Canapé de polenta amb maionesa d’alvocat i caviar d’arame

Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Un canapé excel·lent, gustós i molt saludable que té l'èxit assegurat en qualsevol festa.

  • Racions:
    50 unitats
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

Per a la base de polenta

  • 1 vas (250 ml) de polenta ecològica
  • 4 vasos (1 litre) d’aigua
  • 2 pessics de sal marina
  • 1/8 de culleradeta de cúrcuma en pols
  • 1 pessic de pebre negre acabat de moldre
  • 1 cullerada d’oli d’oliva verge extra

Per a la maionesa d’alvocat

  • 1 alvocat madur, pelat i a trossos
  • 1 cullerada (15 ml) de suc de llimona
  • 1 culleradeta (5 ml) de pasta d’ume
  • Un polsim de pebre negre acabat de moldre
  • ½ vas de suc de poma natural, sense sucre afegit ni fructosa

Per al caviar d’alga arame

  • 25 g d’alga arame deshidratada
  • 1 cullerada de vinagre de poma
  • 1 culleradeta de concentrat de poma
  • 1 cullerada d’oli d’oliva verge extra
  • 1 cullerada de salsa de soja
  • Julivert fresc picat

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Canapé de polenta amb maionesa d’alvocat i caviar d’arame

Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    50 unitats
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts

Un canapé excel·lent, gustós i molt saludable que té l'èxit assegurat en qualsevol festa.


Ingredients

Per a la base de polenta

  • 1 vas (250 ml) de polenta ecològica
  • 4 vasos (1 litre) d’aigua
  • 2 pessics de sal marina
  • 1/8 de culleradeta de cúrcuma en pols
  • 1 pessic de pebre negre acabat de moldre
  • 1 cullerada d’oli d’oliva verge extra

Per a la maionesa d’alvocat

  • 1 alvocat madur, pelat i a trossos
  • 1 cullerada (15 ml) de suc de llimona
  • 1 culleradeta (5 ml) de pasta d’ume
  • Un polsim de pebre negre acabat de moldre
  • ½ vas de suc de poma natural, sense sucre afegit ni fructosa

Per al caviar d’alga arame

  • 25 g d’alga arame deshidratada
  • 1 cullerada de vinagre de poma
  • 1 culleradeta de concentrat de poma
  • 1 cullerada d’oli d’oliva verge extra
  • 1 cullerada de salsa de soja
  • Julivert fresc picat

Elaboració

Per a la base de polenta

  1. Feu bullir 3 vasos d’aigua amb la cúrcuma i el pebre i poseu-ho al punt de sal. Talleu-ne l’ebullició amb el quart vas d’aigua i aneu afegint-hi la polenta a poc a poc, en forma de pluja, batent-ho constantment amb varetes per evitar que s’hi formin grumolls.
  2. Remeneu-ho 5 minuts a foc lent fins que la sèmola estigui cuita i la consistència sigui espessa. El temps de cocció, però, dependrà del tipus de polenta.
  3. Aparteu-ho del foc i barregeu la massa amb l’oli.
  4. Ompliu motlles de silicona amb cavitats de la forma que es vulgui i deixeu-ho refredar abans de desemmotllar-ho.

Per a la maionesa d’alvocat

  1. Tritureu l’alvocat amb la llimona, la pasta d’ume i el pebre, tot afegint-hi el suc de poma fins a obtenir una consistència de maionesa espessa.

Per al caviar d’alga arame

  1. Remulleu l’arame 10 minuts en aigua que només en cobreixi el volum.
  2. Escorreu-la i poseu-la en un cassó. Afegiu-hi ½ vas d’aigua, l’oli, el vinagre i el concentrat de poma i deixeu-ho coure tapat i a foc suau, fins que s’evapori tot el líquid i comenci a caramel·litzar-se.
  3. Afegiu-hi la salsa de soja, remeneu i deixeu-ho refredar destapat.

Per a la presentació

  1. Punxeu una broqueta petita que travessi el minisavarín de polenta i ompliu-lo amb una mica de maionesa d’alvocat.
  2. Poseu-hi l’arame al damunt amb julivert picat, tal com es veu a la foto.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

Per a la base de polenta

  1. Feu bullir 3 vasos d’aigua amb la cúrcuma i el pebre i poseu-ho al punt de sal. Talleu-ne l’ebullició amb el quart vas d’aigua i aneu afegint-hi la polenta a poc a poc, en forma de pluja, batent-ho constantment amb varetes per evitar que s’hi formin grumolls.
  2. Remeneu-ho 5 minuts a foc lent fins que la sèmola estigui cuita i la consistència sigui espessa. El temps de cocció, però, dependrà del tipus de polenta.
  3. Aparteu-ho del foc i barregeu la massa amb l’oli.
  4. Ompliu motlles de silicona amb cavitats de la forma que es vulgui i deixeu-ho refredar abans de desemmotllar-ho.

Per a la maionesa d’alvocat

  1. Tritureu l’alvocat amb la llimona, la pasta d’ume i el pebre, tot afegint-hi el suc de poma fins a obtenir una consistència de maionesa espessa.

Per al caviar d’alga arame

  1. Remulleu l’arame 10 minuts en aigua que només en cobreixi el volum.
  2. Escorreu-la i poseu-la en un cassó. Afegiu-hi ½ vas d’aigua, l’oli, el vinagre i el concentrat de poma i deixeu-ho coure tapat i a foc suau, fins que s’evapori tot el líquid i comenci a caramel·litzar-se.
  3. Afegiu-hi la salsa de soja, remeneu i deixeu-ho refredar destapat.

Per a la presentació

  1. Punxeu una broqueta petita que travessi el minisavarín de polenta i ompliu-lo amb una mica de maionesa d’alvocat.
  2. Poseu-hi l’arame al damunt amb julivert picat, tal com es veu a la foto.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

L’alga arame ja és precuita i es podria menjar tan sols remullada, afegida per exemple a una amanida. Ben cuita fins al punt de caramel·lització es converteix en un caviar deliciós per decorar plats i enriquir farcits.

Aquesta recepta és convenient per a festes, ja que tant el caviar d’arame com la base de polenta es conserven bé a la nevera bastants dies. La maionesa d’alvocat, però, s’oxida ràpid i convé fer-la el mateix dia. Si conserveu la polenta cuita a la nevera, escalfeu-la a la paella amb unes gotes d’oli o bé al forn calent, pinzellada amb oli.

La base de polenta de la foto està feta amb el motllo de silicona de minisavarín de Lékué. La silicona de platí és un material estable i segur. La base d’aquest canapè també es pot fer sense motllo: esteneu una capa fina de massa d’1-2 cm sobre una safata plana humitejada prèviament i deixeu-la refredar. Talleu la massa per fer-ne daus amb un ganivet humit o amb un tallapastes de la forma que es vulgui.

L’aigua de remull de l’alga arame es pot reciclar per regar les plantes. Cal diluir-la com a mínim en 10 volums d’aigua.

Els apunts energètics

  • La polenta és un cereal lleuger i d’efecte refrescant que combina molt bé amb productes del mar tals com peix, marisc o algues.
  • L’alvocat és un greix de sabor neutre que casa bé amb gustos forts com el salat-àcid de la pasta d’ume o el picant del pebre.
  • L’alga arame es fa servir com a remei oriental tradicional per a trastorns dels òrgans reproductors femenins, especialment quan està condimentada amb gingebre.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La polenta és una joia culinària. És sèmola de blat de moro, per tant, els celíacs en poden consumir, ja que no conté gluten. És un cereal molt digestiu. Destaca per un contingut ric en magnesi, calci i potassi, vitamina A, carotenoides i àcid fòlic. També és una bona font d’àcids grassos essencials i fibra. Trieu polenta ecològica per evitar el blat de moro transgènic.

L’arame és molt rica en ferro i en calci. Té un sabor suau i un contingut baix en sodi que la fan ideal per als infants. També és molt recomanable per a persones que presenten estats anèmics. És una de les algues més riques en iode i s’ha de consumir moderadament: 1-2 cullerades d’alga cuita per àpat.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat