Hummus de cigrons amb seitons i julivertada d’avellanes i festucs

Plat principal, Postres, esmorzars i berenars  |  Pep Nogué, Xevi Verdaguer

Recepta per tractar l'excés d'estrògens i frenar l'aromatasa

  • Racions:
    8
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    25 minuts + 2 hores de maceració

Ingredients

Per marinar els seitons

  • 8 seitons molt frescos
  • 2 aranges grogues

Per a l’hummus

  • 400 g de cigrons cuits
  • 40 g de pasta de sèsam
  • 2 grans d’all
  • 1 g de comí en pols
  • 1 g de canyella en pols
  • 50 ml d’oli de llinet
  • sal rosa

Per a la julivertada

  • 1 manat de julivert
  • 25 g d’avellanes
  • 25 g de festucs
  • 50 g d’oli de llinet

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
Pep Nogué

Pep Nogué
Xef, professor de cuina i divulgador de gastronomia

cib.education/ @pepnogue
Xevi Verdaguer

Xevi Verdaguer
Psiconeuroinmunòleg (PNI) de referència, divulgador científic i fisioterapeuta

xeviverdaguer.com @xeviverdaguer
 

Hummus de cigrons amb seitons i julivertada d’avellanes i festucs

Plat principal, Postres, esmorzars i berenars  |  Pep Nogué, Xevi Verdaguer

  • Racions:
    8
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    25 minuts + 2 hores de maceració

Recepta per tractar l'excés d'estrògens i frenar l'aromatasa


Ingredients

Per marinar els seitons

  • 8 seitons molt frescos
  • 2 aranges grogues

Per a l’hummus

  • 400 g de cigrons cuits
  • 40 g de pasta de sèsam
  • 2 grans d’all
  • 1 g de comí en pols
  • 1 g de canyella en pols
  • 50 ml d’oli de llinet
  • sal rosa

Per a la julivertada

  • 1 manat de julivert
  • 25 g d’avellanes
  • 25 g de festucs
  • 50 g d’oli de llinet

Elaboració

Per marinar els seitons

  1. Renteu els seitons i traieu els dos filets amb cura. Poliu-los d’espines petites.
  2. Poseu-los en un recipient amb el suc aranja i deixeu-los macerar una hora.

Per a la julivertada

  1. Renteu les fulles de julivert i eixugueu-les bé.
  2. Tritureu-les amb les avellanes, els festucs i l’oli de llinet.
  3. Traieu els seitons de la maceració amb el suc d’aranja, eixugueu amb un paper de cuina i poseu en una safata amb la julivertada a sobre. Deixeu macerar una altra hora.

Per a l’humus

  1. Poseu els cigrons en un recipient alt amb la pasta de sèsam, els alls, el comí, la canyella, l’oli de llinet i un pols de sal rosa.
  2. Tritureu fins que us quedi un puré cremós. Si cal, afegiu-hi una mica d’aigua.

Per acabar el plat

  1. Poseu un parell de cullerades grosses d’hummus al centre del plat.
  2. Col·loqueu els seitons al voltant i acabeu amb un cordó de julivertada.

Pep Nogué
Xef, professor de cuina i divulgador de gastronomia

https://cib.education/ @pepnogue

Xevi Verdaguer
Psiconeuroinmunòleg (PNI) de referència, divulgador científic i fisioterapeuta

www.xeviverdaguer.com @xeviverdaguer

Elaboració

Per marinar els seitons

  1. Renteu els seitons i traieu els dos filets amb cura. Poliu-los d’espines petites.
  2. Poseu-los en un recipient amb el suc aranja i deixeu-los macerar una hora.

Per a la julivertada

  1. Renteu les fulles de julivert i eixugueu-les bé.
  2. Tritureu-les amb les avellanes, els festucs i l’oli de llinet.
  3. Traieu els seitons de la maceració amb el suc d’aranja, eixugueu amb un paper de cuina i poseu en una safata amb la julivertada a sobre. Deixeu macerar una altra hora.

Per a l’humus

  1. Poseu els cigrons en un recipient alt amb la pasta de sèsam, els alls, el comí, la canyella, l’oli de llinet i un pols de sal rosa.
  2. Tritureu fins que us quedi un puré cremós. Si cal, afegiu-hi una mica d’aigua.

Per acabar el plat

  1. Poseu un parell de cullerades grosses d’hummus al centre del plat.
  2. Col·loqueu els seitons al voltant i acabeu amb un cordó de julivertada.

Els apunts d'en Xevi

Aquesta recepta és recomanable per a les persones amb algun dels símptomes que són conseqüència de tenir un excés d’estrògens al cos: en les dones, síndrome premenstrual, miomes, endometriosi, mames fibroquístiques, fluix vaginal, sagnats abundants, cefalees o migranyes, ansietat o depressió, al·lèrgies, càlculs a la vesícula biliar, pell seca, pressió arterial baixa, fred, contractures musculars de repetició, malalties autoimmunes, còlon irritable, restrenyiment. I en els homes: morenes, varius als testicles, infarts, creixement de mames, hipertròfia, càncer de pròstata o de còlon. L’objectiu és tractar aquest excés d’estrògens amb l’alimentació per millorar-ne la metabolització. També ens interessa reduir l’entrada d’estrògens a l’organisme.

Tant els homes com les dones generem estrògens a partir d’un enzim anomenat aromatasa. L’aromatasa fabrica estrògens a partir d’hormones masculines. Aquest enzim es localitza especialment a les cèl·lules de greix; però també al fetge, a la pell, a les glàndules suprarenals, al cervell, a les mames, als ossos, als ovaris, a les cèl·lules de Leydig dels testicles i a la placenta, entre d’altres. Com més excés de pes… més estrògens!

L’aromatasa pot tenir una activitat accelerada per una predisposició genètica amb un polimorfisme al gen CYP 19A 1. Se sospita que poden tenir aquest problema que condiciona a tenir uns nivells d’estrògens elevats les noies que han tingut una pubertat molt precoç (abans dels onze anys). Hem comprovat que, quan frenem l’aromatasa i perdem pes, es normalitzen els nivells d’estrògens, i es redueix el risc de tenir patologies associades amb el predomini estrogènic.

Aliments que van bé

Frenarem l’expressió de l’aromatasa amb els aliments següents: xampinyons, cacau, Coriolus, llinet, sèsam, passiflora, canyella, te verd, cítrics, fruites del bosc, poma, aranja, magrana, julivert, api, ortigues, espàrrecs, avellanes, festucs i pinyons.

Aliments que cal eliminar

És bàsic treure de la dieta: cafè, lactis de vaca i derivats, soja i derivats, alcohol, cervesa i aliments que fan pujar la glucosa de manera brusca com sucres, edulcorants i, molt especialment, el blat.

I molt important! Hem de fer exercici físic regular per facilitar la salut hormonal.

Recomanem posar-se en mans d’un especialista en PNIE o en medicina integradora, si no s’aconsegueix resoldre el predomini estrogènic seguint aquests hàbits alimentaris durant tres mesos. 

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat