Sabem que l’organisme està colonitzat per diversos centenars d’espècies bacterianes, sobretot concentrades als intestins. La nostra salut depèn de la quantitat de colònies i de l’equilibri entre les diferents espècies que hi habiten.

Què és un simbiòtic i com pot ajudar les defenses

Aquesta microbiota intestinal té funcions que van més enllà de la digestió, assimilació i eliminació dels residus. A més, ens protegeix, ja que impedeix que altres tipus de bacteris que poden produir infeccions es desenvolupin, i té una funció immunomoduladora, o sigui, un paper essencial en el funcionament del sistema immunitari. Però no s’acaba aquí: d’aquest equilibri bacteriològic també depèn el benestar del cervell. Diversos estudis han demostrat que l’intestí conté més de cent milions de neurones i que secreta almenys vint neurotransmissors idèntics als del cervell.

Per tant, podem afirmar que l’estat de la microbiota intestinal participa activament en la gestió de les emocions i està implicat en el control del dolor, la regulació de la termoregulació, els comportaments alimentaris i sexuals, el cicle vigília-son, el dolor i l’ansietat.

Així doncs, és fonamental conservar una microbiota intestinal rica i equilibrada amb probiòtics (bacteris beneficiosos) i prebiòtics (fibra dietètica que serveix d’aliment per als probiòtics) que garanteixi el bon funcionament de cos i ment. La mescla de prebiòtics i probiòtics dona com a resultat un simbiòtic.

Què provoca un desequilibri intestinal i com podem recuperar-lo

Factors principals de desequilibri de la microbiota intestinal:

 • Una dieta pobra en fibra i rica en proteïnes (sobretot d’origen animal) amb un excés de cafè i sucres
 • Hàbits tòxics com l’alcohol o el tabac
 • Antibiòtics i altres medicaments que fan malbé la mucosa intestinal i gàstrica
 • Estrès mantingut
 • L’envelliment en si comporta un descens de colònies microbianes i l’aparició de certes malalties com la gastroenteritis

Ajudes per recuperar l’equilibri de la microbiota:

 1. Probiòtics (microorganismes externs amb propietats beneficioses)
 • En aliments com el iogurt (llet fermentada amb bacteris làctics com Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus o acidophilus), i altres fermentats com el quefir, el te kombutxa, el xucrut…
 • En complements alimentaris i medicaments que contenen diverses capes bacterianes beneficioses per regenerar la flora intestinal.
 1. Prebiòtics (substàncies no digeribles dels aliments que els bacteris aprofiten per alimentar-se i, per tant, per desenvolupar-se)

En aliments com ara carxofes, arrel de xicoira, all, ceba, porro, segó de blat, banana, patata bullida freda… hidrats de carboni de diverses hortalisses i fruites.

Quefir 

Els simbiòtics: què són i quins beneficis tenen

Els simbiòtics són productes que incorporen conjuntament probiòtics i prebiòtics. La intenció és que, en arribar a l’intestí, els probiòtics ho facin acompanyats de substàncies prebiòtiques que els ajudin a créixer i a colonitzar el budell.

Perquè un aliment pugui ser considerat simbiòtic, com a mínim ha de contenir una espècie de bacteris saludables per a la salut –com ara Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus– així com una classe de prebiòtic –com fructans, fructooligosacàrids o oligofructosa, és a dir, hidrats de carboni de cadena curta.

Beneficis dels simbiòtics:

 • Augmentar la flora intestinal i el conjunt de la microbiota de l’ésser humà per afavorir tant la prevenció com la millora de malalties intestinals tipus Crohn, colitis ulcerosa, còlon irritable, gastritis…
 • Reforçar les defenses de l’organisme frenant la proliferació de bacteris patògens i erradicant infeccions.
 • Ajudar a proliferar l’àcid làctic dels Bifidobacterium, que té propietats anticancerígenes i antimutàgenes. Hi ha estudis que han demostrat que incideix en les cèl·lules tumorals.
 • Evitar el restrenyiment i disminuir els casos de diarrea.

Aquests productes poden resultar beneficiosos, sempre dins del marc d’una alimentació i hàbits de vida saludables i amb un consum adequat i no exagerat. A l’hora de prendre simbiòtics, cal assegurar-nos de la viabilitat de les soques microbiòtiques i de la qualitat de les molècules prebiòtiques que hi ha incloses.

En aquest sentit, buscar un simbiòtic que compleixi aquests requeriments és responsabilitat del consumidor i, com a referència, els Laboratoris Activa –referents en innovació tecnològica i nutricional i especialitzats des de fa molts anys en l’àmbit de la fitonutrició amb complements alimentaris d’última generació– ha tret al mercat Bienestar PreBio, un simbiòtic que conté les quatre soques microbiòtiques fonamentals per fer un efecte complementari i uns prebiòtics idonis per assegurar el desenvolupament de la microbiota. Aquest producte no té efectes secundaris ni contraindicacions, i és apte per a totes les edats i situacions.

En definitiva, si prenem prebiòtics en complements amb probiòtics, garantim que hi hagi l’aliment dels bacteris saludables, cosa que farà possible que puguin créixer, duplicar-se i adaptar-se a l’intestí. Tot plegat millorarà el procés digestiu, reforçarà el sistema immunitari i els processos mentals i emocionals.

Per adquirir ara Bienestar PreBioPro de Activa, feu clic en aquest enllaç.