Carxofes exprés amb salsa de cúrcuma i lli

Plat principal, Aperitius, Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Un plat de carxofes depuratiu, amb polaritat de sabors i fàcil de fer. El sabor amargant  de la carxofa ens delata les virtuts que té sobre l’organisme: ajuda a desintoxicar el fetge i  a eliminar l’excés de líquid en el cos.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    25 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

Per a les carxofes

  • 8 carxofes
  • Sal marina fina
  • Pebre negre acabat de moldre
  • 4 cullerades d’oli d’oliva verge extra de 1a premsada

Per a la maionesa de cúrcuma i lli

  • ½ culleradeta de cúrcuma en pols i un pessic de pebre negre acabat de moldre
  • 1 culleradeta (5 ml) de pasta d’umeboshi
  • 1 cullerada (15 ml) de suc de llimona i/o de suc de gingebre
  • 2 cullerades (30 ml) de lli daurat mòlt ben fi
  • 3 cullerades (45 ml) d’oli de lli o d’oliva verge extra de 1a premsada
  • ½-1 vas (125-250 ml) d’aigua mineral

Dieta

  • Ceto
  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Carxofes exprés amb salsa de cúrcuma i lli

Plat principal, Aperitius, Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    25 minuts

Un plat de carxofes depuratiu, amb polaritat de sabors i fàcil de fer. El sabor amargant  de la carxofa ens delata les virtuts que té sobre l’organisme: ajuda a desintoxicar el fetge i  a eliminar l’excés de líquid en el cos.


Ingredients

Per a les carxofes

  • 8 carxofes
  • Sal marina fina
  • Pebre negre acabat de moldre
  • 4 cullerades d’oli d’oliva verge extra de 1a premsada

Per a la maionesa de cúrcuma i lli

  • ½ culleradeta de cúrcuma en pols i un pessic de pebre negre acabat de moldre
  • 1 culleradeta (5 ml) de pasta d’umeboshi
  • 1 cullerada (15 ml) de suc de llimona i/o de suc de gingebre
  • 2 cullerades (30 ml) de lli daurat mòlt ben fi
  • 3 cullerades (45 ml) d’oli de lli o d’oliva verge extra de 1a premsada
  • ½-1 vas (125-250 ml) d’aigua mineral

Elaboració

Per a les carxofes

  1. Talleu la base de les carxofes, traieu les fulles més dures i talleu-ne les puntes. Fregueu-les amb llimona per evitar que s’ennegreixin .
  2. Poseu-les a l’olla exprés amb un fons de 2 cm d’aigua mineral, saleu-les i, quan arrenqui el bull, coeu-les 15 minuts a foc suau.

Per a la maionesa de cúrcuma i lli

  1. Per a la maionesa: tritureu tots els ingredients per a la salsa fins a obtenir una crema fina.
  2. Presenteu les carxofes amanides amb la maionesa i pebre mòlt.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

Per a les carxofes

  1. Talleu la base de les carxofes, traieu les fulles més dures i talleu-ne les puntes. Fregueu-les amb llimona per evitar que s’ennegreixin .
  2. Poseu-les a l’olla exprés amb un fons de 2 cm d’aigua mineral, saleu-les i, quan arrenqui el bull, coeu-les 15 minuts a foc suau.

Per a la maionesa de cúrcuma i lli

  1. Per a la maionesa: tritureu tots els ingredients per a la salsa fins a obtenir una crema fina.
  2. Presenteu les carxofes amanides amb la maionesa i pebre mòlt.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Trieu carxofes tendres, amb les fulles ben apinyades, el tronxo turgent i les puntes arrodonides i sense punxes.

El lli s’aconsella regularment a la cuina saludable, tant per les múltiples propietats nutricionals i medicinals, com perquè espesseix i lliga  salses, i permet obtenir textures semblants a la maionesa, sense els inconvenients d’aquesta última. Un cop barrejats els ingredients per a la salsa, a mesura que passa el temps, el lli mòlt va absorbint líquid i espessint; per això aquesta salsa requerirà més o menys aigua segons si es pren immediatament o es prepara per endavant.  Si feu servir lli daurat, la salsa us quedarà d’un color més clar que no pas si la feu amb lli marró.

Els àcids grassos essencials omega-3 del lli queden desprotegits un cop mòltes les llavors i s’oxiden amb rapidesa per acció de l’oxigen, la llum i la calor. Una solució pràctica és conservar el lli mòlt al congelador i treure’l just abans de fer servir, tal com explico a l’article “Com conservar el lli mòlt i el seu oli”.

Per tal de preservar al màxim la qualitat dels omega-3, val més que les salses que l’incorporin s’elaborin en quantitats petites per a una menjada o bé que es porti a la taula només la quantitat que s’ha de consumir. Si se’n vol fer més quantitat per a més dies, només cal tenir la precaució de portar a taula la quantitat que es menjarà en aquell àpat i conservar la resta a la nevera. Mai no s’hauria de barrejar la resta que torna de taula amb la part que s’ha reservat a la nevera per a altres àpats. Les salses i vinagretes fetes amb lli mòlt o el seu oli s’haurien de portar a taula amb salseres ben tapades que impedeixin el pas de la llum.

Els apunts energètics

La salsa maionesa de lli amb suc de llimona té un efecte refrescant; en canvi, amb suc de gingebre té un efecte més calorífic.

La vitamina C de la llimona té un efecte antioxidant i evita que la carxofa s’ennegreixi un cop tallada.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La carxofa és una flor i, com a tal, és ara a la primavera quan es troba més als mercats. El seu sabor amargant ens delata les virtuts que té sobre l’organisme: ajuda a desintoxicar el fetge i  a eliminar l’excés de líquid en el cos. Resulta ideal en les dietes d’aprimament.

El lli és una llavor oleaginosa molt rica en omega-3, àcid gras essencial per afavorir la síntesi de prostaglandines de tipus PG3 (antiinflamatòries). A més d’omega-3, també conté omega-6, lecitina, aminoàcids, enzims i fitoestrògens (lignans) i fibra i minerals com el calci, ferro, fòsfor i crom. És un aliment que beneficia la salut del cor i del sistema vascular. I els seus fitosterols són eficaços en la prevenció de càncer de mama, còlon i pròstata.

Si voleu ampliar la informació sobre el lli, aneu a la secció “El rebost”, en què s’explica que és una de les poques fonts vegetals d’àcids grassos omega-3, summament preuats, que s’anomenen “essencials” perquè nosaltres no som capaços de produir-los i ens resulta indispensable ingerir-los de fonts externes.

La cúrcuma té curcumina, un polifenol amb moltes propietats beneficioses: antiinflamatòria, antioxidant i quimiopreventiva. És poc biodisponible perquè es metabolitza molt de pressa al fetge i paret intestinal. Això es pot contrarestar combinant-la  amb pebre. Consumir cúrcuma en els àpats ajuda a absorbir més nutrients, en especial si es combina amb aliments greixosos com l’oli d’oliva, alvocats, llavors…

  • Moshe Frenkel, MD, Donald I. Abrams, et al. Integrating Dietary Supplements Into Cancer Care.
  • Integrative Cancer Therapies XX(X) 1 –16
  • H. Hatchera, R. Planalpb,et al.  Review Curcumin: From ancient medicine to current clinical trials. Cell. Mol. Life Sci. 65 (2008) 1631 – 1652.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat