Fa prop de dos mil anys, una nova beguda aterrava a la Xina. Cap a l’any 220 aC, un metge atenia l’emperador Inkyo i el guaria amb kombutxa, un te fermentat. Arran d’aquesta fita, el kombutxa va començar a ser reconegut mundialment per les seves propietats desintoxicants i energitzants i va passar a denominar-se “elixir de la vida i l’eterna joventut”.
Durant molts anys, aquest te es va fabricar de manera casolana a pràcticament tot el món. De la Xina es va estendre a Rússia, Alemanya, França i a les colònies del nord de l’Àfrica. També va arribar a Espanya. La gent “criava” el fong a casa fins a obtenir aquesta beguda dolça i avinagrada. També era corrent compartir la “mare”, la que fa possible que, de la infusió de te i sucre de la qual inicialment parteix, acabi fermentat. A partir d’aquí es converteix en una font natural de probiòtics que, a més d’ajudar en les digestions, reforça el sistema immunitari i ajuda el cos a desintoxicar-se.
De fet, el kombutxa mai s’ha deixat d’elaborar de forma casolana. En alguns països ha experimentat un ressorgiment important en els últims anys. Als Estats Units, a Nova Zelanda, a Austràlia i en alguns països d’Europa, la kombutxamania és autèntica realitat. Metges i terapeutes aposten per recomanar-la als pacients. Les celebrities també han aconseguit posar-la de moda pregonant als quatre vents els seus beneficis, ja que també és un potent antiaging i detox. L’última cara coneguda a fer pública la seva passió pel te kombutxa ha estat la reina Letizia, que és una gran fan de l’alimentació saludable.
Com triar un bon kombutxa
A poc a poc van apareixent marques per arribar al mercat creixent. Però, què hem de tenir en compte a l’hora de triar un kombutxa i no posar-nos de peus a la galleda? Potser el més important és comprovar que el procés d’elaboració hagi estat sotmès a controls estrictes, ja que, per conservar propietats, ha de ser una beguda crudivegana, sense pasteuritzar. Només així els probiòtics es mantindran actius. Així mateix, és molt important buscar un kombutxa amb una quantitat de sucre realment ajustada. Aquest substitut saludable als refrescos ha de contenir el mínim de sucre possible.
La marca Kombutxa, nascuda el 2015 i amb una tasca important de R+D+i darrere el seu desenvolupament i elaboració, únicament conté 1,8 grams per cada 100 mil·lilitres. És el sucre residual que els bacteris i llevats saludables que permeten la fermentació no “es mengen”. “Volíem aconseguir una beguda extremadament saludable perquè els consumidors experimentin millora en les seves afeccions, si en tenen, o perquè millorin la seva energia, digestions i sistema immunitari”, explica Jordi Dalmau, fundador d’aquesta empresa, que aspira a convertir-se en un referent en el món dels fermentats amb uns productes innovadors que mai havien arribat ja elaborats al mercat. El seu kombutxa es fabrica amb ingredients de primera qualitat i de procedència ecològica i amb aigua pura del Pirineu. Actualment elaboren kombutxa en tres varietats: Ginger (amb gingebre i poma), Hibiscus (amb hibisc i magrana) i Flowers (amb saüc i raïm), que es poden trobar a la seva botiga en línia i en establiments saludables de tot Espanya.
Un altre factor molt important que cal tenir en compte és el material de l’envàs del kombutxa. El vidre és el més adequat sense cap mena de dubte. Només aquest evita que es transmetin matèries perilloses al contingut, ric en àcids orgànics que casen poc amb els envasos de plàstic.
El kombutxa no és només una beguda de moda. És una beguda psicobiòtica –si es té en compte que influeix directament en el sistema digestiu, base de la bona salut mental– que trepitja fort i que ha arribat per quedar-se.
Beneficis del te kombutxa segons Xevi Verdaguer
Segons el psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer, gran defensor del kombutxa, aquesta beguda mil·lenària és molt útil per millorar la composició de la microbiota intestinal, ja que aporta milers de bacteris sans. Els fermentats i, en concret, el kombutxa són molt beneficiosos en cas de depressió, per millorar la sensibilitat a la insulina, en cas de tenir la bilirubina elevada (síndrome de Gilbert) i també per al trastorn disfòric de síndrome premenstrual. En canvi, no l’aconsella en cas d’excés d’estrògens.
El te kombutxa, a més, té molts beneficis:
- Facilita la digestió i equilibra la microbiota intestinal.
- Incrementa l’energia.
- Enforteix el sistema immunitari.
- Activa la funció del fetge (efecte depuratiu).
- Rebaixa el colesterol i redueix la pressió arterial.
- Alleuja l’artritis, reuma, i símptomes de gota.
- Millora les al·lèrgies.
- Redueix els trastorns menstruals i els fogots de la menopausa.
- Redueix l’estrès i els trastorns nerviosos i l’insomni.
- Té un efecte antienvelliment.