Just després de carnestoltes, passat Dimecres de Cendra, comença la Quaresma: els quaranta dies abans de Pasqua que, tradicionalment, estan destinats a la preparació espiritual de la festa de Setmana Santa.
Aquest període de temps es caracteritza pel dejuni i l’abstinència i, seguint els costums religiosos, es deixa de consumir carn, especialment el Dimecres de Cendra, els divendres de Quaresma i el Divendres Sant, tot i que hi ha qui l’elimina durant tota la setmana. Per això, al llarg dels anys, els dies de Quaresma s’han caracteritzat pel consum d’aliments com llegums, especialment cigrons, ous i peix, entre el qual destaca el bacallà.
Quins són, doncs, els plats tradicionals més característics de Quaresma amb aquests ingredients?
Primer plat: cigrons
Per començar, el plat més típic sol ser un potatge de cigrons amb espinacs. Hi ha qui el prepara amb un sofregit de tomàquet i altres verdures per fer suquet i hi ha qui prefereix saltar-los amb panses i pinyons. En tots dos casos, sol ser un primer plat nutritiu i de cullera.
Més enllà de la tradició, dins la cuina mediterrània hi ha moltíssimes maneres de menjar llegums: en forma de paté vegetal, barrejats amb gambes, calamar o sípia, saltats amb verdures, en amanides o, fins i tot, en sopes i cremes. A continuació us proposem algunes receptes boníssimes:
- Hummus amb extra d’amor i bonus de sabor amb pesto vermell picant
- Pastís de cigrons amb remolatxa
- Croquetes de cigrons i sèsam
- Moniatos farcits amb cigrons i verdures
Segon plat: guisat de bacallà amb ou dur
La tradició ha perviscut en el costum de menjar peix com a plat principal dels menús dels divendres de Quaresma, especialment bacallà. Això és perquè, antigament, a dins del país era difícil que arribés peix fresc, i el bacallà era un peix de rebost. A més, a tot el Mediterrani hi ha molta tradició de salaó i per això és tan típic aquest tipus de peix.
Com a recepta típica durant aquesta festivitat trobem el bacallà a la cassola, guisat amb carxofes, pèsols, ametlla torrada i ou dur: un plat contundent, saludable i molt nutritiu.
Si us agrada el bacallà, us proposem altres maneres de gaudir-lo:
- Bacallà amb cigrons i miso sobre niu de bledes
- Carpaccio de mango amb bacallà esqueixat
- Bunyols de bacallà
Les postres
Menjar bunyols de vent i la mona de Pasqua és segurament la tradició que més s’ha mantingut al llarg del temps. Antigament, els dolços es consumien per saciar la gana i evitar la temptació de menjar carn, però des d’aleshores, s’han convertit en tot un símbol dels dies de Quaresma.
Les postres serien la part menys saludable del menú de Pasqua, ja que, generalment, solen ser preparacions amb molt de sucre refinat, farines blanques i llet o mantegues de mala qualitat. A més, en el cas dels bunyols, també solen estar fregits. Però si us agrada la cuina, sempre podeu provar de preparar-los a casa de manera més saludable; a Internet ja hi ha moltes receptes sense gluten, ou ni llet.
La mona de Pasqua és el dolç més fàcil de preparar a casa de manera més saludable, perquè, al cap i a la fi, no deixa de ser un pastís. L’ideal és canviar la farina blanca de blat per farines integrals, com espelta, civada, fajol o ametlles; substituir el sucre per aliments naturalment dolços com dàtils, orellanes, panses o fruites com plàtan o compota de poma; i triar greixos de bona qualitat com oli d’oliva verge extra, oli de coco verge, ghee o una mantega de bona qualitat, ecològica i provinent de vaques de pastura. A partir d’aquests ingredients, ja podem crear mones molt més sanes!
Després, per decorar-la, podem preparar una cobertura amb xocolata del 85%, afegir-hi fruita tallada i empolvorar-hi coco ratllat o fruita seca trossejada. Ah! I a més sempre hi podem afegir les plomes i els pollets que marca la tradició.
Si no tenim temps de preparar la mona a casa, tot i que les farines convencionals i el sucre blanc solen regnar en les pastisseries tradicionals, cada vegada n’hi ha més que opten per alternatives més saludables i ecològiques. Aquí teniu una recepta de mona saludable.