Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Aquesta és una sopa nutritiva, rica en proteïna, omega 3 i minerals És ideal per reposar forces i està especialment indicada per a l’esport i el desgast físic.
L’amarant és un gra tan petit que no resulta fàcil de cuinar i és ideal per consumir en sopes, potatges i cremes de cereals.
L’oli de lli és ric en àcids grassos essencials omega 3, que són poc estables, per tant, cal que el protegim de la llum i la calor. Un cop oberta l’ampolla, s’hauria de conservar sempre a la nevera i consumir l’oli en unes tres setmanes com a màxim.
La quinoa és una gran aliada de la cuina natural: fàcil i ràpida de coure. Perquè estigui ben cuita –i per tant, perquè es pugui digerir correctament− el gra ha de créixer i obrir-se de manera que deixi anar l’anell, tal com es veu a la foto.
Té un gran avantatge respecte als cereals: es conserva molt de temps al rebost gràcies a la saponina, una resina hidrosoluble amargant que envolta el gra i actua com a protector natural contra els paràsits. Per eliminar-la només cal rentar bé la quinoa amb força aigua abans de coure-la. Poseu-la en un colador de malla fina i renteu-la sota l’aixeta mentre l’aneu remenant i fregant amb la mà. Feu el mateix amb l’amarant, però us caldrà també un colador de malla ben fina.
A més de ser un aliment sagrat per als inques, la quinoa proporciona molta energia i té un efecte tèrmic neutre, per tant, s’adequa a qualsevol estació. Per la riquesa nutritiva que té i l’absència de gluten, la sopa de quinoa esdevé una excel·lent alternativa a la sopa de pasta.
Aquesta és una sopa ben nutritiva, rica en proteïna, omega 3 i minerals com el ferro i el calci, l’absorció dels quals és més alta per la combinació amb el cítric. És ideal per reposar forces i regenerar el desgast físic. És especialment indicada per a l’esport i l’exercici físic. És un plat digestiu i lleuger.
L’amarant és un cereal amb un valor nutricional considerable, de fet, té més proteïna que d’altres cereals. Era la base de la dieta dels asteques i d’altres civilitzacions del Nou Món i presenta un excel·lent balanç d’aminoàcids. Té molta lisina (un aminoàcid limitant en els cereals) i és ric en hidrats de carboni, fibra i sals minerals. És ideal per als nens i les dones en etapa de gestació i lactància.
Es digereix molt bé i com que no conté gluten, és un aliment apte per a celíacs. La seva riquesa nutricional s’incrementa quan es combina amb altres cereals, en aquest cas, amb la quinoa (un pseudocereal), també rica en proteïnes. A més, les crispetes d’amarant són una manera divertida d’incorporar a la nostra dieta els beneficis d’aquest cereal.