Batut digestiu de pinya i àloe vera

Begudes, Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Beguda amb efecte antiinflamatori, hipoglucèmic, antifúngic i antibactericida, que ajuda a digerir les proteïnes i que resulta especialment reparadora en casos de permeabilitat intestinal.

  • Racions:
    4 - 5
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • ½ pinya pelada i trossejada, incloent la part central
  • ½-1 litre d’aigua bona
  • ½ fulla d’àloe vera (15-20 cm aprox)
  • 2 cullerades de llavors de lli daurat ben mòltes
  • ½ vas (125 ml) de llet de coco o 2 cullerades d’oli verge de coco

Dieta

  • Crua
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Batut digestiu de pinya i àloe vera

Begudes, Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4 - 5
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts

Beguda amb efecte antiinflamatori, hipoglucèmic, antifúngic i antibactericida, que ajuda a digerir les proteïnes i que resulta especialment reparadora en casos de permeabilitat intestinal.


Ingredients

  • ½ pinya pelada i trossejada, incloent la part central
  • ½-1 litre d'aigua bona
  • ½ fulla d'àloe vera (15-20 cm aprox)
  • 2 cullerades de llavors de lli daurat ben mòltes
  • ½ vas (125 ml) de llet de coco o 2 cullerades d'oli verge de coco

Elaboració

Per extreure el gel de l'àloe vera

  1. Renteu bé la fulla i talleu la base i l'àpex.
  2. Retalleu els marges dentats per manipular la fulla sense punxar-vos.
  3. Amb el llom d'un ganivet gran, millor que amb la fulla, traieu la pell restant de tots dos costats de la fulla, per extreure la polpa.
  4. Esbandiu bé la polpa fregant per eliminar les substàncies amargues que hi ha entre la pell i la polpa.

Per elaborar el batut

  1. Tritureu primer la pinya amb ½ litre d'aigua, incloent la part central. Si la fibra és massa dura, coleu-la abans de triturar-la amb la resta d'ingredients.
  2. Incorporeu la polpa de l'àloe rentada, la llet de coco, el lli i tritureu-ho afegint la resta d'aigua segons la consistència que vulgueu.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

Per extreure el gel de l’àloe vera

  1. Renteu bé la fulla i talleu la base i l’àpex.
  2. Retalleu els marges dentats per manipular la fulla sense punxar-vos.
  3. Amb el llom d’un ganivet gran, millor que amb la fulla, traieu la pell restant de tots dos costats de la fulla, per extreure la polpa.
  4. Esbandiu bé la polpa fregant per eliminar les substàncies amargues que hi ha entre la pell i la polpa.

Per elaborar el batut

  1. Tritureu primer la pinya amb ½ litre d’aigua, incloent la part central. Si la fibra és massa dura, coleu-la abans de triturar-la amb la resta d’ingredients.
  2. Incorporeu la polpa de l’àloe rentada, la llet de coco, el lli i tritureu-ho afegint la resta d’aigua segons la consistència que vulgueu.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Convé incloure la part central de la pinya –sempre que no sigui massa dura– perquè és on sobretot es concentren els enzims proteolítics que ajuden a digerir les proteïnes. Si la pinya surt massa dolça, podeu afegir-hi suc de llimona.

Cliqueu aquí per veure un video que mostra, a partir del minut 1:18, la tècnica de pelar la fulla d’àloe, que explico a la recepta. La resta de fulla pelada es conserva coberta d’aigua a la nevera. L’àloe conté antraquinones (entre les quals, l’aloïna), components amb acció purgant; per eliminar-les cal esbandir bé la polpa després de pelar-la, fregant-la sota l’aixeta. Si no ho feu, podria provocar més reacció de neteja, per exemple, diarrea. Si hi ha sensibilitat intestinal o diarrea, val més no prendre’n.

Per a més informació sobre l’àloe, visiteu el web mialoevera.com de Franciso Julián.

Un cop barrejats els ingredients i a mesura que passa el temps, les llavors de lli mòltes van absorbint líquid i espessint; per això aquest batut requerirà més o menys aigua segons si l’hem de prendre immediatament o més endavant. El lli té moltes propietats nutricionals que justifiquen que en fem servir cada dia a la cuina saludable. Els àcids grassos essencials omega-3 de les llavors de lli queden desprotegits un cop mòltes i s’oxiden de pressa. Una solució pràctica és conservar el lli mòlt al congelador i treure’l just abans de fer-lo servir. Per tal de preservar al màxim la qualitat dels omega-3, val més que els preparats que en portin s’elaborin amb la quantitat que s’ha de consumir.

Els apunts energètics

Una beguda amb efecte antiinflamatori, hipoglucèmic, antifúngic i antibactericida, que ajuda a digerir les proteïnes i que resulta especialment reparadora en casos de permeabilitat intestinal.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La pinya és una fruita tropical que destaca perquè té molts enzims. Conté papaïna, encarregada de facilitar la digestió de la proteïna, i resulta una fruita interessant per a les persones amb dificultats de pair-la.

A més, el gel d’àloe també és ric en enzims digestius i en mucopolisacàrids, un tipus d’hidrat de carboni d’alt pes molecular que afavoreix la nutrició i hidratació del teixit conjuntiu, cosa que beneficia la salut de mucoses, pell i articulacions. També destaca la riquesa que té en minerals, vitamines i fibra. El còctel de nutrients de l’àloe la converteixen en una planta amb propietats medicinals (efecte depuratiu, digestiu, cicatritzant, lleugerament laxant…).

Aquest batut inclou llet de coco per diverses raons. D’una banda, per les propietats antiinflamatòries, antibacterianes, antivíriques i antifúngiques dels àcids grassos que conté, especialment el caprílic i el làuric. El coco, d’altra banda, ja sigui en forma de llet o d’oli verge, aporta untuositat i un sabor especial al batut de pinya, a més de tenir moltes vitamines i minerals, entre els quals destaquen magnesi, fòsfor i calci.

En cas de congestió hepàtica, substituïu la llet de coco per llet de civada o d’arròs. Les llavors de lli aporten els omega-3 essencials per nodrir correctament el sistema nerviós, i la fibra per potenciar l’efecte depuratiu d’aquesta beguda deliciosa. Per tot plegat, és un batut deliciós, refrescant, ric en fibra, que no conté lactosa i que resulta molt digestiu.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat