Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Plat ideal per introduir el peix als petits de casa. Es pot preparar i consumir al llarg de 2-3 dies si el conservem correctament a la nevera.
Si em demaneu una recepta favorita d’infantesa us diré el pastís de peix que feien a casa per Cap d’Any. Ningú no va pensar a escriure’n la recepta i s’ha perdut. Per això faig una crida a la conveniència de redactar i recopilar les receptes de família, part del llegat que anem transmetent i que permet analitzar els costums alimentaris dels nostres ancestres per conèixer la nostra “memòria digestiva”. Per començar l’any us en proposo una versió sense nata, resultat de la fusió entre el Pastel de Cabracho de Juan Mari Arzak i el fish cake de Jamie Oliver.
La recepta admet qualsevol peix, tenint en compte, per sobre de tot, el sistema de pesca i l’origen. En comptes de lluç podeu utilitzar rap o escórpora i combinar-ho amb marisc. Hi ha moltes receptes de pastís de salmó: compte amb l’origen del salmó i eviteu el salmó transgènic.
Si voleu donar-li més esponjositat, separeu 1 de les clares dels 3 ous i incorporeu-la a punt de neu, al final, quan tingueu tots els ingredients barrejats i el forn a punt. Val a dir que és una recepta festiva i de consum esporàdic perquè els rovells han estat quallats, cosa que provoca que el seu colesterol s’oxidi i no és gaire recomanable en la cuina diària, com explico a l’article Com cuinar l’ou de manera saludable.
També podeu fer el pastís a l’olla de vapor vitalitzadora de Codis Verd, un forn de vapor suau que no supera els 95 graus.
A l’hora de beneficiar-nos de les propietats dels aliments és important triar un bon mètode de cocció. Aquest és el cas dels peixos, que són rics en omega-3 però tenen un contingut que estarà influenciat pel mètode de preparació de l’aliment. Ja hi ha estudis que indiquen que els mètodes de cocció influeixen en la composició química i el contingut d’àcids grassos de l’aliment.
Així doncs, les millors coccions són:
En canvi, els fregits augmenten l’oxidació dels greixos.