Amb els condiments, podem ajudar a fer un plat més complet: les espècies, llavors i altres aliments no només ressalten el gust dels plats, sinó que, moltes vegades, tenen propietats nutricionals que ens ajuden a complementar la dieta. Els esportistes o gent amb un ritme de vida molt actiu han de mantenir aquesta varietat alimentària que permet oferir al cos tot el que pot necessitar per estar sa i poder rendir al màxim.

Tot seguit us suggerim alguns condiments, agrupats per tipus, i us detallem quines propietats tenen:

Llavors i fruits:

  • Pinyons: són molt energètics perquè tenen proteïnes i magnesi. Ajuden a perdre pes i són ideals per al sistema cardiovascular. Tenen un efecte antiedat i milloren la salut ocular.
  • Pipes de gira-sol: són una molt bona manera de reposar minerals, ja que són riques en fòsfor i contenen vitamina E i B9, B6, B5, B1, magnesi, zinc i potassi. Font d’omega-6 i un molt bon antioxidant.
  • Pipes de carbassa: contenen molt àcid salicílic, que actua com a calmant i desinflamatori. Disminueixen el colesterol ja que conté omega-3 i 6. Ajuden a tenir una bona circulació sanguínia i a eliminar paràsits intestinals. També tenen propietats per dissoldre les mucositats. Contenen vitamina A i E, beneficioses per a la pell.
  • Llavors de rosella: contenen moltíssim calci. Perfectes per al sistema digestiu. Van bé per als nervis, ja que tenen propietats relaxants.
  • Sèsam: és un dels aliments amb més calci. Hi ha moltes maneres de menjar-ne: llavors, en crema (la tahina)… Si posem llavors senceres al plat i no les masteguem bé, sortiran tal com han entrat i no en podrem obtenir el calci, només la fibra. És bona idea triturar-les una mica abans d’afegir-les al plat.
  • Lli: gran font d’omega-3 i un bon remei per al restrenyiment.

*Teniu un molt bon article de Neus Elcacho sobre les llavors, com i quan consumir-ne, aquí

Bulbs i arrels:

  • All: el millor remei per a una bona circulació sanguínia. Diürètic i dels millors bactericides. Molt bo per combatre processos infecciosos i els efectes de l’al·lèrgia al pol·len. Conté molt iode. (Teniu més informació a l’article de Montse Reus aquí.)
  • Fonoll: va molt bé per a les rampes perquè és ric en potassi i ajuda a cremar greixos. Molt beneficiós quan hi ha problemes urinaris, i estimula la concentració mental. (Més informació a l’article de Montse Reus aquí.)
  • Gingebre: gran protector del sistema respiratori, millora la circulació i és antivomitiu, antibacterià, analgèsic, antiinflamatori i un afrodisíac. (Més informació a l’article d’Adam Martín aquí.)

SpicesEspècies, flors i herbes:

  • Pebre: ajuda a pair. Molt recomanable per a menjars pesats i àpats abans d’esforços. El pebre blanc és una bona font de magnesi, ferro i vitamina K.
  • Xicoira: flor amb moltes propietats digestives, estimula la gana i depura la sang. Té molts minerals, ferro, potassi i vitamina A, entre d’altres.
  • Orenga: també és digestiva i va molt bé per reduir els dolors menstruals. És antioxidant i millora la circulació sanguínia.
  • Sàlvia: ajuda a treure l’excés de mucositat, calma i clarifica la ment.
  • Paprika: beneficia la circulació sanguínia. Un anticoagulant molt potent.
  • Alfàbrega: és un antivomitiu molt bo. Reforça el sistema nerviós i millora la circulació de la sang.
  • Julivert: és diürètic i depuratiu, per tant ens ajuda a eliminar toxines. També és afrodisíac. (Més informació a l’article de Montse Reus aquí.)
  • Clau: estimula la gana. Ajuda a combatre la descomposició i és un bon tractament per als vòmits i marejos. Pot servir per eliminar cucs intestinals. És un molt bon expectorant i també un bon antiinflamatori. Un més a la llista dels afrodisíacs.
  • Mostassa: és diürètica i millora notablement l’estat anímic.
  • Nou moscada: molt recomanable en casos de febre, mals de cap i asmes. També és afrodisíaca.
  • Llorer: prevé l’acidesa d’estómac. Disminueix el flat. És molt bon antibacterià (per a grips, tos, bronquitis…). Ajuda a prevenir el reuma i és diürètic.
  • Pebre vermell: conté molt ferro i zinc, que facilita l’emmagatzematge de la insulina. Bo per a les malalties oculars i processos d’estrès i depressió. Ajuda a superar les migranyes. Ideal per a diabètics o persones amb asma. Ajuda al metabolisme dels ossos.
  • Cúrcuma: un gran protector del fetge i un molt bon antiinflamatori. Diuen que és un gran anticancerigen. És un antidepressiu natural i va bé per curar la bronquitis i reduir el colesterol.
  • Anet: ideal per a qualsevol afecció del sistema digestiu i un bon sedant. També va molt bé per a infeccions urinàries.
  • Comí: molt digestiu, ajuda a combatre els gasos, ideal per a la higiene bucal i per evitar el mal alè. Bo en cas de diabetis, anèmies, bronquitis… És tranquil·litzant i afrodisíac.
  • Farigola: antibiòtic natural, digestiu, prevé gasos, ric en ferro, tranquil·litzant. Va bé per mals de cap i reumes. Relaxa i ajuda a dormir més bé.
  • Romaní: ajuda a pal·liar la descomposició, antioxidant, diürètic i conté molt de ferro.
  • Coriandre: depuratiu, ideal per a la insuficiència hepàtica. És afrodisíac.
  • Canyella: ajuda en processos digestius (gasos i descomposició). Beneficia el cor, els pulmons, l’aparell digestiu, el mal de queixal… Molt bo per alleugerir tensions musculars. És l’afrodisíac per excel·lència. Ajuda a reduir el sucre a la sang. Estimula la gana. (Més informació a l’article de Montse Reus aquí.)
  • Api: alcalinitzant, estimula la gana, ric en vitamina E, expectorant, evita els gasos, antifebril, diürètic. Va bé per combatre asma i anèmia. (Més informació a l’article d’Adam Martín aquí.)
  • Vainilla: tranquil·litzant natural. Ajuda a fer baixar la febre, és un bon analgèsic, antibacterià, antireumàtic, antioxidant. Reforça l’aparell digestiu. Té propietats laxants i també és afrodisíaca.
  • Menta: ideal per a flatulències. Millora la digestió, l’acidesa estomacal i les nàusees. És relaxant, analgèsica i estimula la circulació sanguínia. Va bé per millorar la respiració quan s’està refredat. És antioxidant i millora l’alè.
  • Cebollí: ric en vitamina C, conté carotens (bons per a la pell), vitamines A i B, calci i ferro. Estimula la gana, afavoreix la digestió i té propietats antisèptiques.
  • Xili: conté molta vitamina A i C. Afavoreix l’absorció del ferro vegetal (dels cereals, llegums…) Ajuda a cremar el greix del cos, és anticancerigen i disminueix el risc de diabetis. Un bon analgèsic i antiinflamatori.

Minerals:

  • Sal: conté tots els minerals i oligoelements del cos. És important consumir-la sense refinar, en estat pur. No hem d’oblidar, però, que la sal crua és menys saludable que cuinada i que abusar-ne provoca retenció de líquids i altres problemes. Si ens agrada molt, hi ha alternatives com la sal de sèsam (mescla de sal i sèsam) o la sal d’herbes (amb vegetals deshidratats), que permeten accentuar el gust dels aliments amb menys quantitat de sal. (Més informació a l’article d’Adam Martín sobre tipus de sal que hem de menjar aquí.)

També podeu fer servir els condiments de manera “medicinal” per prevenir o curar una malaltia concreta o bé per estimular el cos. Tot seguit trobareu la informació anterior agrupada segons l’efecte que volem buscar:

condiments_cat

Així doncs, moltes vegades dediquem esforços a buscar els complements alimentaris més eficaços i gastem diners innecessàriament; ja que, a més de ser més saludable, menjar variat i no haver de comprar complements alimentaris és més econòmic. A més, el gest d’afegir un condiment no és pas més complicat que el de prendre’s una pastilla.

Aquí teniu un enllaç interessant d’uns apunts en xarxa de l’Ajuntament de Barcelona sobre flors comestibles, que semblen només un guarniment, però que, a banda de ser saboroses, arreglen estèticament els plats.

 

Astrid-redÀstrid Barqué
Llicenciada en INEFC. Professora a la UIC
Formadora de cuina saludable per esportistes a @sportsandcook
www.vitampleni.cat