Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Una opció sense gluten, lactis, llevat ni ous, idònia per a esmorzars i berenars nutritius o per a excursionistes i esportistes.
Un pastís ben fàcil de fer, però cal tenir en compte alguns detalls que milloren el resultat final, per exemple:
Hi ha diversos tipus de polenta. En aquesta recepta em refereixo a la sèmola fina instantània, que tarda poc a coure i per això cal bullir prèviament el mill. La polenta i el mill queden compactes quan es refreden, per aquest motiu cal preveure quan es vol servir el pastís perquè cal que refredi abans de poder desemmotllar-lo. Resulta més pràctic un motlle desmuntable, ja sigui rodó o rectangular, o bé els motlles individuals de silicona de platí 100%.
Sempre és recomanable triar ecològic, però especialment quan es tracta de subproductes del blat de moro com la sèmola o polenta, per evitar la genèticament modificada. Procureu també fer servir panses assecades al sol.
Queda molt bo fred o a temperatura ambient d’un dia per l’altre, tot i que és una recepta que admet tantes variants com pugueu imaginar, per exemple:
Aquest pastís és ideal per defugir dels fets amb farines refinades. Per una banda, la presència de cereal sencer ens permet obtenir energia de més bona qualitat i, d’altra banda, com que no té farines és perfecte per als infants que acostumen a tenir mucositats. A més, és apte per a tothom, inclosos celíacs, intolerants al gluten i també a la lactosa.
El mill és un cereal molt nutritiu que ajuda a reforçar el sistema digestiu i, gràcies al seu contingut en metionina, vitamines del grup B, magnesi i lecitina és interessant per al sistema nerviós i per reforçar el sistema digestiu. A més, la polenta també ajuda a reforçar el sistema digestiu i tonifica els ronyons.