Aperitius | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Descobriu aquests canapès amb base de polenta, melva i alvocat que no deixaran a ningú indiferent.
Aquesta recepta és convenient per a festes, ja que la base de polenta es conserva bé a la nevera. Cal tapar-la hermèticament per evitar que es ressequi. L’alvocat, però, s’oxida ràpid i convé fer el paté el mateix dia. Per reescalfar la polenta, deixeu-la fora de la nevera una estona, pinzelleu-la amb oli i enrossiu-la a la paella o bé al forn calent.
La base de polenta de la foto està feta amb el motllo de silicona “minisavarin” de Lékué. La silicona de platí és un material estable i segur.
La base d’aquest canapè també es pot fer sense motllo: esteneu una capa fina de massa d’un o dos cm sobre una safata plana humitejada prèviament i deixeu-ho refredar. Talleu la massa amb un ganivet humit o amb un tallapastes de la forma que es vulgui.
La polenta és la sèmola del blat de moro, per tant, els celíacs en poden consumir perquè no conté gluten. És un cereal molt digestiu. Destaca per un contingut ric en magnesi, calci i potassi, vitamina A, carotenoides i àcid fòlic. També és una bona font d’àcids grassos essencials i fibra. Trieu polenta ecològica per evitar el blat de moro transgènic.
La melva és un peix blau de la família del bonítol i de la tonyina, de mida petita i allargada i amb la carn ferma i compacta, sense escames. Com tots els peixos blaus, té una gran quantitat d’àcids grassos omega-3. És un peix més recomanable que els peixos blaus més grans, com la tonyina o el salmó, ja que acumulen més metalls pesants.
Pel que fa a l’alvocat, és una fruita amb una gran riquesa en greixos saludables. Destaca per tenir àcid oleic, (omega-9), el mateix que trobem a l’oli d’oliva de primera premsada en fred. També és ric en vitamina E, vitamina liposoluble amb un poder antioxidant important. És ideal per untar el pa en substitució de la mantega, perquè el seu sabor neutre combina molt bé amb el dolç i el salat. I és perfecte també per a la preparació de patés, perquè aconsegueix una consistència suau i amb un valor nutricional òptim.