Creps de fajol en gra sencer amb llet de coco

Pans, pizzes i similars, Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Una crep de gra de fajol sense gluten ni lactis ni antinutrients. Una combinació d’alt valor nutricional, alhora que deliciosa, perquè la llet de coco aporta untuositat al batut i la crep resulta cruixent i saborosa.  

  • Racions:
    4 - 5
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    25 minuts + 30 minuts de repòs
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 vas (250 ml) de fajol en gra activat
  • ½ vas (125 ml) d’aigua
  • ½ vas (125 ml) de llet de coco
  • 2 pessics de sal marina fina
  • Oli de coco verge per a la paella

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Creps de fajol en gra sencer amb llet de coco

Pans, pizzes i similars, Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4 - 5
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    25 minuts + 30 minuts de repòs

Una crep de gra de fajol sense gluten ni lactis ni antinutrients. Una combinació d’alt valor nutricional, alhora que deliciosa, perquè la llet de coco aporta untuositat al batut i la crep resulta cruixent i saborosa.  


Ingredients

  • 1 vas (250 ml) de fajol en gra activat
  • ½ vas (125 ml) d'aigua
  • ½ vas (125 ml) de llet de coco
  • 2 pessics de sal marina fina
  • Oli de coco verge per a la paella

Elaboració

  1. Un cop tingueu el fajol activat com explica la Montse Vallory en els apunts tritureu el fajol amb l’aigua, la llet de coco i la sal fins que obtingueu una massa homogènia, un batut tipus crema líquida.
  2. Deixeu-ho reposar uns 30 minuts a la nevera. Si s’espessís massa, afegiu-hi més aigua abans de fer les creps.
  3. Escalfeu una crepera o paella antiadherent (lliure de PFOA i tefló). Pinzelleu-la amb oli de coco i aboqueu-hi ¼ de vas de batut, movent la paella de tal manera que tot el fons quedi cobert per una capa no gaire gruixuda.
  4. Deixeu-la coure uns 3 minuts a foc mig, fins que el voltant comenci a desenganxar-se de la paella. Tombeu-la i coeu-la 1-2 minuts més, depenent del gruix i de la intensitat del foc. Reserveu les creps sobre un plat cap per avall.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Un cop tingueu el fajol activat com explica la Montse Vallory en els apunts tritureu el fajol amb l’aigua, la llet de coco i la sal fins que obtingueu una massa homogènia, un batut tipus crema líquida.
  2. Deixeu-ho reposar uns 30 minuts a la nevera. Si s’espessís massa, afegiu-hi més aigua abans de fer les creps.
  3. Escalfeu una crepera o paella antiadherent (lliure de PFOA i tefló). Pinzelleu-la amb oli de coco i aboqueu-hi ¼ de vas de batut, movent la paella de tal manera que tot el fons quedi cobert per una capa no gaire gruixuda.
  4. Deixeu-la coure uns 3 minuts a foc mig, fins que el voltant comenci a desenganxar-se de la paella. Tombeu-la i coeu-la 1-2 minuts més, depenent del gruix i de la intensitat del foc. Reserveu les creps sobre un plat cap per avall.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Per activar el fajol

  1. Poseu el gra sec en remull 8 hores amb aigua filtrada i un rajolí de vinagre de poma.
  2. Esbandiu bé i escorreu-lo.
  3. Tingueu en compte que 1 vas de gra sec, quan es remulla 8 hores, s’hidrata i gairebé dobla el seu volum original.
  4. Amb una paella de 22 cm i posant-hi ¼ de vas (60 ml) de batut, surten unes 5 creps.
  5. Conserveu-les a la nevera d’un dia per l’altre, cobertes amb paper vegetal i dins d’un contenidor hermètic o entre 2 plats que encaixin bé, per evitar que es ressequin.

Aquesta recepta base de creps en gra sencer serveix tant per a creps dolces com salades. Poseu-hi les espècies i herbes aromàtiques que us agradin per condimentar-les. Podeu salar el batut amb 2 cullerades d’aigua de mar en comptes de sal fina.

L’oli de coco verge és el més estable a altes temperatures, però també podeu fer servir una mica de ghee fet amb mantega ecològica i preferiblement de vaques que pasturen i mengen molta herba verda. Eviteu les margarines vegetals, encara que no siguin hidrogenades, perquè no resisteixen temperatures elevades.

Resulta més pràctic utilitzar farina de fajol, cert, però un cop hàgiu llegit el que explica la Jordina més avall entendreu per què digereixo millor les creps fetes amb el gra sencer activat. Crec que la Mireia Gimeno va ser la primera a publicar a la xarxa la recepta de crep de fajol a partir de gra sencer en comptes de farina. Ara s’hi troben moltes versions. Aquesta és la meva, la que més m’agrada i digereixo millor.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

El fajol és un pseudocereal que presenta molts beneficis per a la salut. El seu valor nutricional és considerablement superior al dels cereals. A banda de ser ric en hidrats de carboni, principalment en forma de midó, amb un índex glucèmic mitjà-baix, és a dir, que no provoca pics elevats de sucre en sang, també presenta proteïna amb un perfil d’aminoàcids bastant bo, particularment ric en lisina i arginina.

Va bé per al cor i per a la circulació gràcies a la seva riquesa en rutina, antioxidant que reforça els capil·lars sanguinis. També destaca pel seu contingut en minerals com ara manganès, coure, magnesi i fòsfor. Conté també midó resistent, un tipus de midó que actua com a fibra prebiòtica, és a dir, que alimenta la flora intestinal saludable del nostre còlon.

Quan el gra sencer s’activa, és a dir, es posa en remull durant unes hores, el seu contingut en antinutrients –substàncies que interfereixen en l’assimilació de nutrients presents en el fajol– (inhibidors de proteases i tanins) disminueix. Per altra banda, és un pseoducereal que, comparat amb altres, presenta un contingut baix en àcid fític, un inhibidor de l’absorció de minerals. Tot i això, sempre és millor deixar-lo en remull tota la nit, per aconseguir un aliment més digestiu i perquè s’assimilin millor els minerals que conté.

L’oli de  coco és ric en greix saturat, especialment en triglicèrids de cadena mitjana on l’àcid làuric es troba de forma molt present. És un tipus de greix que s’ha demostrat que té molts beneficis per a la salut: antiparasitari, antimicrobià, antifúngic, i és una font de combustible interessant per als esportistes i per a les persones que fan una dieta d’aprimament.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat