Les cremes sempre són una gran opció per a l’hora de sopar. Són fàcils de pair i en podem fer de molts gustos diferents segons les verdures que hi barregem. Durant els mesos de fred, hem pogut elaborar cremes de coliflor, de bròquil, de carbassa… i ara, amb l’arribada de la primavera, toca triar els nous aliments de temporada, com bledes o espinacs, carbassó, espàrrecs o pèsols.

Crema-pesols Gina

Els pèsols, font de proteïna vegetal

Els pèsols, en realitat, no són verdures ni hortalisses, sinó que formen part de la família de les lleguminoses. Tot i això, és cert que a la cuina són força diferents de la resta de llegums, ja que no cal que els remullem ni tampoc els hem de coure durant gaire temps. A més, també solen ser més digestius.

Nutricionalment, ens aporten proteïna vegetal, hidrats de carboni complexos, minerals com el potassi, el fòsfor o el magnesi, fibra i vitamines del grup B, C i A, en forma de betacarotens. És un aliment nutritiu que, a més, té un gust suau i deliciós! Per això, cal aprofitar els mesos de temporada (març, abril i maig) per tastar-los de mil maneres diferents!

La crema de pèsols d’avui és molt senzilla i fàcil de fer. Està elaborada amb una base de ceba, i les fulles de menta i el iogurt li donen un toc més fresc. Personalment faig servir iogurt vegetal de coco, però si ho preferiu també podeu posar-hi iogurt natural d’ovella.

Per sobre de la crema, i per acabar de completar el plat, us proposo una picada d’ou dur i d’ametlla, una combinació que acompanya molt bé els pèsols i que, a més, serveix per aconseguir el punt cruixent, que és molt interessant per obligar-nos a mastegar els plats més líquids i no engolir-los!

Crema de pèsols Gina

Recepta: crema de pèsols

Ingredients (per a 4 persones)

  • 600 g de pèsols*
  • 2 cebes mitjanes
  • 100 g de iogurt vegetal de coco
  • 4-5 fulles de menta fresca
  • Aigua
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina
  • Pebre negre
  • 2 ous ecològics
  • 50 g d’ametlles torrades**

*Si feu servir pèsols congelats, assegureu-vos de descongelar-los la nit abans.
**Si ho preferiu, podeu posar-hi avellanes en compte d’ametlles.

Elaboració

  1. Bulliu aigua en un pot petit i cuineu els ous per fer-los durs durant 10 minuts. Deixeu que refredin.
  2. Peleu i talleu la ceba a mitges llunes.
  3. Escalfeu una olla mitjana amb un raig d’oli i salteu la ceba durant 10 minuts amb una culleradeta petita de sal.
  4. Afegiu-hi els pèsols i un pessic de pebre negre i salteu 2-3 minuts més.
  5. Afegiu-hi un pessic de sal i aigua fins a cobrir tres quartes parts dels pèsols i la ceba i apugeu el foc perquè l’aigua comenci a bullir. Un cop arrenqui el bull, abaixeu el foc, tapeu-ho i deixeu-ho uns 20 minuts, fins que els pèsols siguin tendres. Si heu fet servir pèsols descongelats, podeu cuinar la crema menys temps, ja que es faran abans!
  6. Un cop els pèsols siguin tendres, apagueu el foc i afegiu-hi el iogurt vegetal de coco i les fulles de menta. Tritureu-ho tot amb l’ajuda d’una batedora.
  7. Piqueu les ametlles fins a obtenir trossets petits. Reserveu-ho en un bol.
  8. Peleu els ous durs i, amb una forquilla, aixafeu-los perquè quedin ben trinxats. Després, barregeu-los amb les ametlles i, si ho voleu, podeu afegir-hi un pessic de sal i alguna espècie que us agradi, com comí en pols o pebre negre.
  9. Serviu la crema de pèsols en bols individuals i amb una cullerada de la picada d’ou dur i ametlles pel damunt. Bon profit!

És probable que us sobri picada d’ou dur i ametlles. Podeu guardar-la en un recipient de vidre a la nevera i afegir-la en altres cremes, amanides o saltats de verdures que feu.

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista i creadora de myhealthybitesblog.com

    @myhealthybites