Paté de llavors i avellanes

Aperitius, Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Més enllà de ser un snack deliciós i molt versàtil, aquest paté està indicat especialment durant la menopausa perquè és un regulador hormonal excel·lent gràcies al lli, al gira-sol i al pol·len.

  • Racions:
    3 - 4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 ceba gran a mitges llunes
  • 1 cullerada (15 ml) de lli mòlt
  • 1 cullerada (15 ml) de pol·len mòlt
  • 1 cullerada (15 ml) de germen de blat
  • 1-2 cullerades de salsa de soja o aigua de mar
  • 1-2 cullerades d’oli de gira-sol premsat en fred
  • 2 cullerades (30 ml) de llavors de gira-sol poc torrades i mòltes
  • 2 cullerades (30 ml) d’avellanes
  • Julivert picat

Dieta

  • Omnívora
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Paté de llavors i avellanes

Aperitius, Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    3 - 4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts

Més enllà de ser un snack deliciós i molt versàtil, aquest paté està indicat especialment durant la menopausa perquè és un regulador hormonal excel·lent gràcies al lli, al gira-sol i al pol·len.


Ingredients

  • 1 ceba gran a mitges llunes
  • 1 cullerada (15 ml) de lli mòlt
  • 1 cullerada (15 ml) de pol·len mòlt
  • 1 cullerada (15 ml) de germen de blat
  • 1-2 cullerades de salsa de soja o aigua de mar
  • 1-2 cullerades d’oli de gira-sol premsat en fred
  • 2 cullerades (30 ml) de llavors de gira-sol poc torrades i mòltes
  • 2 cullerades (30 ml) d'avellanes
  • Julivert picat

Elaboració

  1. Salteu les cebes amb una mica d'oli d'oliva verge i sal marina, fins que s’enrosseixin.
  2. Deixeu que refredi una mica per preservar els principis actius dels altres ingredients
  3. Tritureu-ho amb la resta d'ingredients, fins a obtenir una consistència de paté. Presenteu-ho amb julivert picat i un raig d’oli.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Salteu les cebes amb una mica d’oli d’oliva verge i sal marina, fins que s’enrosseixin.
  2. Deixeu que refredi una mica per preservar els principis actius dels altres ingredients
  3. Tritureu-ho amb la resta d’ingredients, fins a obtenir una consistència de paté. Presenteu-ho amb julivert picat i un raig d’oli.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

La base de ceba amoroseix el paté i aporta dolçor.

La podeu combinar amb altres vegetals com coliflor, carbassa i bolets per fer-ne variants. Poseu-hi nous, ametlles o pinyons, llavors torrades de carbassa o de sèsam, alfàbrega, créixens o ruca, cúrcuma i pebre negre, miso o aigua de mar, suc de llimona, suc de gingebre, pebrot vermell… i tindreu un paté diferent cada setmana.

Podeu triturar-ho a mà o amb aparell elèctric, ja sigui de revolucions baixes o altes, depenent de si us agrada una consistència més homogènia o preferiu trobar-hi textures i sabors diferenciats. Un cop barrejats els ingredients, a mesura que passa el temps, el lli mòlt va absorbint líquid i espessint, per això segons es prengui immediatament o es prepari per més endavant, caldrà rectificar amb aigua o aigua de mar.

El lli té moltes propietats nutricionals que en justifiquen l’ús diari a la cuina saludable. A més, té la qualitat d’espessir i de lligar patés i salses. Els àcids grassos essencials omega-3 de les llavors de lli queden desprotegits un cop mòltes i s’oxiden amb rapidesa. Una solució pràctica és conservar el lli mòlt al congelador i treure’l just abans de fer-lo servir.

Podem tenir el pol·len mòlt i les llavors de gira-sol torrades tant a la nevera com al rebost, sempre a la fresca i a les fosques.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Les llavors de lli són un aliment interessant, especialment durant la menopausa perquè tenen lignans, compostos vegetals estructuralment similars als estrògens que són capaços d’unir-se als receptors d’estrògens i modular-ne el metabolisme, a la vegada que inhibeixen l’enzim aromatasa, i contribueixen a reduir malalties dependents d’estrògens, com és el càncer de mama.  També destaquen pel seu contingut en omega-3, àcids grassos essencials amb propietats antiinflamatòries i molt importants per a la salut cardiovascular.

Les llavors de gira-sol són molt riques en vitamina E (antioxidant lipídic excel·lent), vitamines del grup B (com la tiamina), fòsfor, seleni i àcids grassos essencials com l’àcid linoleic. També són una font excel·lent de fibra i aminoàcids (especialment triptòfan). Molt recomanables per mantenir una bona salut cardiovascular i un bon balanç hormonal.

El seleni que contenen afavoreix la desintoxicació del fetge, important per regular moltes funcions, incloent l’hormonal. Es poden menjar durant la segona etapa del cicle menstrual per ajudar a equilibrar estrògens i progesterona. També contenen força zinc, mineral important per al sistema immunitari i la salut del teixit conjuntiu.

Per beneficiar-se de tots els nutrients, es recomana consumir-les crues, lleugerament torrades, en forma de germinats o remullades durant unes hores.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat