Aperitius, Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Aquest paté resulta idoni per a un esmorzar enfortidor i remineralitzant o com a snack. Gràcies a la presència dels enzims vius del miso no pasteuritzat té un efecte molt equilibrador en la microbiota intestinal.
La recepta està calculada per a 1 vas d’azuki en sec –que són 2 vasos (500 ml) un cop cuites; dada que cal tenir compte si feu servir azuki en conserva.
Si les cuineu a casa:
La recepta admet moltes variants:
Les azuki són un tipus de llegum molt nutritiu i medicinal. Reforcen l’energia dels ronyons i es recomana prendre’n quan falta vitalitat. També ajuden a regular els nivells de sucre en sang, per això van bé per als diabètics. Gràcies a la seva riquesa en minerals, són molt recomanables durant l’embaràs, a més d’afavorir la producció de llet materna. Juntament amb els cigrons i les llenties, aquest llegum s’hauria de consumir regularment.
L’aigua de coure les azuki es converteix en un caldo medicinal per revitalitzar la salut dels ronyons i així ajudar a revertir alguns dels factors d’estrès que debiliten aquests òrgans.
Les llavors de lli són un aliment interessant que cal tenir en compte –especialment, durant la menopausa– perquè contenen lignans, compostos vegetals estructuralment similars als estrògens i que són capaços d’unir-se als receptors d’estrògens i modular-ne el metabolisme, alhora que inhibeixen l’enzim aromatasa, i contribueixen a la reducció de malalties dependents d’estrògens, com el càncer de mama. També destaquen perquè contenen força omega-3, àcids grassos essencials molt importants per a la salut cardiovascular.