Portobello farcits de mill, col arrissada i tomacons

Plat principal, Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Si els poseu d’entremès, trieu-los petits i poseu-hi una mica de salsa per dins abans de farcir. Si es volen de primer plat o per acompanyar un segon proteic; trieu-los grans i presenteu la salsa en una salsera a part.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1 hora
© Pau Esculies

Ingredients

  • 8 xampinyons Portobello grans
  • 1 grapat de fulla de col ploma o kale, sense el tronxo
  • 2 pastanagues a rodanxes
  • 4 tomacons assecats al sol
  • 1 grapat d’avellanes torrades, pelades i trinxades
  • Sèsam negre per guarnir

Per al mill

  • 1 vas (250 ml) de mill
  • 3 vasos d’aigua
  • 2 cebes mitjanes, a daus ben petits
  • ½ culleradeta de cúrcuma en pols
  • Un polsim de pebre negre i de nou moscada acabats de moldre
  • Sal marina fina i oli d’oliva verge extra

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Portobello farcits de mill, col arrissada i tomacons

Plat principal, Aperitius  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1 hora

Si els poseu d’entremès, trieu-los petits i poseu-hi una mica de salsa per dins abans de farcir. Si es volen de primer plat o per acompanyar un segon proteic; trieu-los grans i presenteu la salsa en una salsera a part.


Ingredients

  • 8 xampinyons Portobello grans
  • 1 grapat de fulla de col ploma o kale, sense el tronxo
  • 2 pastanagues a rodanxes
  • 4 tomacons assecats al sol
  • 1 grapat d’avellanes torrades, pelades i trinxades
  • Sèsam negre per guarnir

Per al mill

  • 1 vas (250 ml) de mill
  • 3 vasos d’aigua
  • 2 cebes mitjanes, a daus ben petits
  • ½ culleradeta de cúrcuma en pols
  • Un polsim de pebre negre i de nou moscada acabats de moldre
  • Sal marina fina i oli d’oliva verge extra

Elaboració

  1. Poseu 2 cullerades d’oli en una cassola de fons gruixut i salteu la ceba amb un pessic de sal. Deixeu-la coure 10 minuts remenant de tant en tant, fins que comenci a enrossir-se.
  2. Torreu el mill en una paella sense oli, tot remenant, uns 3 minuts. No ha de canviar de color.
  3. Afegiu-lo a la ceba, amb la cúrcuma, el pebre, 3 vasos d’aigua i 3 pessics de sal. Remeneu, tapeu i feu que arrenqui el bull a foc viu.
  4. Deixeu-ho coure, tapat i a foc suau, uns 20 minuts. Aparteu-ho del foc, tireu-hi un raig d’oli i remeneu-ho bé per lligar la massa.
  5. Deixeu-ho refredar una mica i barregeu-hi les avellanes.
  6. Salteu les pastanagues i la col al wok, amb oli i sal.
  7. Pinzelleu els bolets amb oli de coco o d’oliva i enrossiu-los al forn calent o en una paella.
  8. Farciu-los amb la resta d’ingredients com es veu a la foto.
  9. Guarniu-ho amb sèsam negre i un polsim de nou moscada.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Poseu 2 cullerades d’oli en una cassola de fons gruixut i salteu la ceba amb un pessic de sal. Deixeu-la coure 10 minuts remenant de tant en tant, fins que comenci a enrossir-se.
  2. Torreu el mill en una paella sense oli, tot remenant, uns 3 minuts. No ha de canviar de color.
  3. Afegiu-lo a la ceba, amb la cúrcuma, el pebre, 3 vasos d’aigua i 3 pessics de sal. Remeneu, tapeu i feu que arrenqui el bull a foc viu.
  4. Deixeu-ho coure, tapat i a foc suau, uns 20 minuts. Aparteu-ho del foc, tireu-hi un raig d’oli i remeneu-ho bé per lligar la massa.
  5. Deixeu-ho refredar una mica i barregeu-hi les avellanes.
  6. Salteu les pastanagues i la col al wok, amb oli i sal.
  7. Pinzelleu els bolets amb oli de coco o d’oliva i enrossiu-los al forn calent o en una paella.
  8. Farciu-los amb la resta d’ingredients com es veu a la foto.
  9. Guarniu-ho amb sèsam negre i un polsim de nou moscada.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Les fulles de col verda i els espigalls resulten més tendres quan han sofert el fred de l’hivern. A principi de temporada més val escaldar-les amb aigua i sal abans de saltar-les a la paella, per estovar-ne la fibra.

El mill torrat abans de la cocció té un efecte alcalinitzant, però també es pot coure sense haver-lo torrat. Com que és un cereal eixut, queda més amorosit cuinat amb verdures, especialment amb ceba cuita. Quan refreda, queda més compacte i lligat; perfecte per fer croquetes, pastissos o per farcir verdures.

Si trieu xampinyons grans tindreu menys feina a l’hora de farcir-los i resultarà un plat ràpid, si teniu el mill cuit. En aquest cas, per escalfar el mill esmicoleu-lo sobre una paella amb una cullerada d’oli i una d’aigua, tapeu i feu-lo enrossir fent-li fer unes quantes voltes.

La recepta admet variants amb qualsevol verdura verda de temporada (cols, espàrrecs, mongeta tendra, espigalls o bledes…), llegum, marisc, peix fresc o conservat en oli d’oliva extra verge.

Acompanyeu-ho amb una salsa tipus la “Salsa agredolça d’umeboshi” o la “Salsa de miso i lli”.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Els bolets Portobello són bolets cremini madurs que destaquen per un sabor intens i una textura carnosa. Entre altres beneficis nutricionals destaquen la quantitat de fibra, aigua, vitamines del grup B i minerals com ara potassi, fòsfor, seleni i coure.

La kale o col arrissada és una verdura crucífera de fulla verda molt rica en vitamines A, C i K, i minerals com el coure, potassi, ferro, manganès i fòsfor.

Una tassa de col arrissada cuita té més de 1000% més de vitamina C que una tassa d’espinacs cuita i, a diferència de l’espinac, el contingut en oxalats de la kale és molt baixa, cosa que vol dir que el calci i el ferro de la col arrissada són altament absorbibles. Entre d’altres beneficis destaquem que és una verdura molt recomanable per a la salut dels ossos, i és molt interessant d’incloure en una dieta cardioprotectora.

El mill és més que una alternativa als cereals típics; conté molts nutrients essencials. És un dels cereals més rics en magnesi, mineral que s’ha comprovat en molts estudis científics que ajuda a fer baixar la pressió sanguínia, afavoreix la reducció de l’asma i la freqüència de les migranyes. També és ric en fòsfor i lecitina, nutrients importants per al sistema nerviós, i en àcid silícic, necessari per conservar la pell, els cabells i les ungles en bon estat. És un cereal molt digestiu que beneficia la melsa i l’estómac; és molt recomanat per als diabètics i, com que no té gluten, és ideal per als celíacs.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat