I per què no? Unes mandonguilles vegetarianes i sense gluten també poden ser delicioses. Aquestes, com a mínim, ho són; a més de molt fàcils i nutritives.

Jo les he fet amb una base d’arròs integral i llentia pardina. Però podeu fer-les amb un altre llegum i quinoa o fajol, per exemple. En qualsevol cas, han de portar una proteïna completa que ens ajudarà a reconstruir la nostra felicitat. A dins, gust d’equinocci de primavera amb farciment sucós i cruixent de col llombarda, menta fresca i coco ratllat. Explosió de sabors exòtics per improvisar un menú informal i saludable.

Per acompanyar aquestes delícies, i inspirada en la cuina aromàtica thai, una salsa picant extracremosa. Carabassa rostida, llet de coco i curri. Una bona amanida de fulles amargues i ja estarem a punt per celebrar el solstici d’estiu. L’inici d’una nova estació porta canvis en l’entorn natural i en l’ambient.

Com a conseqüència, podem sentir canvis físics, emocionals o mentals. Seguir intuïtivament els ritmes de la natura ens ajudarà a trobar l’equilibri. I una bona elecció per adaptar-nos a aquest moviment seran els vegetals de gust amarg com la xicoira, l’escarola, les endívies, les bledes, la dent de lleó, la remolatxa crua o la ruca.

Vegetarianes o veganes?

Aquestes mandonguilles són en realitat ovolactovegetarianes, perquè porten ou per poder unir els ingredients, però si voleu fer-les veganes, podeu substituir-lo per algun aglutinant vegetal com el midó de patata o de civada, o amb “ou de llinosa” (1 cullerada de llavors de lli triturades amb 3 cullerades d’aigua).

És important ajustar bé la consistència de la massa per formar les mandonguilles i que no es desfacin o quedin enganxoses. Si la massa us queda massa tova, afegiu-hi una mica més d’ametlla triturada o més ou si us queda molt seca. Les podeu congelar perfectament, millor amb la salsa a part, i poden ser ideals per dur-les com a refrigeri saludable.

Prepareu els òrgans per a l’estiu

El final de la primavera és el millor moment per preparar els òrgans que representen l’energia foc de l’estiu, és a dir, el cor i l’intestí prim.

En Medicina Tradicional Xinesa el cor és considerat el centre de les emocions, de la intuïció i del despertar de la consciència. Es diu que fa circular la sang i allibera l’energia de la llum.

L’intestí prim representa l’Ésser, ja que absorbeix el 90% dels nutrients, i per això hauríem de mantenir-lo net i flexible. Quan l’energia foc està en equilibri, la persona és carismàtica, apassionada, brillant, emocionalment serena i amb una expressió viva.

Mandonguilles vegetarianes amb salsa Garden-Thai

Ingredients per a les mandonguilles (surten unes 40 de mida mitjana):

  • 250 g de llentia cuita
  • 140 g d’arròs integral cuit
  • 50 g d’ametlla triturada
  • 30 g de coco ratllat
  • ½ col llombarda mitjana
  • 1 tassa de fulles de menta fresca picada
  • 1 ceba
  • 2 ous
  • Una mica de sal marina
  • Pebre acabat de moldre
  • Oli de sèsam (opcional, podeu utilitzar oli de coco)

Ingredients per a la salsa thai:

  • 1 llauna de llet de coco
  • Polpa d’1 carbassa cacauet petita rostida
  • 1 gra d’all (opcional)
  • Una mica de caiena (opcional)
  • Una mica de curri
  • Una mica de sal marina

Preparació de les mandonguilles:

  1. Piqueu finament la ceba i sofregiu-la en una mica d’oli de sèsam (o de coco) fins que estigui transparent.
  2. Talleu la col llombarda molt petita i afegiu-la a la ceba. Afegiu-hi una mica de suc de llima perquè no perdi color i salteu-ho fins que quedi al dente.
  3. En un bol, barregeu les llenties i l’arròs amb el saltat i les fulles de menta trossejades; salpebreu a gust i reserveu-ho.
  4. Afegiu els ous batuts i barregeu bé (millor tritureu-ho una mica amb una batedora de mà).
  5. Guardeu la massa millor a la nevera unes hores perquè s’aglutini bé i els sabors s’integrin.
  6. Formeu les mandonguilles en una mida petita-mitjana perquè no es desfacin.
  7. Opció 1, enfornar: Col·loqueu-les en una font i enforneu-les uns 20-25 minuts amb el gratinat suau, vigilant que no es cremin.
  8. Opció 2, fregir: Escalfeu una mica d’oli de sèsam (o de coco) en una paella i fregiu les mandonguilles per tandes fins a daurar-les (aneu-les movent i les escorreu sobre paper de cuina).
  9. Per fer la salsa, barregeu la polpa de la carbassa amb la resta dels ingredients i tritureu.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta
banner