Hummus de cigrons i remolatxa

Aperitius, Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Un paté nutritiu i refrescant que aporta un color sorprenent a taula. Sorprendreu tant a convidats com a tota la família, nens inclosos.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 500 g de cigrons ben cuits
  • 2 vasos (500 ml) de remolatxa cuita, pelada i tallada a daus
  • 1 culleradeta (5 ml) de mostassa fina
  • 1 cullerada (15 ml) de pasta d’umeboshi
  • 2 cullerades (10 ml) de tahina sense torrar i sense sal (crema de sèsam)
  • ¼ de culleradeta de comí en pols
  • ¼ de culleradeta de pebre negre mòlt
  • El suc d’una llimona i la ratlladura de la pell
  • Oli de sèsam o d’oliva verge extra de 1a premsada
  • 200 ml d’aigua

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Hummus de cigrons i remolatxa

Aperitius, Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts

Un paté nutritiu i refrescant que aporta un color sorprenent a taula. Sorprendreu tant a convidats com a tota la família, nens inclosos.


Ingredients

  • 500 g de cigrons ben cuits
  • 2 vasos (500 ml) de remolatxa cuita, pelada i tallada a daus
  • 1 culleradeta (5 ml) de mostassa fina
  • 1 cullerada (15 ml) de pasta d’umeboshi
  • 2 cullerades (10 ml) de tahina sense torrar i sense sal (crema de sèsam)
  • ¼ de culleradeta de comí en pols
  • ¼ de culleradeta de pebre negre mòlt
  • El suc d’una llimona i la ratlladura de la pell
  • Oli de sèsam o d’oliva verge extra de 1a premsada
  • 200 ml d’aigua

Elaboració

  1. Tritureu els cigrons i la remolatxa amb la resta d’ingredients fins que quedi un paté granulós i de consistència cremosa.
  2. Poseu el paté en un bol i tireu-hi per sobre un polsim de pebre, ratlladura de llimona i menta fresca trinxada.
  3. Talleu unes tires d’api i de pastanaga per servir amb el paté, com es veu a la foto.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Tritureu els cigrons i la remolatxa amb la resta d’ingredients fins que quedi un paté granulós i de consistència cremosa.
  2. Poseu el paté en un bol i tireu-hi per sobre un polsim de pebre, ratlladura de llimona i menta fresca trinxada.
  3. Talleu unes tires d’api i de pastanaga per servir amb el paté, com es veu a la foto.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

La remolatxa conté molts sucres i, un cop cuita, fermenta ràpidament. Els cigrons cuits també fermenten ràpid, per tant, aquest hummus amb remolatxa s’ha de mantenir curosament en fred i tornar-lo a la nevera ràpidament un cop s’ha agafat el que es consumirà, per no tallar la cadena del fred.

Sota una vinagreta de mostassa, la remolatxa cuita es conserva bé a la nevera un parell de setmanes, però cal mantenir-la sempre ben coberta i evitar que quedin trossos fora de la vinagreta. La remolatxa taca molt la fusta i la pell. Val més posar-se guants per manipular-la i tallar-la sobre una taula de plàstic.

Els apunts energètics

Un paté nutritiu i refrescant que aporta un color sorprenent a taula. La varietat de colors i de sabors al plat incideix en la salut de tot l’organisme, segons la teoria dels cinc elements de la medicina tradicional xinesa. La remolatxa és molt dolça i guanya amb la polaritat del sabor salat, l’àcid de la llimona i el picant del pebre negre.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Una idea bona i nutritiva per sorprendre els convidats o la família, nens inclosos. Destaquem la proteïna del cigró, que té un valor nutricional i biològic alts(recomanem aquest vídeo, en què la nutricionista Lucia Redondo parla del valor nutricional dels cigrons al minut 1h:03min, i la remolatxa, que destaca perquè és rica en vitamines del grup B i minerals, com ara el iode, el ferro, el potassi i el silici.

Hem de vigilar, però, de no abusar de remolatxa perquè és una de les hortalisses més riques en oxalats, substàncies que actuen com a antinutrients, ja que dificulten que l’organisme assimili bé alguns minerals.

També trobem els beneficis nutricionals del sèsam, llavor oleaginosa rica en lecitina i calci, entre altres minerals i greixos poliinsaturats, i la umeboshi, que té grans efectes alcalinitzants del pH sanguini gràcies a l’àcid cítric. Aquesta propietat fa que l’organisme absorbeixi millor els minerals. Per altra banda, aquest poder alcalinitzant ajuda a combatre el cansament i la fatiga crònica i estimula el funcionament hepàtic afavorint l’eliminació correcta de toxines.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat