Paté d’azuki, sèsam negre i lli

Aperitius, Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Aquest paté resulta idoni per a un esmorzar enfortidor i remineralitzant o com a snack. Gràcies a la presència dels enzims vius del miso no pasteuritzat té un efecte molt equilibrador en la microbiota intestinal.

  • Racions:
    6
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    2 hores
© Pau Esculies

Ingredients

Per a les azuki

  • 1 vas (250 ml) d’azuki, en remull la vigília
  • 4 vasos d’aigua bona
  • 5 cm d’alga kombu
  • ¼-½ culleradeta de sal marina fina

Per al paté

  • 2 vasos (500 ml) d’azuki cuites
  • 1 culleradeta (5 ml) de suc de gingebre fresc
  • 2 cullerades (30 ml) de llavors de lli mòltes
  • 2 cullerades (30 ml) de llavors de sèsam negre mòltes
  • 2 cullerades (30 ml) de miso no pasteuritzat
  • 2 cullerades (30 ml) d’oli de sèsam premsat en fred
  • 1 grapat de nous o avellanes esmicolades
  • Cibulet i julivert picats

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Paté d’azuki, sèsam negre i lli

Aperitius, Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    6
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    2 hores

Aquest paté resulta idoni per a un esmorzar enfortidor i remineralitzant o com a snack. Gràcies a la presència dels enzims vius del miso no pasteuritzat té un efecte molt equilibrador en la microbiota intestinal.


Ingredients

Per a les azuki

  • 1 vas (250 ml) d’azuki, en remull la vigília
  • 4 vasos d’aigua bona
  • 5 cm d’alga kombu
  • ¼-½ culleradeta de sal marina fina

Per al paté

  • 2 vasos (500 ml) d’azuki cuites
  • 1 culleradeta (5 ml) de suc de gingebre fresc
  • 2 cullerades (30 ml) de llavors de lli mòltes
  • 2 cullerades (30 ml) de llavors de sèsam negre mòltes
  • 2 cullerades (30 ml) de miso no pasteuritzat
  • 2 cullerades (30 ml) d’oli de sèsam premsat en fred
  • 1 grapat de nous o avellanes esmicolades
  • Cibulet i julivert picats

Elaboració

Per a la cocció de les azukis

  1. Escorreu les azuki i llenceu l’aigua de remull.
  2. Poseu-les a l’olla amb l’aigua, la kombu i feu que arrenqui el bull. Cuineu-les a foc lent. A pressió suau: 35-45 minuts; bullides: 60-90 minuts.
  3. Obriu l’olla, afegiu-hi la sal i cuineu-ho destapat i a foc suau, 10 minuts més o fins que la pell s’hagi estovat.

Per al paté

  1. Coleu les azuki (reserveu-ne el suc) i barregeu-les amb la resta ingredients.
  2. Tritureu-ho tot, afegint-hi una mica de caldo de cocció si quedés massa espès. Presenteu-ho amanit amb oli i una picada de julivert amb nous pel damunt.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

Per a la cocció de les azukis

  1. Escorreu les azuki i llenceu l’aigua de remull.
  2. Poseu-les a l’olla amb l’aigua, la kombu i feu que arrenqui el bull. Cuineu-les a foc lent. A pressió suau: 35-45 minuts; bullides: 60-90 minuts.
  3. Obriu l’olla, afegiu-hi la sal i cuineu-ho destapat i a foc suau, 10 minuts més o fins que la pell s’hagi estovat.

Per al paté

  1. Coleu les azuki (reserveu-ne el suc) i barregeu-les amb la resta ingredients.
  2. Tritureu-ho tot, afegint-hi una mica de caldo de cocció si quedés massa espès. Presenteu-ho amanit amb oli i una picada de julivert amb nous pel damunt.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

La recepta està calculada per a 1 vas d’azuki en sec –que són 2 vasos (500 ml) un cop cuites; dada que cal tenir compte si feu servir azuki en conserva.

Si les cuineu a casa:

  • Xafeu-les en calent amb forquilla, passapuré o robot de cuina.
    • Si queda massa espès, afegiu-hi una mica del caldo reservat.
    • Si queda massa líquid, rectifiqueu-ho amb lli mòlt, que lliga la massa.
    • Si el tritureu amb la batedora, no hi afegiu caldo de cocció per evitar que quedi com una salsa fina i massa homogènia.
  • El sèsam negre no s’hauria de torrar per preservar els antioxidants que conté, però s’ha de moldre per assimilar-ne els nutrients.

La recepta admet moltes variants:

  • Oli d’oliva verge extra en comptes d’oli de sèsam.
  • Castanyes cuites en comptes de nous.
  • Pasta d’ume en comptes de miso.
  • Aigua de mar en comptes de sal marina.
  • Rca en comptes de julivert…

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Les azuki són un tipus de llegum molt nutritiu i medicinal. Reforcen l’energia dels ronyons i es recomana prendre’n quan falta vitalitat. També ajuden a regular els nivells de sucre en sang, per això van bé per als diabètics. Gràcies a la seva riquesa en minerals, són molt recomanables durant l’embaràs, a més d’afavorir la producció de llet materna. Juntament amb els cigrons i les llenties, aquest llegum s’hauria de consumir regularment.

L’aigua de coure les azuki es converteix en un caldo medicinal per revitalitzar la salut dels ronyons i així ajudar a revertir alguns dels factors d’estrès que debiliten aquests òrgans.

Les llavors de lli són un aliment interessant que cal tenir en compte –especialment, durant la menopausa– perquè contenen lignans, compostos vegetals estructuralment similars als estrògens i que són capaços d’unir-se als receptors d’estrògens i modular-ne el metabolisme, alhora que inhibeixen l’enzim aromatasa, i contribueixen a la reducció de malalties dependents d’estrògens, com el càncer de mama. També destaquen perquè contenen força omega-3, àcids grassos essencials molt importants per a la salut cardiovascular.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat