Begudes, Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Un batut deliciós i molt saludable, ideal per quan es té gana entre àpats. Destaquem les seves propietats antioxidants, antiinflamatòries, antimicrobianes, antifúngiques, antienvelliment, etc. És a dir, tot allò que desitgem a mesura que passa la vida.
Un batut deliciós, ideal per quan es té gana entre àpats, especialment a mig matí. Resulta satisfactori gràcies a la fibra del lli i als greixos saludables que conté. Té moltes propietats beneficioses des de diversos punts de vista, tal com remarca la Jordina Casademunt als seus apunts. Un còctel antioxidant, antiinflamatori, antimicrobià i antifúngic.
En cas de diabetis i candidiasi només caldria eliminar el plàtan i gaudir principalment dels efectes medicinals de l’estèvia integral.
Els fruits vermells són rics en fitoalexines, unes substàncies que tenen un poder antimicrobià i antifúngic molt gran. Normalment les fitoalexines es troben en concentracions més altes en les fruites que no han estat tractades per pesticides perquè les fitoalexines se sintetitzen com un mecanisme de protecció de la planta per protegir-se de possibles infeccions. S’ha vist que les fitoalexines inhibeixen el metabolisme d’estrògens procarcinògens. A les dones amb miomes, endometriosi i que han tingut la regla molt aviat (als 10 anys) els pot anar molt bé. Els nabius i el te verd estan farcits d’antioxidants.
A més, la vitamina C és una vitamina hidrosoluble que participa en la síntesi de col·lagen i, a més, té propietats antioxidants que protegeixen de l’oxidació de la matriu de col·lagen de l’os. Les llavors de lli destaquen pel seu contingut en àcids grassos essencials omega-3, imprescindibles per a la síntesi de prostaglandines de tipus 3, que afavoreixen els processos antiinflamatoris i la reducció de dolor i rigidesa articular. Per tant, són greixos importantíssims per reduir el risc de fractures. Podem dir que, des d’una visió holística, els antioxidants són fins i tot més importants que el calci en els casos d’osteoporosi.