Elaboració d’un extracte líquid d’estèvia per cuinar

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Descobreix com preparar a casa un extracte líquid casolà de fulla d'estèvia per endolcir les teves preparacions i al mateix temps, mantenir tots els beneficis sobre l'organisme.  

  • Racions:
    250 ml
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 3 cullerades = 5g = 40-45 ml de fulla seca d’estèvia, esmicolada
  • 1 vas (250 ml) d’aigua mineral que no passi dels 90 ºC

Dieta

  • Ceto
  • Crua
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Elaboració d’un extracte líquid d’estèvia per cuinar

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    250 ml
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts

Descobreix com preparar a casa un extracte líquid casolà de fulla d'estèvia per endolcir les teves preparacions i al mateix temps, mantenir tots els beneficis sobre l'organisme.  


Ingredients

  • 3 cullerades = 5g = 40-45 ml de fulla seca d’estèvia, esmicolada
  • 1 vas (250 ml) d’aigua mineral que no passi dels 90 ºC

Elaboració

  1. Infusioneu l’estèvia amb aigua a 90 ºC. Retireu-la del foc i deixeu-la reposar tapada vint minuts.
  2. Coleu-la amb un filtre de tela o paper i conserveu-la a la nevera dues setmanes.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Infusioneu l’estèvia amb aigua a 90 ºC. Retireu-la del foc i deixeu-la reposar tapada vint minuts.
  2. Coleu-la amb un filtre de tela o paper i conserveu-la a la nevera dues setmanes.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

La fórmula per elaborar aquest extracte líquid d’estèvia, que no té alcohol i que en conserva les propietats medicinals, l’he treta de les recomanacions que dóna al seu blog en Josep Pàmies, fundador de l’associació La Dolça Revolució de les Plantes Medicinals. Aquesta fórmula que proposo és ràpida d’elaborar i resulta convenient per a diverses preparacions culinàries, tant dolces com salades, que anirem publicant a la revista.

Hi ha diversos llibres que expliquen fórmules per a fer-ne extractes: maceracions en alcohol, infusions en fred d’un mínim de dotze hores, infusions en decocció, etc. Francisco Julián, a l’entrevista de l’Ets, proposa una maceració en fred:

“Ha de ser una infusió en fred, ja que si fem la infusió en calent es perden moltes de les propietats de l’estèvia o en disminueix l’efectivitat. El que cal fer és una maceració. Hem d’agafar una ampolla de litre i mig i posar-hi una cullerada sopera de pols de planta seca d’estèvia. Deixem l’aigua i l’estèvia seca en remull durant dotze hores i, tot seguit, colem la fulla seca. Ens quedarà una infusió d’estèvia la mar de bona per començar-hi a cuinar”.

La infusió d’estèvia fresca és suau, amb un sabor lleuger de verd. La de fulla seca, en canvi, és molt dolça, i n’hem de posar poca quantitat perquè és entre unes quinze i trenta vegades més dolça que el sucre refinat. Quan se’n fa un extracte encara és moltíssim més dolç. Convé fer proves i trobar el punt que ens agrada més, perquè l’estèvia té un regust de regalèssia que no agrada a tothom.

També cal tenir en compte que hi ha certes receptes que queden millor amb l’extracte d’infusió d’estèvia perquè el color no queda tenyit de verd, com per exemple un flam o una mousse de maduixa. En canvi, per a d’altres preparacions en sec, com unes galetes o un pastís, és més convenient la pols d’estèvia, feta a partir de la fulla sencera mòlta o amb l’extracte liofilitzat de Be Sweet.

Si voleu una bona recepta de galetes amb fulla d’estèvia en pols, aneu al final de l’entrevista que Laura Basagaña va fer a la Christine Bertin i en Francisco Julián, membres de la Dolça Revolució de Barcelona, i no us perdeu el destacat exhaustiu que hi ha sobre les propietats medicinals de l’estèvia.

Al blog d’en Josep Pàmies trobareu un manual de cultiu i ús de l’estèvia molt clar i pràctic. És ben fàcil cultivar estèvia a casa i fer-ne esqueixos.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

L’estèvia té propietats que afavoreixen el control de la pressió arterial, gràcies al seu efecte vasodilatador, diürètic i cardiotònic. A més, conté 0 calories, i és ideal per als diabètics, ja que regula els nivells d’insulina, al mateix temps que redueix el desig de menjar dolç. També s’ha comprovat que prevé i inhibeix la reproducció de bacteris i fongs, i millora la nostra resistència davant de les infeccions. El principal principi actiu que té és l’esteviòsid, però també té fibra, fòsfor, calci, potassi, zinc, rutòsid i vitamina A i C.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat