Sopa de farigola i pa de sègol

Plat principal  |  Pep Nogué, Xevi Verdaguer

Recepta per tractar els fogots i l'insomni de la menopausa

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    25 minuts

Ingredients

  • 0,5 dl oli d’oliva verge extra
  • ½ cabeça d’alls
  • 100 grams de pa de sègol integral
  • Fulles de farigola
  • 1 l de brou vegetal
  • 4 rovells d’ou
  • Sal

Per al brou vegetal

  • 1’5 l d’aigua
  • 200 g de col
  • 200 g de calçots
  • 200 g de coliflor
  • 2 carxofes
  • 40 g d’alga kombu

Per a l’acabament

  • 4 llesques fines de pa de sègol
  • 1 gra d’all
  • 1 calçot
  • 2 all tendres

 

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
  • Vegetariana
Pep Nogué

Pep Nogué
Xef, professor de cuina i divulgador de gastronomia

cib.education/ @pepnogue
Xevi Verdaguer

Xevi Verdaguer
Psiconeuroinmunòleg (PNI) de referència, divulgador científic i fisioterapeuta

xeviverdaguer.com @xeviverdaguer
 

Sopa de farigola i pa de sègol

Plat principal  |  Pep Nogué, Xevi Verdaguer

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    25 minuts

Recepta per tractar els fogots i l'insomni de la menopausa


Ingredients

  • 0,5 dl oli d’oliva verge extra
  • ½ cabeça d’alls
  • 100 grams de pa de sègol integral
  • Fulles de farigola
  • 1 l de brou vegetal
  • 4 rovells d’ou
  • Sal

Per al brou vegetal

  • 1’5 l d’aigua
  • 200 g de col
  • 200 g de calçots
  • 200 g de coliflor
  • 2 carxofes
  • 40 g d’alga kombu

Per a l’acabament

  • 4 llesques fines de pa de sègol
  • 1 gra d’all
  • 1 calçot
  • 2 all tendres
 

Elaboració

  1. Sofregiu els alls amb l’oli, sense que agafin color.
  2. Afegiu el pa tallat a llesques fines i la farigola.
  3. Remeneu-ho i regueu-ho tot amb el brou vegetal bullent.
  4. Deixar-ho bullir 5 minuts i tritureu-ho.
  5. Rectificar al punt de sal.
  6. En el darrer moment, emulsioneu-ho amb el rovell de l’ou, triturant-ho perquè quedi ben integrat.
  7. Servir-ho en bols i acabeu amb les torrades fregades amb all cru i l’amanida de calçots i alls tendres tallats a rodelles molt fines i un rajolí d’oli d’oliva verge extra.

Pep Nogué
Xef, professor de cuina i divulgador de gastronomia

https://cib.education/ @pepnogue

Xevi Verdaguer
Psiconeuroinmunòleg (PNI) de referència, divulgador científic i fisioterapeuta

www.xeviverdaguer.com @xeviverdaguer

Elaboració

  1. Sofregiu els alls amb l’oli, sense que agafin color.
  2. Afegiu el pa tallat a llesques fines i la farigola.
  3. Remeneu-ho i regueu-ho tot amb el brou vegetal bullent.
  4. Deixar-ho bullir 5 minuts i tritureu-ho.
  5. Rectificar al punt de sal.
  6. En el darrer moment, emulsioneu-ho amb el rovell de l’ou, triturant-ho perquè quedi ben integrat.
  7. Servir-ho en bols i acabeu amb les torrades fregades amb all cru i l’amanida de calçots i alls tendres tallats a rodelles molt fines i un rajolí d’oli d’oliva verge extra.

Els apunts d'en Xevi: fogots i insomni a la menopausa

Tan esperada per unes i tan temuda per d’altres. Amb la menopausa i la pèrdua de la fertilitat s’inicia una etapa nova en la vida de la dona en què hi ha menys fabricació hormonal, cosa que provoca problemes empipadors com els fogots i l’insomni.

Provablement trobareu a faltar els estrògens en moltes funcions corporals. Tanmateix, els fogots i l’insomni no desapareixen millorant únicament aquesta hormona: la clau està en millorar la serotonina i la noradrenalina.

Estudis recents han comprovat l’eficàcia de certs antidepressius com la paroxetina o la fluoxetina –inhibidors de la recaptació de serotonina−, que redueixen els fogots en un 62-65 % de les dones postmenopàusiques. O de la venlafaxina, que inhibeix la recaptació de serotonina i noradrenalina.

Medicaments psiquiàtrics per tractar els fogots, sí.

Els efectes secundaris d’aquests medicaments, com nàusees, sequedat a la boca, somnolència, insomni, etc. ens porten a buscar alternatives naturals i segures com a proposta terapèutica per a les dones postmenopàusiques.

Els fogots són per una activació més baixa del receptor de la serotonina a l’hipotàlem (5-HTP7), que és el centre neurològic de la termoregulació. És a dir, és on la serotonina regula la nostra temperatura corporal.

Aquesta alteració de la termoregulació, o regulació de la temperatura corporal, és la que fa patir sudoracions diürnes o nocturnes i fogots a les dones menopàusiques.

Amb la caiguda dels nivells d’estrògens també disminueix l’alliberament de serotonina (5-HT) i de noradrenalina, que comporta alteracions en la regulació de la temperatura corporal que es duu a terme a l’hipotàlem.

Un calvari que fa que la dona que no té un bon equilibri hormonal porti sempre el ventall a sobre.

Per reduir aquests símptomes vasomotors només cal millorar els nivells de serotonina al cervell, que han caigut fins al soterrani per culpa de la caiguda dels estrògens durant la menopausa.

Mare meva, teniu idea del valor del que esteu llegint?

Hi ha propostes molt diverses i efectives per millorar la serotonina durant la menopausa i, per tant, els fogots i les sudoracions:

  • Dong Quai
  • Cimicifuga racemosa
  • Kudzú
  • Piper methysticum
  • Regalèssia
  • 5-HTP (Griffonia Simplicifolia)

Carbassa, nous, plàtan mascle, nous pacanes, pinya, plàtan normal, kiwi, prunes, tomàquet, alvocat, dàtils i aranja, per aquest ordre, són aliments molt rics en serotonina. El consum de quatre d’aquests aliments en un mateix àpat provoca un augment de la serotonina que us ajudarà a regulars els símptomes vegetatius de la menopausa.

La cúrcuma, l’herba de Sant Joan (hipèric) i el safrà també us seran útils per millorar la serotonina si en mengeu regularment.

Els exercicis de meditació, l’atenció plena (mindfulness) i la hipnosi també us ajudaran a millorar els nivells de serotonina i, per tant, tindran un efecte sumatori per afavorir el control dels fogots de dia, de nit i també l’insomni. Ho teniu fàcil.

Paral·lelament a aquests exercicis de control emocional i als aliments que afavoreixen més activitat serotonèrgica, recomanem prendre aliments rics en fitoestrògens, que són uns components bioactius que trobem a la natura i que tenen una estructura molt similar als estrògens que nosaltres mateixos fabriquem. També poden adherir-se als nostres receptors estrogènics, mostrar activitat estrogènica i contribuir a millorar els símptomes de la menopausa com la osteoporosi i l’excés de colesterol, a més de reduir l’aparició de determinades malalties hormonodepenents, cardiovasculars i el càncer de mama o pròstata.

Aquí teniu les eines més importants per alliberar-vos dels fogots: aliments rics en fitoestrògens i aliments que afavoreixin la serotonina.

Pot ser una gran idea prendre suplements de l’herbolari per reforçar l’efecte hormonal si amb l’alimentació no n’hi ha prou. Seguiu les indicacions d’un especialista en medicina integradora o en PNIE.

Els fitoestrògens que menjarem de manera habitual són:

Isoflavones:

  • Fesols
  • Soja
  • Trèvol vermell
  • Sèsam
  • Llúpol
  • Kudzú
  • Regalèssia

Cumestans:

  • Trèvol vermell
  • Userda
  • Pèsols
  • Fesols

Lignans:

  • Llinet
  • Sèsam
  • Soja
  • Verdures crucíferes
  • Albercoc
  • Maduixes

Mengeu llegums, carbassa, miso, tempeh, lli i sèsam per viure la menopausa d’una manera sana i feliç!

En Pep ens explicarà ara uns plats deliciosos, però, abans:

Agafeu el ventall, llenceu-lo a la brossa i que tingueu… Bona nit!

Salut!

Xevi Verdaguer

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat