Aperitius, Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Un paté nutritiu i refrescant que aporta un color sorprenent a taula. Sorprendreu tant a convidats com a tota la família, nens inclosos.
La remolatxa conté molts sucres i, un cop cuita, fermenta ràpidament. Els cigrons cuits també fermenten ràpid, per tant, aquest hummus amb remolatxa s’ha de mantenir curosament en fred i tornar-lo a la nevera ràpidament un cop s’ha agafat el que es consumirà, per no tallar la cadena del fred.
Sota una vinagreta de mostassa, la remolatxa cuita es conserva bé a la nevera un parell de setmanes, però cal mantenir-la sempre ben coberta i evitar que quedin trossos fora de la vinagreta. La remolatxa taca molt la fusta i la pell. Val més posar-se guants per manipular-la i tallar-la sobre una taula de plàstic.
Un paté nutritiu i refrescant que aporta un color sorprenent a taula. La varietat de colors i de sabors al plat incideix en la salut de tot l’organisme, segons la teoria dels cinc elements de la medicina tradicional xinesa. La remolatxa és molt dolça i guanya amb la polaritat del sabor salat, l’àcid de la llimona i el picant del pebre negre.
Una idea bona i nutritiva per sorprendre els convidats o la família, nens inclosos. Destaquem la proteïna del cigró, que té un valor nutricional i biològic alts(recomanem aquest vídeo, en què la nutricionista Lucia Redondo parla del valor nutricional dels cigrons al minut 1h:03min, i la remolatxa, que destaca perquè és rica en vitamines del grup B i minerals, com ara el iode, el ferro, el potassi i el silici.
Hem de vigilar, però, de no abusar de remolatxa perquè és una de les hortalisses més riques en oxalats, substàncies que actuen com a antinutrients, ja que dificulten que l’organisme assimili bé alguns minerals.
També trobem els beneficis nutricionals del sèsam, llavor oleaginosa rica en lecitina i calci, entre altres minerals i greixos poliinsaturats, i la umeboshi, que té grans efectes alcalinitzants del pH sanguini gràcies a l’àcid cítric. Aquesta propietat fa que l’organisme absorbeixi millor els minerals. Per altra banda, aquest poder alcalinitzant ajuda a combatre el cansament i la fatiga crònica i estimula el funcionament hepàtic afavorint l’eliminació correcta de toxines.