Canapè de polenta amb melva i alvocat

Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Descobriu aquests canapès amb base de polenta, melva i alvocat que no deixaran a ningú indiferent.

  • Racions:
    50 unitats
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    25 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

Per a la base de polenta

  • 1 vas (250 ml) de polenta ecològica
  • 4 vasos (1 litre) d’aigua
  • ¼-½ culleradeta de sal marina fina
  • 1/8 de culleradeta de cúrcuma en pols
  • 1 pessic de pebre negre acabat de moldre
  • 1 culleradeta de suc de gingebre (ratllat i espremut)
  • 1 cullerada d’oli de coco o d’oliva verge extra

Per al paté de melva i alvocat

  • 1 pot de melva en oli d’oliva verge extra Biocop
  • 2 alvocats madurs, pelats i a trossos
  • 1 cullerada (15 ml) de suc de llimona
  • 1 cullerada (15 ml) de pasta d’ume
  • Un polsim de pebre negre acabat de moldre
  • Julivert picat

Dieta

  • Omnívora
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Canapè de polenta amb melva i alvocat

Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    50 unitats
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    25 minuts

Descobriu aquests canapès amb base de polenta, melva i alvocat que no deixaran a ningú indiferent.


Ingredients

Per a la base de polenta

  • 1 vas (250 ml) de polenta ecològica
  • 4 vasos (1 litre) d'aigua
  • ¼-½ culleradeta de sal marina fina
  • 1/8 de culleradeta de cúrcuma en pols
  • 1 pessic de pebre negre acabat de moldre
  • 1 culleradeta de suc de gingebre (ratllat i espremut)
  • 1 cullerada d'oli de coco o d’oliva verge extra

Per al paté de melva i alvocat

  • 1 pot de melva en oli d’oliva verge extra Biocop
  • 2 alvocats madurs, pelats i a trossos
  • 1 cullerada (15 ml) de suc de llimona
  • 1 cullerada (15 ml) de pasta d’ume
  • Un polsim de pebre negre acabat de moldre
  • Julivert picat

Elaboració

Per a la base de polenta

  1. Poseu tres vasos d’aigua en una olla alta, amb la cúrcuma, el suc de gingebre i el pebre. Feu que arrenqui el bull i poseu-ho al punt de sal.
  2. Talleu-ne l'ebullició amb el quart vas d’aigua i aneu afegint-hi la polenta a poc a poc, en forma de pluja, batent-ho constantment amb varetes per evitar que s’hi formin grumolls.
  3. Remeneu-ho cinc minuts a foc lent fins que la sèmola estigui cuita i la consistència sigui espessa. El temps de cocció, però, dependrà del tipus de polenta.
  4. Aparteu-ho del foc i barregeu la massa amb l’oli.
  5. Ompliu motlles de silicona amb cavitats de la forma que vulgueu i deixeu-ho refredar abans de desemmotllar-ho.

Pel paté de peix i alvocat

  1. Amb una forquilla, tritureu l’alvocat amb la llimona, la pasta d’ume i el pebre.
  2. Esmicoleu lleugerament els filets de melva sobre l’alvocat, deixant-hi trossos d’un o dos cm. Amaniu-ho amb oli d’oliva i tireu-hi el julivert.
  3. Presentació
  4. Punxeu una broqueta petita de bambú que travessi la base de polenta i farciu-la amb el paté, tal com es veu a la foto.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

Per a la base de polenta

  1. Poseu tres vasos d’aigua en una olla alta, amb la cúrcuma, el suc de gingebre i el pebre. Feu que arrenqui el bull i poseu-ho al punt de sal.
  2. Talleu-ne l’ebullició amb el quart vas d’aigua i aneu afegint-hi la polenta a poc a poc, en forma de pluja, batent-ho constantment amb varetes per evitar que s’hi formin grumolls.
  3. Remeneu-ho cinc minuts a foc lent fins que la sèmola estigui cuita i la consistència sigui espessa. El temps de cocció, però, dependrà del tipus de polenta.
  4. Aparteu-ho del foc i barregeu la massa amb l’oli.
  5. Ompliu motlles de silicona amb cavitats de la forma que vulgueu i deixeu-ho refredar abans de desemmotllar-ho.

Pel paté de peix i alvocat

  1. Amb una forquilla, tritureu l’alvocat amb la llimona, la pasta d’ume i el pebre.
  2. Esmicoleu lleugerament els filets de melva sobre l’alvocat, deixant-hi trossos d’un o dos cm. Amaniu-ho amb oli d’oliva i tireu-hi el julivert.
  3. Presentació
  4. Punxeu una broqueta petita de bambú que travessi la base de polenta i farciu-la amb el paté, tal com es veu a la foto.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Aquesta recepta és convenient per a festes, ja que la base de polenta es conserva bé a la nevera. Cal tapar-la hermèticament per evitar que es ressequi. L’alvocat, però, s’oxida ràpid i convé fer el paté el mateix dia. Per reescalfar la polenta, deixeu-la fora de la nevera una estona, pinzelleu-la amb oli i enrossiu-la a la paella o bé al forn calent.

La base de polenta de la foto està feta amb el motllo de silicona “minisavarin” de Lékué. La silicona de platí és un material estable i segur.

La base d’aquest canapè també es pot fer sense motllo: esteneu una capa fina de massa d’un o dos cm sobre una safata plana humitejada prèviament i deixeu-ho refredar. Talleu la massa amb un ganivet humit o amb un tallapastes de la forma que es vulgui.

Els apunts energètics

  • La polenta és un cereal lleuger i d’efecte refrescant, que combina molt bé amb productes del mar com el peix, el marisc o les algues.
  • L’alvocat és un greix de sabor neutre que combina bé amb sabors forts com el salat-àcid de la pasta d’ume o el picant del pebre. La combinació de polenta amb melva i alvocat resulta nutritiva i reforçant.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La polenta és la sèmola del blat de moro, per tant, els celíacs en poden consumir perquè no conté gluten. És un cereal molt digestiu. Destaca per un contingut ric en magnesi, calci i potassi, vitamina A, carotenoides i àcid fòlic. També és una bona font d’àcids grassos essencials i fibra. Trieu polenta ecològica per evitar el blat de moro transgènic.

La melva és un peix blau de la família del bonítol i de la tonyina, de mida petita i allargada i amb la carn ferma i compacta, sense escames. Com tots els peixos blaus, té una gran quantitat d’àcids grassos omega-3. És un peix més recomanable que els peixos blaus més grans, com la tonyina o el salmó, ja que acumulen més metalls pesants.

Pel que fa a l’alvocat, és una fruita amb una gran riquesa en greixos saludables. Destaca per tenir àcid oleic, (omega-9), el mateix que trobem a l’oli d’oliva de primera premsada en fred. També és ric en vitamina E, vitamina liposoluble amb un poder antioxidant important. És ideal per untar el pa en substitució de la mantega, perquè el seu sabor neutre combina molt bé amb el dolç i el salat. I és perfecte també per a la preparació de patés, perquè aconsegueix una consistència suau i amb un valor nutricional òptim.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat