“Prenent més llet i derivats lactis no fem els ossos més forts”, afirma Adriana Ortemberg, naturòpata i autora dels llibres sobre alimentació i salut. “L’excés provoca un desequilibri, com passa a la població nòrdica, que, té nivells alts d’osteoporosi, i està comprovat que és just per aquest motiu”.

alga nori_475Popularment hi ha la creença que cal prendre un got de llet al matí, un altre al vespre, més formatges i iogurts també al llarg del dia. “És massa, malgrat que es fa difícil valorar quina seria la proporció correcta perquè tot depèn del cos de cada persona i de l’alimentació que faci en general”.

La revista anglesa Time indica que els adults en necessiten uns mil mil·ligrams al dia, “per enfortir els ossos, tenir les dents sanes i perquè els músculs, les cèl·lules i els nervis funcionin correctament”.

Ortemberg comenta que també hi ha patologies que no regulen bé el calci, cosa que pot fer que l’organisme en fabriqui per excés, i per conseqüència apareguin “processos tumorals”. Ara bé, aquests casos són patològics.

La naturòpata, autora de llibres sobre cuina vegetariana, recorda que el calci es pot aconseguir per moltes altres vies a part de la llet, “que no provocaran cap excés, perquè el cos els regula perfectament”.

Les algues marines, les begudes enriquides amb calci (justament amb algues), les verdures de fulles verdes, el sèsam i les ametlles són alguns dels aliments més rics en calci. “La població dels països asiàtics, que menja regularment aquests aliments, no té problemes per excés de calci”.

Encara hi ha un altre factor indispensable perquè l’alimentació rica en calci es fixi bé als ossos, que és la vitamina D. “De la vitamina D ens en beneficiem pel sol, pres amb molta mesura, però també pel peix, per exemple”.

Les algues marines, les begudes enriquides amb calci (justament amb algues), les verdures de fulles verdes, el sèsam i les ametlles són alguns dels aliments més rics en calci. 

La revista anglesa Time assenyala alguns ingredients que proporcionen força calci: el bròquil, amb 86 mil·ligrams per 100 grams. “A més del calci, conté gairebé el doble de vitamina C d’una taronja”. A part que “els estudis demostren que les dietes riques en verdures crucíferes com el bròquil fan baixar el risc de càncers com els de còlon i bufeta”.
La col kale, que aporta 101 mil·ligramns per 100 grams, Time la considera un superaliment, perquè té vitamina C, vitamina A i vitamina K. També és recomanada per a les dietes d’aprimament, perquè és poc calòrica.

Les figues seques, amb una proporció de 121 mil·ligrams per 100 grams, que també aporten fibra, potassi i magnesi, “un nutrient que el cos fa servir en més de 300 reaccions biomecàniques, com ara el manteniment de la funció muscular, el del ritme del cor i també en l’enfortiment dels ossos”.

Les taronges: 74 mil·ligrams en una taronja gran i 27 mil·ligrans un un suc de taronja. A més també són baixes en calories i riques en antioxidants, que són les aliades perquè les cèl·lules no envelleixin.

Foto: Pau EsculiesLes sardines, amb una proporció de 351 mil·ligrams per 130 grams. A més del calci, són una font de vitamina B12, nutrient clau per a la salut del cervell i el sistema nerviós, i de vitamina D.

Fesols, amb una proporció de 63 mil·ligramns per 50 grams. A més són rics en fibra, proteïnes i ferro, i una de les fonts de potassi.

Tofu, amb 434 mil·ligrams per 50 grams. Gran conegut de les cuines vegetarianes.

Ametlles: 75 mil·ligrams per 33 grams, que correspondria a 23 ametlles senceres. A més, les ametlles són riques en vitamina E i potassi.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert