra que contenen.


Ingredients

  • 1 vas (250 ml) de castanyes seques, en remull 8 hores en 2 vasos d’aigua
  • 1 anís estrellat
  • 5 cm de canyella en branca
  • 4 pomes pelades, sense el cor i laminades
  • 1 culleradeta d’agar-agar en pols Porto-Muiños
  • des de en
  • 2 cullerades de crema d’ametlles blanques
  • ½ culleradeta de ratlladura de llimona
  • 1 vas (250 ml) de suc 100% magrana
  • Un grapat d’ametlles laminades i torrades
  • Un grapat de maduixetes

Elaboració

  1. Poseu les castanyes a l’olla a pressió amb ,l’anís estrellat, la canyella i l’aigua del remull. Si cal, afegiu-hi més aigua fins que arribi a cobrir-les. Tapeu l’olla i, quan arrenqui el bull, deixeu-les coure 20-25 minuts a foc suau.
  2. Feu una compota curta de 15 minuts amb les pomes, dos dits d’aigua bona i uns granets de sal marina.
  3. Incorporeu-hi l’agar-agar en forma de pluja, remeneu-ho i deixeu-ho coure un parell de minuts. Deixeu-ho refredar.
  4. Barregeu la compota amb les castanyes cuites, la ratlladura de llimona i la crema d’ametlles.
  5. Tritureu-ho a mesura que hi aneu incorporant el suc de magrana, fins a trobar la consistència que us agradi.
  6. Presenteu-ho amb un polsim de canyella, ametlles torrades i maduixetes pel damunt.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Poseu les castanyes a l’olla a pressió amb ,l’anís estrellat, la canyella i l’aigua del remull. Si cal, afegiu-hi més aigua fins que arribi a cobrir-les. Tapeu l’olla i, quan arrenqui el bull, deixeu-les coure 20-25 minuts a foc suau.
  2. Feu una compota curta de 15 minuts amb les pomes, dos dits d’aigua bona i uns granets de sal marina.
  3. Incorporeu-hi l’agar-agar en forma de pluja, remeneu-ho i deixeu-ho coure un parell de minuts. Deixeu-ho refredar.
  4. Barregeu la compota amb les castanyes cuites, la ratlladura de llimona i la crema d’ametlles.
  5. Tritureu-ho a mesura que hi aneu incorporant el suc de magrana, fins a trobar la consistència que us agradi.
  6. Presenteu-ho amb un polsim de canyella, ametlles torrades i maduixetes pel damunt.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Les castanyes aporten sabor dolç intens, especialment quan s’hi afegeix el suc de cocció. La recepta admet substituir-les per un plàtan de Canàries, també una font de dolçor natural de qualitat. En aquest cas, el plàtan es cou juntament amb les pomes i la recepta se simplifica alhora que s’escurça el temps de cocció total.

Com diu la Montse Reus a la secció “El rebost”, “la magrana destaca perquè conté molta aigua (més del 80%) i és baixa en sucres (només 31,8 Kcal per 100 grams); a més, té moltes vitamines i substàncies antioxidants, fins al punt que la podem considerar una mena de superfruita.” Fora de temporada, es pot utilitzar el suc envasat de qualitat, tenint en compte que sigui 100% magrana, sense res afegit, com el de la casa Beutelsbacher, que distribueix Cal Valls.

Les maduixes són opcionals, però aporten un contrast de colors molt atractiu. Quan n’és temporada, que siguin fresques, locals i ecològiques, i fora de temporada, podeu posar-ne de liofilitzades, com les de comercialitza Vegetalia, també ecològiques, que mantenen els fitoquímics. Un cop obert el paquet, aquestes maduixes liofilitzades s’han de conservar en un lloc ben hermètic.

Les ametlles lleugerament torrades aporten el contrast de textura que fa que calgui mastegar aquestes postres cremoses. Això fa que ensalivem millor i que digerim més bé les castanyes. Eviteu que l’ametlla es torri massa per no malmetre els àcids grassos que conté.

Els apunts energètics

Unes postres dolces que relaxen i satisfan la necessitat de menjar sucre.

Les castanyes aporten el dolç natural i reforcen l’energia de ronyó, així com l’energia vital general. En aquesta recepta es poden substituir per plàtan.

La compota de poma de cocció curta tonifica el fetge i és adequada durant la primavera; i encara ho és més quan se li afegeix ratlladura de llimona.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Unes postres dolces amb molts beneficis nutricionals. D’una banda, el suc de granada és ric en fitoalexines, uns flavonoides de baix pes molecular que produeixen les fruites i les verdures com a resposta defensiva davant de fongs i bacteris, que els dóna més capacitat d’adaptar-se al medi. S’ha vist que les fitoalexines inhibeixen el metabolisme dels estrògens procancerígens com el 4-OH estradiol o el 16-OH estradiol. Prendre suc de magrana i també de fruita vermella pot ser beneficiós per a dones amb miomes, endometriosi o que han tingut la regla molt joves (cap als deu anys).

D’altra banda, els hidrats de carboni continguts a la farina de castanya i la fibra de la poma i del agar-agar fan una combinació òptima per obtenir unes postres amb un índex glucèmic mitjà-baix, a diferència de les postres convencionals, que contenen sucres refinats i que tenen un índex glucèmic alt, fet que ocasiona alts i baixos del sucre en sang i que afavoreix estats d’esgotament físic i mental, i ansietat per menjar més dolç.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat