colfeti-01

Per a aquells que encara no hi esteu familiaritzats, el raw food és una manera de preparar els aliments en què no es fa servir el foc ni les temperatures elevades per no fer-ne malbé els micronutrients com les vitamines, els minerals o els oligoelements, ni desnaturalitzar-ne els macronutrients com els carbohidrats, les proteïnes i els greixos, que poden convertir-se en agents gens saludables a través de les transformacions químiques resultants de les preparacions a altes temperatures.

El terme raw food s’aplica àmpliament a una cuina basada en plantes i en mètodes de preparació tradicionals i naturals com ara la germinació, la maceració, la fermentació o el deshidratat i altres mètodes com l’extracció de sucs en fred, el batut, el triturat, etc.; tot i que algunes propostes raw food poden incloure aliments d’origen animal.

El deshidratat és una manera d’imitar l’efecte del Sol i de l’aire. Si fos estiu o primavera, podríem posar les nostres preparacions sota els rajos directes del Sol, en cas de tenir un espai adequat lluny de la contaminació i la pol·lució de la ciutat.

colfeti-02

Però el més comú és que fem servir una deshidratadora, un electrodomèstic que imita l’acció del Sol i de l’aire per assecar els aliments i del qual podem trobar diferents models i preus al mercat. També podríem fer servir el forn si aquest té ventiladors que facin circular l’aire, a la temperatura més baixa i amb la porta entreoberta. Tot i que no tots els forns d’aquest tipus tenen prou circulació d’aire i la preparació dels aliments, a més, no resulta igual que l’elaborada amb deshidratació: els aliments queden més concentrats que a la deshidratadora i són més densos a l’hora de pair-los.

Per a aquesta amanida farem servir la deshidratadora per preparar un colfeti (‘confeti de coliflor’) amb els flòsculs de diferents coliflors i uns superaliments que afegiran nutrients al nostre plat, però també uns colors molt especials i bellíssims. Farem de la nostra amanida una celebració a tots els nivells i molt fàcil de preparar. Els flòsculs de coliflor semideshidratats els podrem fer al cap de setmana o el dia en què ens organitzem la setmana i els guardarem a la nevera en recipients de vidre i tapats, a punt per ser afegits a les nostres amanides o cremes de verdures durant la setmana.

 • Els superaliments són aliments que tenen una concentració de nutrients elevada, són molt antioxidants i també poden contenir una sèrie de components que, més de ser nutritius, tenen efectes medicinals sobre l’organisme.
 • Per exemple, l’alga espirulina té propietats antianèmiques i és molt rica en vitamines del grup B, A, D, E ferro, zinc i àcid fòlic però també és depurativa.
 • La remolatxa també és un superaliment antianèmic pel seu contingut en ferro i altres minerals (potassi, sodi, fòsfor, calci, magnesi, zinc) i vitamines del grup B, A i E. Té efectes antidepressius si es fa servir de manera continuada, ajuda a prevenir malalties del cor, reforça la salut dels cabells, la pell i les ungles, és depurativa i és un rejovenidor cel·lular.
 • El murasaki–imo és un moniato japonès de color blau-violeta al qual se li atorguen propietats anticanceroses gràcies al seu alt contingut en antocianines, un flavonoide que també trobem al raïm, les cols llombardes, els fruits del bosc blaus, les patates i pastanagues blaves o violetes, les cebes morades, les coliflors morades i tots aquells vegetals total o parcialment blavosos o morats. També se li atribueixen propietats que ajuden a enfortir el sistema immunitari, el reproductiu, el cardiovascular, els pulmons i els ronyons.
 • La cúrcuma és una arrel rica en betacarotens que ens ajudarà no només a reforçar la salut de la pell i la vista, sinó que funcionarà com un antiinflamatori molt valuós de gran potència anticancerosa.

colfeti-03

Sempre podem afegir superaliments als nostres àpats per augmentar-ne l’aportació nutricional amb consciència, intenció i amor. Com que tenen una gran concentració de nutrients, els afegirem en petites quantitats, acompanyats d’altres ingredients frescos i de temporada. Així arrodonirem els nostres plats de manera senzilla i deliciosa.

La recepta d’avui és un bon exemple de com pots començar a supernodrir-te sense oblidar-te dels aliments frescos i de temporada que també ens aportaran molts beneficis.

Les coliflors i els bròquils, els protagonistes d’aquest plat, igual que els altres membres de la família de les cols (llombarda, bròquil, naps, cols de Brussel·les), són molt rics en components antioxidants i rejovenidors (vitamina C, clorofil·la, cisteïna, carotens, antocianines i enzims) que ens protegiran contra els radicals lliures i les malalties que aquests produeixen. Són rics també en components ensofrats d’alta acció anticancerosa gràcies al seu poder desintoxicant del fetge. Són beneficiosos per al sistema cardiovascular i el trànsit intestinal pel seu alt contingut en fibra. Contenen, encara que en poca quantitat, carbohidrats, greixos i molta aigua i potassi. Aquests factors fan de les coliflors, i de la família de les cols en general, unes bones aliades en dietes per perdre pes, ja que són poc calòriques i ens ajuden a eliminar líquids. També ens ajudaran a nodrir els ossos pel seu contingut en calci i fòsfor, i el ferro que tenen ens ajudarà a reforçar la sang.

A algunes persones els costa pair la coliflor, els produeix mala digestió i fins i tot meteorisme, especialment si s’acompanya de carbohidrats –pa, farines, pastes, cereals– o de greixos en excés –olis, beixamel, lactis–. Crua, curiosament, és molt més digestiva i, si l’acompanyem de molta fulla verda, tindrem una digestió perfecta.

colfeti-04

La recepta

Per a 2 persones

Ingredients

Per al colfeti verd

 • 1 coliflor verda petita o un bròquil petit
 • 1 C d’oli d’oliva verge extra de 1a premsada en fred
 • 1 C de tamari
 • 1 C d’alga espirulina en pols

Per al colfeti rosa

 • 1/2 coliflor blanca gran o 1 coliflor blanca petita
 • 1 C d’oli d’oliva verge extra de 1a premsada en fred
 • 1/8 c de sal de l’Himàlaia
 • 1 remolatxa, el suc o 1 C de suc de remolatxa en pols

Per al colfeti groc

 • 1/2 coliflor blanca gran o 1 coliflor blanca petita
 • 1 C d’oli d’oliva verge extra de 1a premsada en fred
 • 1 C de cúrcuma en pols
 • 1 C de llevat nutricional
 • 1 c petita de pebre negre en pols

Per al colfeti violeta

 • 1 coliflor morada petita (pot ser blanca si no es troba morada)
 • 1 C d’oli d’oliva verge extra de 1a premsada en fred
 • 1 C de murasaki–imo en pols
 • 1/8 c de sal de l’Himalaia

Per a l’amaniment

 • 1 C de tamari
 • 1 C de xarop de flor de coco o xarop de saba d’auró
 • 1 C d’oli d’oliva de 1a premsada en fred
 • 1 llimona, tallada en 4 quarts
 • 1 C de llavors de gallaret

Per a l’amanida

 • 1 pastanaga
 • Fulles d’enciam variades al gust (de roure, Trocadero, Meravella, Lollo rosso)

Mètode de preparació

 1. Amb un ganivet o amb les mans, talleu o trossegeu les coliflors en flòsculs petits, descartant-ne el tronc. Amb els flòsculs i els corresponents superaliments prepararem el colfeti per a la nostra amanida. El tronc de les coliflors no el llençarem, sinó que el tallarem en làmines ben fines, les col·locarem en un recipient de vidre i les deixarem marinar a temperatura ambient en oli d’oliva, aigua de mar i espècies al gust (romaní, pebre, farigola, llorer, sàlvia) durant tres dies. Després d’aquest període ja estaran a punt per afegir a les nostres amanides com un pickle express.
 2. Tots els colfeti els elaborarem de la mateixa manera. En un bol combinarem tots els ingredients per separat i els mesclarem molt bé amb l’ajut d’una cullera de fusta. Un cop ho hàgim barrejat de manera homogènia, col·locarem els diversos colfeti a les làmines de la deshidratadora i ho semideshidratarem durant 8 hores a 38 ºC.
 3. Si fem servir suc de remolatxa per al colfeti rosa en lloc de en pols, el deixarem macerar amb la resta d’ingredients en un recipient de vidre amb tapa fins que la resta de colfeti estiguin llestos.
 4. Un cop transcorregut el temps de semideshidratació, servirem unes fulles d’enciam segons la tria i quantitat que hàgim volgut, decorarem amb colfeti al gust i amb espagueti o serpentines de pastanaga que podem fer amb un espiralitzador. Si no tenim espiralitzador, amb un pelapatates tallarem la pastanaga en tires finetes o, amb un ganivet, tallarem cubs de pastanaga petits just abans de servir.
 5. Servirem les fulles d’enciam amb els quarts de llimona perquè cada comensal ruixi la seva amanida amb suc de llimona, acompanyat amb l’amaniment que farem batent el xarop de flor de coco amb el tamari i l’oli d’oliva. En un petit bol afegirem més colfeti variat per a qui en vulgui repetir.
 6. Tots els colfeti els pots guardar a la nevera en recipients de vidre amb tapa entre 3 i 7 dies i fer servir per decorar les teves amanides en qualsevol moment. És una manera senzilla de tenir sempre un topping deliciós, estètic i saludable que afegir al plat més important del dia i que mai hem d’oblidar incloure en una dieta saludable: l’amanida de fulla verda.

Això sí, abans d’afegir els colfeti a la nostra amanida, si han estat a la nevera els escalfarem a la deshidratadora entre 30 i 60 minuts, o mentre preparem el nostre àpat, a una temperatura de 38-42 ºC perquè perdin el fred. Menjar cru no vol dir menjar fred, al contrari, és menjar amb consciència. Així que evitarem el ingredients freds que ens refredaran i dispersaran l’energia amb un mètode tan senzill com escalfar-los a la deshidratadora uns minuts.

Bon appétit! 

Consol Rodríguez
Consol Rodríguez

Formadora d'alimentació viva i cuina crudivegana, desenvolupadora de receptes raw food, autora del bloc kijimunas-kitchen.com i del llibre Raw Food Anti-aging

    @kijiskitchen