Sopa de remolatxa amb raves, api i germinats

Plat principal  |  Pep Nogué, Xevi Verdaguer

Recepta per tractar la metilació dels estrògens

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    45 minuts

Ingredients

  • 1 bròquil
  • 1 ceba
  • 1 pastanaga
  • 1 api petit
  • 100 g de mongetes verdes
  • 1 porro
  • 2 litres d’aigua mineral
  • 1 quilo de remolatxes
  • 100 g de raves vermells
  • 25 g de pipes de carbassa
  • 40 g de nous
  • 60 g de germinats d’alfals
  • 1 dl d’oli d’oliva verge extra
  • 1 raig d’oli de pipes de carbassa
  • Sal marina

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Pep Nogué

Pep Nogué
Xef, professor de cuina i divulgador de gastronomia

cib.education/ @pepnogue
Xevi Verdaguer

Xevi Verdaguer
Psiconeuroinmunòleg (PNI) de referència, divulgador científic i fisioterapeuta

xeviverdaguer.com @xeviverdaguer
 

Sopa de remolatxa amb raves, api i germinats

Plat principal  |  Pep Nogué, Xevi Verdaguer

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    45 minuts

Recepta per tractar la metilació dels estrògens


Ingredients

  • 1 bròquil
  • 1 ceba
  • 1 pastanaga
  • 1 api petit
  • 100 g de mongetes verdes
  • 1 porro
  • 2 litres d’aigua mineral
  • 1 quilo de remolatxes
  • 100 g de raves vermells
  • 25 g de pipes de carbassa
  • 40 g de nous
  • 60 g de germinats d’alfals
  • 1 dl d’oli d’oliva verge extra
  • 1 raig d’oli de pipes de carbassa
  • Sal marina

Elaboració

  1. Renteu tots els vegetals.
  2. Reserveu una part del tronc de l’api, la part més tendra.
  3. La resta de vegetals, menys les remolatxes, poseu-los en una olla amb aigua freda i feu-ne un brou vegetal. Coleu i refredeu.
  4. Renteu les remolatxes i poseu-les a coure al vapor. Si podeu, coeu-les al vapor envasades al buit, així conservaran molt millor el color.
  5. Preneu les branques d’api, peleu-les si cal i talleu-les a branques petites. Poseu-les en aigua i gel durant 10 minuts.
  6. Quan siguin cuites, deixeu-les refredar i tritureu-les amb una part de brou vegetal i un raig d’oli d’oliva verge extra i oli de pipes de carbassa. La densitat del resultat dependrà de vosaltres i del vostre gust. Saleu i passeu-ho per un colador.
  7. Serviu la sopa amb els germinats, els raves tallats ben fins, les branques d’api i la fruita seca.

Pep Nogué
Xef, professor de cuina i divulgador de gastronomia

https://cib.education/ @pepnogue

Xevi Verdaguer
Psiconeuroinmunòleg (PNI) de referència, divulgador científic i fisioterapeuta

www.xeviverdaguer.com @xeviverdaguer

Elaboració

  1. Renteu tots els vegetals.
  2. Reserveu una part del tronc de l’api, la part més tendra.
  3. La resta de vegetals, menys les remolatxes, poseu-los en una olla amb aigua freda i feu-ne un brou vegetal. Coleu i refredeu.
  4. Renteu les remolatxes i poseu-les a coure al vapor. Si podeu, coeu-les al vapor envasades al buit, així conservaran molt millor el color.
  5. Preneu les branques d’api, peleu-les si cal i talleu-les a branques petites. Poseu-les en aigua i gel durant 10 minuts.
  6. Quan siguin cuites, deixeu-les refredar i tritureu-les amb una part de brou vegetal i un raig d’oli d’oliva verge extra i oli de pipes de carbassa. La densitat del resultat dependrà de vosaltres i del vostre gust. Saleu i passeu-ho per un colador.
  7. Serviu la sopa amb els germinats, els raves tallats ben fins, les branques d’api i la fruita seca.

Els apunts d'en Xevi

L’aromatasa permet que fabriquem estrògens constantment. I també tenim els estrògens que provenen de la dieta i dels disruptors endocrins del medi ambient, que tenen una funció estrogènica (tòxics com el bisfenol A dels plàstics, els parabens o ftalats del món de la cosmètica o el tefló de les paelles antiadherents). És a dir, hi ha un munt de coses que cal eliminar.

És molt important que anem degradant correctament els nostres estimats estrògens. Valorar com s’eliminen ens dóna informació del risc de càncer de mama o de pròstata, per exemple.

Els estrògens que tenim al nostre organisme seran biològicament actius quan s’adhereixin al seu receptor hormonal. La sensibilitat d’aquest receptor varia d’una persona a l’altra i es pot modular perquè no sigui tan actiu però el que cal fer, en principi, és que no hi hagi un excés d’estrògens.

Al fetge tenim una sèrie d’enzims encarregats d’eliminar els estrògens. I ho fan en 2 fases de detoxificació (fase 1 i fase 2).  Anirem descrivint com facilitar l’activitat de les dues fases hepàtiques a través d’una alimentació concreta per a cada fase perquè aporti nutrients específics que activin una eliminació saludable dels estrògens.

Començarem amb els enzims que degraden estrògens a la fase 2 del fetge: la sulfatació, glutationització, glucoronització i metilació.

Avui parlarem dels enzims de la metilació del fetge. Probablement el que més afecta la població.

Les persones que metilen lentament corren el risc d’acumular estrògens i patir-ne les conseqüències (vegeu la llista dels símptomes d’excés d’estrògens), però tampoc podran eliminar bé les hormones de l’estrès, ni la histamina ni tòxics ambientals que tots hem de poder eliminar del nostre cos normalment per aquest mateix embut. Un desastre, vaja. I què succeeix? Com que tampoc eliminen bé les hormones de l’estrès, tindran problemes d’ansietat, depressions, fòbies, cefalees o migranyes, dolors crònics i problemes hormonals que duraran fins que millori la metilació.

 

Nutrients indispensables per a una bona metilació

  • Vitamina B9 (àcid fòlic): Remolatxa, bròquil, col, espàrrecs, algues, llegums, fulles verdes, alvocat, fetge de bacallà, etc.
  • Vitamina B12: Marisc, peix, carn, rovell de l’ou i alga espirulina.
  • Vitamina B6: Festucs, plàtan, dàtils, patata, all, col.
  • Vitamina B2: cereals integrals, peix blau, formatges, sèsam, fruita seca, fetge de bacallà, etc.
  • Magnesi: Espinacs, cacau, fruita seca, llegums, sèsam, etc.
  • Metionina: Carns, peixos, ous, formatges, sèsam, fruita seca, etc.
  • Colina: Rovell de l’ou, nous de Brasil, cacauets, etc.
  • Inositol: cereals integrals i llegums.
  • Trimetilglicina: Bròquil, remolatxa, espinacs.

És possible tenir una activitat reduïda de la metilació hepàtica per un polimorfisme del gen que en codifica la síntesi: COMT(Val158M). En estudis recents s’ha vist que una bona activitat del COMT té un efecte protector, ja que evita l’acció proliferadora dels estrògens en persones amb miomes, endometriosi o càncer de mama i ofereix una millor protecció en tumors hormonodependents i en la preclàmpsia durant l’embaràs.

La gent que metila lentament ho sabrà perquè a l’analítica de sang tindrà nivells d’homocisteïna més alts de 12 mmol/l. I una pista que us puc donar és que solen ser persones amb un caràcter “especial”: perfeccionistes, autoexigents, planificadors, obsessius… no són frescos ni desordenats ni improvisadors, ho volen controlar tot i solen ser molt espavilats i constants. I a les nits pateixen de bruxisme (serrar o carrisquejar les dents)!

Revisa l’homocisteïna en la pròxima analítica de sang! Cal posar-se en mans d’un metge especialista en Medicina integradora o en PNIE per fer un diagnòstic i tractament personalitzat.

Us recomanem no prendre cafès, reduir l’estrès i gaudir de les receptes delicioses d’en Pep Nogué per afavorir aquest embut: la metilació del fetge.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat