Aperitius, Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
La combinació de gel de xia amb mucílag d’alga és un dels plats favorits de la microbiota i si es condimenta amb un contrast de sabors, també serà el preferit dels vostres comensals.
L’alga espagueti de mar fresca en sal és una alga la costa Gallega que recol·lecta i asseca Porto-Muiños. A diferència de la deshidratada, l’alga fresca té un sabor de mar delicat i és tan tendra que només cal dessalar-la bé. Cada cop es troba a més comerços, com Bio Space de Barcelona.
Com indica la Montse Reus, les algues són un aliment molt concentrat que s’ha de consumir amb moderació. El consum d’1-2 cullerades d’alga hidratada al dia ens assegura una ingesta suficient de minerals i d’algunes vitamines.
Per equilibrar la proporció d’algues al paté podeu incorporar-hi altres ingredients com alvocat a dauets, tomacons secs, olives trinxades, fulla de julivert o d’alfàbrega, llavors de sèsam torrades i mòltes…
Aquesta recepta admet qualsevol altra varietat de peix blau petit en conserva: melva, verat, sardina. Si opteu per una anxova a punt per consumir –és a dir, dessalada, filetejada i envasada en oli d’oliva verge–, trieu una anxova de qualitat que hagi seguit un procés d’elaboració acurat i artesà.
Qualsevol plat ric en minerals com aquest paté convé menjar-lo amb algun ingredient àcid, com vinagre de poma o suc de llimona, per assimilar millor els minerals.
El gel que genera la xia remullada aporta consistència a la resta d’ingredients picats, de manera que queda tot lligat sense complicacions. La combinació de gel de xia amb mucílag d’alga és un dels plats favorits de la microbiota.
Pel que fa a la presentació, podeu posar-ho sobre uns trossos d’api com es veu a la foto, sobre nachos, crackers deshidratats de lli, torradetes d’espelta, sobre rodanxes de cogombre, per acompanyar peix blanc al vapor, com a salsa per a la pasta, com a base de salsa per a verdures o per guarnir una crema de verdures com a la recepta “Crema de coliflor amb bolets i tàrtar”.
El tàrtar d’algues és una combinació excel·lent per reforçar els ossos, ja que l’àcid del vinagre ajuda a assimilar millor els minerals de les algues.
Les algues tenen moltíssims minerals –importants per ajudar a enfortir els ossos, cabells i ungles–, vitamines, proteïnes (aminoàcids essencials) i fibra dietètica que ajuda a saciar i facilitar el trànsit intestinal. Les seves propietats nutricionals afavoreixen l’estimulació del metabolisme, la circulació i ajuden a controlar el pes, al mateix temps que activen les defenses.
L’espagueti de mar és una alga de sabor agradable i delicat. Molt recomanada per a grans i petits i molt versàtil la cuina. La podem fer servir per fer amanides, incorporar-la en sopes, arrossos, plats de pasta, llegums…
El consum d’algues ha de ser moderat perquè contenen molt de iode: una cullerada sopera diària per persona és suficient.
Les llavors de xia són una font excel·lent d’àcids grassos omega-3, fibra, fòsfor, calci, magnesi, potassi, ferro i seleni. Tenen molts antioxidants i aporten tots els aminoàcids essencials. És el vegetal amb més contingut en omega-3, i és un dels aliments preferits de la microbiota intestinal, també conegut com a prebiòtic. Superaliment interessant per ajudar a prevenir malalties cardiovasculars, mantenir flexibles les membranes cel·lulars i ajudar a reduir els nivells de colesterol.
Amb les llavors de xia podem fer púdings –recordem que, remullades, desprenen cap enfora els mucílags i permeten aconseguir una textura gelatinosa–, acompanyar les postres, les amanides, etc.