Plat principal, Aperitius | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Si els poseu d’entremès, trieu-los petits i poseu-hi una mica de salsa per dins abans de farcir. Si es volen de primer plat o per acompanyar un segon proteic; trieu-los grans i presenteu la salsa en una salsera a part.
Les fulles de col verda i els espigalls resulten més tendres quan han sofert el fred de l’hivern. A principi de temporada més val escaldar-les amb aigua i sal abans de saltar-les a la paella, per estovar-ne la fibra.
El mill torrat abans de la cocció té un efecte alcalinitzant, però també es pot coure sense haver-lo torrat. Com que és un cereal eixut, queda més amorosit cuinat amb verdures, especialment amb ceba cuita. Quan refreda, queda més compacte i lligat; perfecte per fer croquetes, pastissos o per farcir verdures.
Si trieu xampinyons grans tindreu menys feina a l’hora de farcir-los i resultarà un plat ràpid, si teniu el mill cuit. En aquest cas, per escalfar el mill esmicoleu-lo sobre una paella amb una cullerada d’oli i una d’aigua, tapeu i feu-lo enrossir fent-li fer unes quantes voltes.
La recepta admet variants amb qualsevol verdura verda de temporada (cols, espàrrecs, mongeta tendra, espigalls o bledes…), llegum, marisc, peix fresc o conservat en oli d’oliva extra verge.
Acompanyeu-ho amb una salsa tipus la “Salsa agredolça d’umeboshi” o la “Salsa de miso i lli”.
Els bolets Portobello són bolets cremini madurs que destaquen per un sabor intens i una textura carnosa. Entre altres beneficis nutricionals destaquen la quantitat de fibra, aigua, vitamines del grup B i minerals com ara potassi, fòsfor, seleni i coure.
La kale o col arrissada és una verdura crucífera de fulla verda molt rica en vitamines A, C i K, i minerals com el coure, potassi, ferro, manganès i fòsfor.
Una tassa de col arrissada cuita té més de 1000% més de vitamina C que una tassa d’espinacs cuita i, a diferència de l’espinac, el contingut en oxalats de la kale és molt baixa, cosa que vol dir que el calci i el ferro de la col arrissada són altament absorbibles. Entre d’altres beneficis destaquem que és una verdura molt recomanable per a la salut dels ossos, i és molt interessant d’incloure en una dieta cardioprotectora.
El mill és més que una alternativa als cereals típics; conté molts nutrients essencials. És un dels cereals més rics en magnesi, mineral que s’ha comprovat en molts estudis científics que ajuda a fer baixar la pressió sanguínia, afavoreix la reducció de l’asma i la freqüència de les migranyes. També és ric en fòsfor i lecitina, nutrients importants per al sistema nerviós, i en àcid silícic, necessari per conservar la pell, els cabells i les ungles en bon estat. És un cereal molt digestiu que beneficia la melsa i l’estómac; és molt recomanat per als diabètics i, com que no té gluten, és ideal per als celíacs.