Llom de bacallà amb espàrrecs i xampinyons amb una emulsió d’oli de llinet i oliva

Plat principal, Condiments i salses  |  Pep Nogué, Xevi Verdaguer

Recepta per tractar l'excés d'estrògens i frenar l'aromatasa

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    40 minuts

Ingredients

  • 1 manat d’espàrrecs (la part de les puntes)
  • 200 g de xampinyons
  • 4 talls de morro de bacallà dessalat de 100 g cadascun
  • 8 alls
  • 100 g d’oli d’oliva verge extra
  • 100 g d’oli de llinet
  • 25 g de llinet
  • sal rosa

Dieta

  • Ceto
  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
Pep Nogué

Pep Nogué
Xef, professor de cuina i divulgador de gastronomia

cib.education/ @pepnogue
Xevi Verdaguer

Xevi Verdaguer
Psiconeuroinmunòleg (PNI) de referència, divulgador científic i fisioterapeuta

xeviverdaguer.com @xeviverdaguer
 

Llom de bacallà amb espàrrecs i xampinyons amb una emulsió d’oli de llinet i oliva

Plat principal, Condiments i salses  |  Pep Nogué, Xevi Verdaguer

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    40 minuts

Recepta per tractar l'excés d'estrògens i frenar l'aromatasa


Ingredients

  • 1 manat d’espàrrecs (la part de les puntes)
  • 200 g de xampinyons
  • 4 talls de morro de bacallà dessalat de 100 g cadascun
  • 8 alls
  • 100 g d’oli d’oliva verge extra
  • 100 g d’oli de llinet
  • 25 g de llinet
  • sal rosa

Elaboració

  1. Renteu els espàrrecs i els xampinyons. Talleu les puntes d’espàrrecs per la meitat i els xampinyons en quatre trossos.
  2. Poseu una cassola amb l’oli d’oliva i els alls laminats i deixeu-los coure a foc suau perquè estiguin ben confitats. Abaixeu el foc i afegiu els talls de bacallà; deixeu-los confitar uns 10 minuts a 60 ºC.
  3. Traieu la pell del bacallà i poseu-la en un cassó amb un raig d’aigua; deixeu-la coure uns 2 minuts sense que arribi a bullir.
  4. Poseu una paella al foc amb un raig d’oli i salteu els xampinyons i els espàrrecs. Al cap d’un parell de minuts, afegiu les llavors de llinet i pareu el foc. Poseu a punt de sal.
  5. Traieu el bacallà amb compte i reserveu-lo calent.
  6. Tritureu l’oli de confitar el bacallà amb la pell i l’aigua. Aneu afegint l’oli de llinet. Us ha de quedar una salsa emulsionada.
  7. Munteu el plat amb un fons de l’emulsió de pells de bacallà i oli de llinet, el llom de bacallà a sobre i finalment els espàrrecs i xampinyons.

Pep Nogué
Xef, professor de cuina i divulgador de gastronomia

https://cib.education/ @pepnogue

Xevi Verdaguer
Psiconeuroinmunòleg (PNI) de referència, divulgador científic i fisioterapeuta

www.xeviverdaguer.com @xeviverdaguer

Elaboració

  1. Renteu els espàrrecs i els xampinyons. Talleu les puntes d’espàrrecs per la meitat i els xampinyons en quatre trossos.
  2. Poseu una cassola amb l’oli d’oliva i els alls laminats i deixeu-los coure a foc suau perquè estiguin ben confitats. Abaixeu el foc i afegiu els talls de bacallà; deixeu-los confitar uns 10 minuts a 60 ºC.
  3. Traieu la pell del bacallà i poseu-la en un cassó amb un raig d’aigua; deixeu-la coure uns 2 minuts sense que arribi a bullir.
  4. Poseu una paella al foc amb un raig d’oli i salteu els xampinyons i els espàrrecs. Al cap d’un parell de minuts, afegiu les llavors de llinet i pareu el foc. Poseu a punt de sal.
  5. Traieu el bacallà amb compte i reserveu-lo calent.
  6. Tritureu l’oli de confitar el bacallà amb la pell i l’aigua. Aneu afegint l’oli de llinet. Us ha de quedar una salsa emulsionada.
  7. Munteu el plat amb un fons de l’emulsió de pells de bacallà i oli de llinet, el llom de bacallà a sobre i finalment els espàrrecs i xampinyons.

Els apunts d'en Xevi

Aquesta recepta és recomanable per a les persones amb algun dels símptomes que són conseqüència de tenir un excés d’estrògens al cos: en les dones, síndrome premenstrual, miomes, endometriosi, mames fibroquístiques, fluix vaginal, sagnats abundants, cefalees o migranyes, ansietat o depressió, al·lèrgies, càlculs a la vesícula biliar, pell seca, pressió arterial baixa, fred, contractures musculars de repetició, malalties autoimmunes, còlon irritable, restrenyiment. I en els homes: morenes, varius als testicles, infarts, creixement de mames, hipertròfia, càncer de pròstata o de còlon. L’objectiu és tractar aquest excés d’estrògens amb l’alimentació per millorar-ne la metabolització. També ens interessa reduir l’entrada d’estrògens a l’organisme.

Tant els homes com les dones generem estrògens a partir d’un enzim anomenat aromatasa. L’aromatasa fabrica estrògens a partir d’hormones masculines. Aquest enzim es localitza especialment a les cèl·lules de greix; però també al fetge, a la pell, a les glàndules suprarenals, al cervell, a les mames, als ossos, als ovaris, a les cèl·lules de Leydig dels testicles i a la placenta, entre d’altres. Com més excés de pes… més estrògens!

L’aromatasa pot tenir una activitat accelerada per una predisposició genètica amb un polimorfisme al gen CYP 19A 1. Se sospita que poden tenir aquest problema que condiciona a tenir uns nivells d’estrògens elevats les noies que han tingut una pubertat molt precoç (abans dels onze anys). Hem comprovat que, quan frenem l’aromatasa i perdem pes, es normalitzen els nivells d’estrògens, i es redueix el risc de tenir patologies associades amb el predomini estrogènic.

Aliments que van bé

Frenarem l’expressió de l’aromatasa amb els aliments següents: xampinyons, cacau, Coriolus, llinet, sèsam, passiflora, canyella, te verd, cítrics, fruites del bosc, poma, aranja, magrana, julivert, api, ortigues, espàrrecs, avellanes, festucs i pinyons.

Aliments que cal eliminar

És bàsic treure de la dieta: cafè, lactis de vaca i derivats, soja i derivats, alcohol, cervesa i aliments que fan pujar la glucosa de manera brusca com sucres, edulcorants i, molt especialment, el blat.

I molt important! Hem de fer exercici físic regular per facilitar la salut hormonal.

Recomanem posar-se en mans d’un especialista en PNIE o en medicina integradora, si no s’aconsegueix resoldre el predomini estrogènic seguint aquests hàbits alimentaris durant tres mesos. 

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat