Begudes | Montse Vallory, Jordina Casademunt
El te kukicha és una beguda remineralitzant, equilibrada i saludable que no conté teïna, té 6 vegades més calci que la llet de vaca i la pell de mandarina seca us ajudarà a eliminar la humitat interna i escalfar el cos.
El te kukicha, també anomenat te de tres anys, són les branquetes torrades de la planta del te verd. La regalèssia també és una branca seca i esmicolada. Tant l’un com l’altra s’han de coure una mica perquè deixin anar tots els minerals i principis actius. Es pot elaborar per a tot el dia. Si us agrada fort, feu-lo coure més estona; si us agrada suau, poseu-ne menys quantitat. Reguleu la dolçor variant la quantitat de regalèssia.
En cas de diabetis o d’hipertensió, en què cal evitar la regalèssia, substituïu-la per una culleradeta de fulla seca d’estèvia: incorporeu-la just abans de retirar el te kukicha del foc perquè s’infusioni i deixeu-lo reposar mitja hora perquè les propietats medicinals de l’estèvia passin a l’aigua.
Per assecar la pell de mandarina, renteu i eixugueu una mandarina ecològica. Peleu-la de manera que n’obtingueu una tira llarga sencera. Pengeu-la en un lloc sec i airejat, i eviteu que hi toqui el sol directe. Un cop ben seca, guardeu-la en un pot hermètic.
Per què aquesta beguda és tan remineralitzant? Perquè té un gran poder alcalinitzador. Ajuda a alcalinitzar els teixits i fluids corporals alhora que equilibra els nivells d’acidesa que s’originen del metabolisme intern, fet que ajuda a prevenir moltes malalties. Hem de tenir en compte que la gran majoria de persones tendeixen a fer una dieta amb massa aliments que acidifiquen l’organisme, com ara carns, ous, lactis, farines refinades, sucres… Si acostumem l’organisme a consumir aliments que ajudin a alcalinitzar, com verdures, cereals integrals, algues i proteïna vegetal, i afavorim el consum d’aquestes begudes, de ben segur que no tindrem problemes ossis ni altres de derivats de l’acidesa de l’organisme.
És important comentar que, en cas d’hipertensió arterial, cal evitar la regalèssia perquè té un efecte mineralocorticode que pot provocar crisis hipertensives. Tampoc es recomana en cas de diabetis, perquè pot produir hipoglucèmies. Una alternativa excel·lent a la regalèssia és endolcir aquesta beguda amb una fulla d’estèvia.