Sopa de quinoa, amarant i alga dulse

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Aquesta és una sopa nutritiva, rica en proteïna, omega 3 i minerals  És ideal per reposar forces i està especialment indicada per a l’esport i el desgast físic.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    35 - 45 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 2 litres d’aigua mineral o caldo vegetal natural
  • 2 porros, tallats fins
  • 2 pastanagues, a rodanxes
  • 1 nap, a daus
  • ½ got (125 ml) de quinoa
  • 2 culleradetes d’amarant
  • ½ culleradeta d’orenga
  • 1 culleradeta d’alga dulse (en remull 2-3 minuts, escorreguda i tallada)
  • El suc i les ratlladures de mitja llimona ecològica

Per a la decoració:

  • Oli de lli i julivert picat

Dieta

  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Sopa de quinoa, amarant i alga dulse

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    35 - 45 minuts

Aquesta és una sopa nutritiva, rica en proteïna, omega 3 i minerals  És ideal per reposar forces i està especialment indicada per a l’esport i el desgast físic.


Ingredients

  • 2 litres d’aigua mineral o caldo vegetal natural
  • 2 porros, tallats fins
  • 2 pastanagues, a rodanxes
  • 1 nap, a daus
  • ½ got (125 ml) de quinoa
  • 2 culleradetes d’amarant
  • ½ culleradeta d’orenga
  • 1 culleradeta d’alga dulse (en remull 2-3 minuts, escorreguda i tallada)
  • El suc i les ratlladures de mitja llimona ecològica

Per a la decoració:

  • Oli de lli i julivert picat

Elaboració

  1. Renteu bé la quinoa i l’amarant
  2. Salteu els porros amb una mica d’oli i sal
  3. Afegiu-hi el caldo o l’aigua, la quinoa, l’amarant i una altra miqueta de sal. Feu-ho bullir i cuineu-ho a foc lent, mig tapat, durant 15 minuts.
  4. Incorporeu-hi les pastanagues i el nap. Poseu-hi sal i coeu-ho 5 minuts a foc suau.
  5. Poseu en remull l’alga dulse amb aigua bona un parell de minuts. Escorreu-la i talleu-la.
  6. Retireu la sopa del foc i incorporeu-hi l’aigua dulse i l’orenga.
  7. Just abans de servir, condimenteu el plat amb suc i ratlladures de llimona, oli de lli i julivert.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Renteu bé la quinoa i l’amarant
  2. Salteu els porros amb una mica d’oli i sal
  3. Afegiu-hi el caldo o l’aigua, la quinoa, l’amarant i una altra miqueta de sal. Feu-ho bullir i cuineu-ho a foc lent, mig tapat, durant 15 minuts.
  4. Incorporeu-hi les pastanagues i el nap. Poseu-hi sal i coeu-ho 5 minuts a foc suau.
  5. Poseu en remull l’alga dulse amb aigua bona un parell de minuts. Escorreu-la i talleu-la.
  6. Retireu la sopa del foc i incorporeu-hi l’aigua dulse i l’orenga.
  7. Just abans de servir, condimenteu el plat amb suc i ratlladures de llimona, oli de lli i julivert.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

L’amarant és un gra tan petit que no resulta fàcil de cuinar i és ideal per consumir en sopes, potatges i cremes de cereals.

L’oli de lli és ric en àcids grassos essencials omega 3, que són poc estables, per tant, cal que el protegim de la llum i la calor. Un cop oberta l’ampolla, s’hauria de conservar sempre a la nevera i consumir l’oli en unes tres setmanes com a màxim.

La quinoa és una gran aliada de la cuina natural: fàcil i ràpida de coure. Perquè estigui ben cuita –i per tant, perquè es pugui digerir correctament− el gra ha de créixer i obrir-se de manera que deixi anar l’anell, tal com es veu a la foto.

Té un gran avantatge respecte als cereals: es conserva molt de temps al rebost gràcies a la saponina, una resina hidrosoluble amargant que envolta el gra i actua com a protector natural contra els paràsits. Per eliminar-la només cal rentar bé la quinoa amb força aigua abans de coure-la. Poseu-la en un colador de malla fina i renteu-la sota l’aixeta mentre l’aneu remenant i fregant amb la mà. Feu el mateix amb l’amarant, però us caldrà també un colador de malla ben fina.

Els apunts energètics

A més de ser un aliment sagrat per als inques, la quinoa proporciona molta energia i té un efecte tèrmic neutre, per tant, s’adequa a qualsevol estació. Per la riquesa nutritiva que té i l’absència de gluten, la sopa de quinoa esdevé una excel·lent alternativa a la sopa de pasta.

Aquesta és una sopa ben nutritiva, rica en proteïna, omega 3 i minerals com el ferro i el calci, l’absorció dels quals és més alta per la combinació amb el cítric. És ideal per reposar forces i regenerar el desgast físic. És especialment indicada per a l’esport i l’exercici físic. És un plat digestiu i lleuger.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

L’amarant és un cereal amb un valor nutricional considerable, de fet, té més proteïna que d’altres cereals. Era la base de la dieta dels asteques i d’altres civilitzacions del Nou Món i presenta un excel·lent balanç d’aminoàcids. Té molta lisina (un aminoàcid limitant en els cereals) i és ric en hidrats de carboni, fibra i sals minerals. És ideal per als nens i les dones en etapa de gestació i lactància.

Es digereix molt bé i com que no conté gluten, és un aliment apte per a celíacs. La seva riquesa nutricional s’incrementa quan es combina amb altres cereals, en aquest cas, amb la quinoa (un pseudocereal), també rica en proteïnes. A més, les crispetes d’amarant són una manera divertida d’incorporar a la nostra dieta els beneficis d’aquest cereal.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat