Seitan amb espàrrecs

Una forma deliciosa de tastar el seitan, proteïna vegetal feta a partir del gluten del blat d'una textura molt agrable i un gust boníssim. Vigileu, però: recepta no apte per a celíacs.

Inici  ›  Recepta de la Montse Vallory 19 de juny 2011 | Actualitzat el 3 de juliol 2017

Un plat ideal per conèixer el seitan, una proteïna saludable i nutritiva. El seitan és una alternativa vegetal a la carn, sense greixos saturats. Els espàrrecs són diürètics i depuratius, perfectes per a la primavera. Perfecte per aquell dia que voleu passar molt poca estona a la cuina.

Seitan amb espàrrecs
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

  • 1 paquet de seitan tallat a trossos irregulars
  • 2 cebes del tipus babosa, a mitja lluna
  • 2 pastanagues a mitges rodanxes
  • 1 manat d'espàrrecs verds
  • 1 grapat de créixens sense les branques
  • Ratlladura de llimona
  • Salsa de soja
  • Oli d’oliva verge extra

ELABORACIÓ

  1. Enrossiu el seitan a la paella amb una mica d’oli i reserveu-lo
  2. Salteu la ceba amb una mica d'oli i un pessic de sal, 5 minuts o fins que comenci a enrossir-se.
  3. Afegiu-hi les pastanagues i el seitan. Tapeu-ho i deixeu-ho 5 minuts a foc lent.
  4. Talleu els espàrrecs a rodanxes, conservant les puntes senceres. Bulliu-los 3 minuts, coleu-los i afegiu-los al seitan, juntament amb la ratlladura de llimona. Rectifiqueu-ho amb salsa de soja, si cal.
  5. Tireu-hi els créixens just abans de portar-ho a taula, amaniu-ho amb oli i remeneu-ho.

Apunts culinaris

Aquesta mateixa recepta es pot fer amb tempeh o tofu, però cuinats prèviament ja que és una cocció curta i no seria suficient per digerir bé el tempeh fresc o el tofu fresc.

El plat admet varietat de verdures de temporada: fonoll, cebes tendres, pèsols… i qualsevol altra fulla verda com menta, ruca, julivert o alfàbrega.

Apunts energètics

És un plat de cocció lleugera i ràpida adequat per la primavera. Els espàrrecs ajuden a descarregar els excessos que haguem acumulat durant l’hivern.

El seitan guanya molt enrossit a la paella, però si busqueu un plat ben depuratiu, salteu-vos el primer punt.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Si no volem menjar tanta carn, el seitan és el substitut perfecte ja que, a més de ser similar al paladar i de cuinar-se de la mateixa manera, presenta una gran riquesa en proteïna vegetal sense l’inconvenient del greix saturat que presenta la carn. A més, és més fàcil de digerir i es tolera molt millor. Això sí, els celíacs han d’evitar el seitan perquè està elaborat a partir del gluten del blat o d’altres cereals. En comptes d’aquesta proteïna vegetal poden recórrer al tempeh o al tofu. Aquest plat resulta ideal per a tots els gustos i, sobretot, per a aquelles persones interessades a fer una mica de dieta ja que a més de menjar proteïna de qualitat sense els inconvenients del greix saturat de la carn, els espàrrecs i la ceba són ideals per ajudar a netejar la sang i desintoxicar i depurar l’organisme.

portada  —  amunt