Per què celebrar Sant Valentí un dia i prou? Que sigui tot el mes! I si no esteu enamorats, doncs enamoreu-vos de la vida, que, encara que tingui moments complicats, segur que també hi ha motius per celebrar-la.
Doncs a això va dedicat el meu esmorzar d’aquest mes, i arriba en forma d’un clàssic versionat: l’arròs amb llet, o, en aquest cas, gairebé és més llet amb arròs.
Prenc molt pocs cereals; només de forma limitada, ocasional. Així doncs, aquesta és una d’aquestes excepcions. Si feu servir arròs integral en lloc de blanc, el cuineu adequadament, prescindiu del sucre i substituïu la llet de vaca, el panorama ja canvia força.
M’he inspirat en un plat que vaig tastar a l’Índia, en una parada de carrer, i que porta espècies que també es fan servir en altres receptes dolces similars. Us ve de gust? Vegem els ingredients.
- Arròs integral: es pot fer servir arròs basmati, rodó, vermell… Serveix qualsevol, però la meva elecció va ser el rodó; m’agrada més per a aquesta recepta. Procureu que sigui ecològic i d’origen nacional. L’important és deixar-lo en remull unes quantes hores (tota la nit o almenys vuit hores), per, entre altres coses, eliminar els antinutrients i retallar notablement el temps de cocció, que en l’arròs integral sol ser bastant llarg.
- Llet de civada i coco; llet de coco: les farem servir totes dues per donar un toc diferent i deliciós
- Espècies: cardamom, canyella i safrà. Aquestes són les espècies que es veuen en plats com el kheer, però si no en teniu alguna, poseu-n’hi d’altres que us agradin per donar sabor a l’arròs.
- Edulcorant: la recepta no porta edulcorant extra; amb la dolçor de la llet vegetal ja n’hi ha prou. De tota manera, si voleu que sigui més dolç, s’hi pot posar mica de sucre de coco, xarop o edulcorants no calòrics com estèvia o eritritol.
- Per complementar: podeu afegir-hi fruita seca, llavors, fruita fresca o pètals, com a la foto.
La recepta
- 1 tasseta d’arròs integral rodó remullada 8 hores
- 1/2 llauna de llet de coco ecològica
- 1/2 tassa de llet de civada-coco d’Amandín
- 4 llavors de cardamom
- 1 branca de canyella
- Brins de safrà
- Per acompanyar: pistatxos (o altra fruita seca), escates de coco Los Frutos del sol d’Amandín, pètals de flors fresques o seques…
Elaboració
- Poseu la llet de coco i la de civada coco en un cassó amb les llavors de cardamom (aixafades amb un ganivet), la canyella i el safrà. Deixeu que arribin al punt d’ebullició i reserveu.
- Poseu l’arròs amb 1 tassa i 1/2 d’aigua i bulliu 10 minuts. Coleu.
- Coleu la llet de coco en un cassó, llenceu les espècies i afegiu-hi l’arròs. Bulliu a foc baix 5 minuts o fins que l’arròs estigui molt tendre i caldós.
- Serviu amb uns pistatxos, escates de coco i uns pètals de flors.