M’espera en Marc Marín, un dels tres socis de Cal Cerdà, una iniciativa nova de producció d’horta ecològica nascuda per posar el seu granet de sorra a un món més just. “Som pagesos i és des d’aquesta feina que treballem per millorar el nostre entorn”, amb aquestes paraules en Marc deixa clar que la seva tasca productora d’aliments està totalment vinculada a l’ecosistema que els envolta. En Marc es llicenciat en INEF i va deixar l’activitat docent per ser fidel a les seves ganes de formar part del canvi cap a un model agroalimentari més harmònic amb els cicles de la natura i les persones.
Li demano que m’expliqui com neix una empresa nova dedicada al conreu d’horta en un municipi com Cardedeu, amb una activitat agrària molt limitada. “En Marçal i en Quim van començar fa uns quatre anys a conrear un trosset de l’hort de l’àvia d’en Quim i des de llavors que la cosa ha anat en augment”. En Marçal Parera és enginyer tècnic agrícola i màster en agricultura ecològica, i en Quim Puigagut és tècnic en jardineria. Tots dos treballaven de jardiners, feina que encara compaginen amb la de l’hort. Mica en mica van apostar per produir més aliments i entrar en el món professional de la producció d’hortalisses i verdures.
“Som pagesos i és des d’aquesta feina que treballem per millorar el nostre entorn”
L’any 2012 en Marc, que venia de treballar amb una experiència de distribució de cistelles ecològiques a domicili, decideix apostar per Cal Cerdà en la compra dels seus productes. Va ser llavors quan tots tres comencen a treballar plegats i a visualitzar un projecte de futur conjuntament. Actualment l’hort ecològic de Cal Cerdà és un projecte d’en Marc Marín, en Marçal Parera i en Quim Puigagut basat en la producció ecològica, una filosofia que va molt més enllà de tenir el segell del CCPAE.
Fem una visita pels camps d’hivern. Les gelades i el temps poc càlid mostren la seva cara més agra arran de terra. Els espinacs estan mandrosos, les cols s’ennegreixen, els enciams no creixen… és el ritme de l’estació menys agraïda de l’any. Per la seva banda, els porros, la col llombarda, els calçots, la col kale, els bròquils, el romanesco i el nap negre estan en plena forma. Són cultius que viuen bé les adversitats del fred i que un cop posats a taula són molt recomanables per aquesta estació de l’any. “L’hivern és dur per als cistellaires… sembla que els falta producte a la cistella; és per això que pensem que un hivernacle ens pot anar molt bé”. Amb aquesta reflexió, en Marc m’explica que la idea que tenen a Cal Cerdà és poder mantenir en un hivernacle alguns cultius de fulla resguardats de les gelades de l’hivern. Veig als seus ulls el desig i la inquietud de fer un treball excel·lent per a les persones que han de menjar aquells aliments. Em repeteix més d’una vegada les ganes que tenen a Cal Cerdà de poder oferir uns aliments sans i propers als seus clients.
Continuem la passejada i arribem als conreus que ja estan preparats per la primavera. “Mira, aquí hi ha els estirabecs, uns cosins dels pèsols que vindran una mica abans”. M’agrada veure aquest conreu i pensar que d’aquí a unes setmanes el podrem degustar. També hi ha pèsol i faves, dos cultius que es preparen a l’hivern per poder collir a principi de primavera. Mentre passegem, en Marc també m’explica la dificultat que tenen per regar tota la finca, sobretot a l’estiu. “Si vols treballar bé cal fer molta inversió… i això és un esforç gran per a una empresa petita com nosaltres”. També emfatitza la importància que, com a col·lectiu, estan donant a la formació i capacitació per aprendre i ser més àgils a l’hora de portar l’hort ecològic. “Invertim temps i diners a formar-nos, pensem que és la manera ara que estem començant”. Aquest mes de març, en Marçal i en Quim acaben un any de formació sobre emprenedoria en horticultura organitzat pel Departament d’Agricultura; i en Marc actualment està fent cursos de màrqueting digital per situar i dinamitzar Cal Cerdà al món virtual. A més, també estan molt contents de l’assessorament i la formació que reben de manera regular per part del CSTEC de Cardedeu.
Demano a en Marc quin són els seus canals de venda més habituals. “Tenim cistelles, restaurants, cooperatives de consum, botigues del poble i la venda que fem a la finca el dissabte al matí”. Les cistelles fa temps que funcionen i donen l’opció que sigui oberta o tancada, que sigui amb compromís o sense, i també pot ser gran o petita. Cada modalitat té un preu. Els restaurants que treballen amb els seus productes són el Tarambana (Cardedeu), l’Aira Natura (Sant Antoni de Vilamajor), Can Major (Montmeló) i L’Antic Casino (Cardedeu). I pel que fa a les botigues, són les ecològiques de Cardedeu les que estan oferint els productes de l’horta de Cal Cerdà: l’Horta d’un altre món, l’Herbolari d’en Pepe i l’Herbolari Viu Bé. Aquestes són algunes de les finestres en les quals els veïns i veïnes de Cardedeu poden trobar la salut a taula gràcies als productors del seu poble. A més de les cooperatives El Rebost d’en Sidru i Cardedeu Autosuficient. I si sou dels que voleu anar directament a la finca, cada dissabte al matí us podeu acostar fins a Cal Cerdà, menys l’últim dissabte de cada mes, que els trobareu al Mercat de Productors del Tarambana.
Demano a en Marc com veu el futur. Somriu, mira els camps i afirma que “m’agradaria que fóssim més; que tots aquests camps estiguessin conreats, que hi hagués bestiar ecològic… i que abastéssim el poble de Cardedeu”. A en Marc li agradaria que cada poble tingués els seus productors i que regnés la coherència del menjar de proximitat i directe del camp a la taula. M’agrada la il·lusió amb què ho explica i identifico l’esforç, que tant ell com en Marçal i en Quim estan fent per oferir el millor a les persones que actualment confien en ells i en la seva feina. “Volem posar-ho fàcil perquè la gent mengi bé… volem obrir una botiga al poble”. Un dels projectes de futur de Cal Cerdà és tenir un espai obert al públic a Cardedeu en el qual es puguin comprar els seus productes i altres d’ecològics, artesans i de proximitat. Estic convençuda que aviat veurem aquesta botiga nova en un dels carrers del poble.
Per a més informació: www.calcerda.cat
Compromís entre la pagesia i la gastronomia: els restaurants Km0-Slow Food
El 23 de febrer de 2015 té lloc a Gallecs, al Vallès Oriental, el lliurament de plaques dels restaurants Km0-Slow Food de Catalunya. Aquest any ja són seixanta-tres els que rebran aquest distintiu gràcies al fet d’haver apostat per un menjar net, bo i just. Del Vallès Oriental n’hi ha cinc: Bellver, Can Major, Capicua, Esbiosfera i Tarambana.
L’horta del Cal Cerdà proveeix regularment tres d’aquests restaurants Km0-Slow Food. I és amb el Tarambana amb el que han començat una prova pilot per planificar el consum de verdura de tot l’any i poder, d’aquesta manera, garantir un compromís de compra per part del Tarambana i de producció per part de Cal Cerdà. Amb aquesta acció, el restaurant confia en la producció de proximitat i en el valor de les persones que hi treballen.
La producció i el consum de menjar ecològic, local, de temporada, de compra directa i amb criteris ètics és molt més que alimentar-se. Significa apostar per un model molt més just i amable. Els restaurants que practiquen aquesta filosofia segueixen el camí de la cuina compromesa i de participar des de l’acte quotidià de menjar amb un canvi global. Enhorabona per la vostra feina!