Plat principal, Aperitius | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Per un cop elevem la ceba a la categoria de verdura principal de l’àpat! Aquesta deliciosa i versàtil crema és una manera d’incorporar el miso i les llavors de lli a la cuina diària.
El caldo resultant de coure les cebes és dolç, depuratiu, mucolític i diürètic. Preneu-lo tal qual o bé utilitzeu-lo com a base per elaborar una sopa o una salsa espessida amb kudzú.
Un cop barrejats els ingredients, a mesura que passa el temps, el lli mòlt va absorbint líquid i espessint, per això aquesta crema requerirà més o menys aigua segons es prengui immediatament o es prepari per endavant.
El lli té moltes propietats nutricionals que per si mateixes justifiquen el seu ús diari a la cuina saludable. A més, té la qualitat d’espessir i lligar les salses i permet aconseguir textures semblants a la maionesa, sense els inconvenients d’aquesta última.
Els àcids grassos essencials omega-3 de les llavors de lli queden desprotegits un cop mòltes i s’oxiden amb rapidesa. Una solució pràctica és conservar el lli mòlt al congelador i treure’l just abans de fer-lo servir. Per tal de preservar al màxim la qualitat dels omega-3, val més que les salses que l’incorporin s’elaborin en quantitats petites per a una menjada o bé que es porti a la taula només la quantitat que s’ha de consumir.
El miso com a ferment salat té un efecte reforçant i regenerador de la flora intestinal. El vinagre de poma no pasteuritzat, com a ferment àcid, potencia una bona digestió.
Tenim al davant una salsa rica en omega-3, enzims, probiòtics, calci i antioxidants. Un acompanyant ideal per als plats del dia a dia. Ideal per als més petits de la casa i també per als adults, esportistes, embarassades i gent gran.
El miso és un producte obtingut de la fermentació de la soja que destaca perquè és una font excel·lent d’aminoàcids, enzims naturals i probiòtics. Entre els molts beneficis que té, ajuda a pair i a assimilar els aliments, alcalinitza la sang, ajuda a eliminar residus tòxics, regula la flora intestinal i ajuda a combatre els paràsits intestinals, a més d’enfortir els ronyons.
Per altra banda, el lli és una llavor oleaginosa que és molt rica en omega-3, àcid gras essencial que afavoreix la síntesi de prostaglandines de tipus PG3 (antiinflamatòries). A més també conté omega-6, lecitina, aminoàcids, enzims i fitoestrògens (lignans) i fibra i minerals com calci, ferro, fòsfor i crom). És un aliment que beneficia la salut del cor i del sistema vascular. També conté fitoesterols, que són eficaços a l’hora de prevenir el càncer de mama, còlon i pròstata.
Per altra banda, el vinagre de poma és un gran depuratiu intestinal (gràcies a l’àcid acètic) i diürètic (conté potassi) i ajuda a combatre el restrenyiment i els problemes de digestions lentes i inflors. També és ric en vitamina A, que ajuda quan hi ha problemes de pell i sequedat de mucoses.
La ceba és rica en hidrats de carboni, vitamines i minerals. Conté compostos ensofrats (rics en L-cisteïna) de gran interès terapèutic i, a més, és rica en flavonoides. D’aquí el poder terapèutic que té en problemes respiratoris.