Pastís de mill i polenta amb pastanaga i coco

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Una opció sense gluten, lactis, llevat ni ous, idònia per a esmorzars i berenars nutritius o per a excursionistes i esportistes.

  • Racions:
    6 - 8
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    1 hora
© Pau Esculies

Ingredients

  • 600 ml d’aigua bona
  • 200 ml de mill, rentat i escorregut
  • 1 l de suc de poma calent
  • 2 cullerades (30 ml) d’oli de coco verge
  • 4 cullerades (60 ml) de coco ratllat o ametlla picada
  • 4 cullerades (60 ml) de panses
  • ½ k de pastanaga pelada i ratllada fina
  • 250 ml de polenta fina (sèmola de blat de moro)

Per al condiment

  • 1 culleradeta (5 ml) de canyella en pols
  • 1 cullerada (15 ml) de suc de gingebre (ratllat i espremut)
  • 2 cullerades (30 ml) de sucre integral de coco o de canya
  • Sal marina fina

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Pastís de mill i polenta amb pastanaga i coco

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    6 - 8
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    1 hora

Una opció sense gluten, lactis, llevat ni ous, idònia per a esmorzars i berenars nutritius o per a excursionistes i esportistes.


Ingredients

  • 600 ml d’aigua bona
  • 200 ml de mill, rentat i escorregut
  • 1 l de suc de poma calent
  • 2 cullerades (30 ml) d’oli de coco verge
  • 4 cullerades (60 ml) de coco ratllat o ametlla picada
  • 4 cullerades (60 ml) de panses
  • ½ k de pastanaga pelada i ratllada fina
  • 250 ml de polenta fina (sèmola de blat de moro)

Per al condiment

  • 1 culleradeta (5 ml) de canyella en pols
  • 1 cullerada (15 ml) de suc de gingebre (ratllat i espremut)
  • 2 cullerades (30 ml) de sucre integral de coco o de canya
  • Sal marina fina

Elaboració

  1. Bulliu el mill amb l’aigua i un pessic de sal, durant 15 minuts en una olla mitjana (d’uns 3 litres) i tapada.
  2. Incorporeu-hi el suc de poma calent, un pessic de sal, l’oli de coco i el coco ratllat, la pastanaga, les panses, la polenta i els condiments. Remeneu bé i passeu-ho a un motlle per anar al forn, untat amb oli de coco.
  3. Poseu el motlle al forn a 140oC durant 40 minuts i deixeu-ho refredar abans de tallar.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Bulliu el mill amb l’aigua i un pessic de sal, durant 15 minuts en una olla mitjana (d’uns 3 litres) i tapada.
  2. Incorporeu-hi el suc de poma calent, un pessic de sal, l’oli de coco i el coco ratllat, la pastanaga, les panses, la polenta i els condiments. Remeneu bé i passeu-ho a un motlle per anar al forn, untat amb oli de coco.
  3. Poseu el motlle al forn a 140oC durant 40 minuts i deixeu-ho refredar abans de tallar.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Un pastís ben fàcil de fer, però cal tenir en compte alguns detalls que milloren el resultat final, per exemple:

  • El suc de poma calent o bullent accelera la cocció del pastís.
  • L’oli de coco convé posar-lo amb el mill calent o el suc de poma calent perquè es desfaci i barregi millor, sobretot abans d’incorporar-hi la pastanaga freda.
  • La polenta, al contrari, convé posar-la després de la pastanaga perquè haurà disminuït la temperatura i no farà grumolls.

Hi ha diversos tipus de polenta. En aquesta recepta em refereixo a la sèmola fina instantània, que tarda poc a coure i per això cal bullir prèviament el mill. La polenta i el mill queden compactes quan es refreden, per aquest motiu cal preveure quan es vol servir el pastís perquè cal que refredi abans de poder desemmotllar-lo. Resulta més pràctic un motlle desmuntable, ja sigui rodó o rectangular, o bé els motlles individuals de silicona de platí 100%.

Sempre és recomanable triar ecològic, però especialment quan es tracta de subproductes del blat de moro com la sèmola o polenta, per evitar la genèticament modificada. Procureu també fer servir panses assecades al sol.

Queda molt bo fred o a temperatura ambient d’un dia per l’altre, tot i que és una recepta que admet tantes variants com pugueu imaginar, per exemple:

  • Fruita seca (avellanes, nous, orellanes, dàtils, nabius…)
  • Espècies en pols (cardamom, clau, cúrcuma, anís…), cacau o garrofa en pols.
  • Altres fruites com daus de poma o préssec de vinya en comptes de pastanaga, cireres per sobre com si es tractés d’un clafoutis.
  • Altres endolcidors com l’estèvia (vegeu la recepta del concentrat casolà d’estèvia), la melassa de cereal o el sucre integral de canya. Convé remarcar que sucre de coco d’aquests dos darrers.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Aquest pastís és ideal per defugir dels fets amb farines refinades. Per una banda, la presència de cereal sencer ens permet obtenir energia de més bona qualitat i, d’altra banda, com que no té farines és perfecte per als infants que acostumen a tenir mucositats. A més, és apte per a tothom, inclosos celíacs, intolerants al gluten i també a la lactosa.

El mill és un cereal molt nutritiu que ajuda a reforçar el sistema digestiu i, gràcies al seu contingut en metionina, vitamines del grup B, magnesi i lecitina és interessant per al sistema nerviós i per reforçar el sistema digestiu. A més, la polenta també ajuda a reforçar el sistema digestiu i tonifica els ronyons.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat