Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Plat de tardor-hivern nutritiu i calorífic, excel·lent per enfortir els ronyons i escalfar el cos, gràcies a l’alga kombu, les azuki i les gambes.
Les gambes s’oxiden ràpidament i com més aviat es mengin millor. S’han de coure ben poc per evitar que quedin com un suro. Aprofiteu caps i closques per extreure’n la seva substància i fer-ne suquets deliciosos com els que trobareu al llibre Carme Ruscalleda: del plat a la vida.
Al Mediterrani cohabiten diverses espècies de gamba. La que encara podem trobar a la nostra costa té el nom científic d’Aristeus antennatus. Escolliu gambes locals del Mediterrani o de l’Atlàntic i rebutgeu les tropicals, per raons de salut i mediambientals. A la secció Slowfish del web d’Slowfood trobareu les raons detallades per prendre consciencia de la gravetat del que s’està fent amb les gambes. També hi trobareu els noms científics i comercials per poder decidir a l’hora de triar-les. Segons la legislació europea vigent, a l’etiqueta hi ha d’haver: la denominació comuna de l’espècie (el nom científic i facultatiu), la zona de producció i el mètode de producció.
És un plat de tardor-hivern nutritiu i calorífic, excel·lent per enfortir els ronyons i escalfar el cos, gràcies a l’alga kombu, les azuki i les gambes. La reputació que tenen les gambes com a afrodisíac excel·lent és per aquest efecte calorífic, especialment sobre els òrgans relacionats amb el que la medicina tradicional xinesa anomena l’element aigua.
Les azukis són un tipus de llegum molt nutritiu i medicinal. Reforcen l’energia dels ronyons i es recomana prendre’n quan ens falta vitalitat. També ajuden a regular els nivells de sucre en sang, per això van bé per als diabètics. Gràcies a la seva riquesa en minerals, són molt recomanables durant l’embaràs, a més d’afavorir la producció de llet materna.
Juntament amb els cigrons i les llenties, aquest llegum s’hauria de consumir amb més freqüència. A més, les llavors de fonoll i l’alga ajuden a obtenir un llegum més digestiu. Si l’acompanyem, en aquest cas, de gambes, aconseguirem una proteïna més sucosa i nutritiva i, per tant, súper recomanable tant per a èpoques de fred com per a persones que necessiten nutrició com ara nens, esportistes, embarassades i gent que es passa a una dieta sense carn.