Condiment casolà per a la pasta

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Un condiment natural i ben nutritiu que potencia el sabor dels àpats. És especialment convenient quan s’ha de limitar el consum de sal a la dieta. Conserveu-lo en un lloc fresc i sec, i si és a la nevera o el congelador, molt millor.  

  • Racions:
    4 - 5
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    5 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 cullerada (15 ml) de llavors de carbassa, lleugerament torrades
  • 1 cullerada (15 ml) de llavors de gira-sol, lleugerament torrades
  • 1 cullerada (15 ml) de llavors de sèsam negre, sense torrar
  • 1 cullerada (15 ml) de llevat de cervesa ecològica
  • 1 culleradeta (5 ml) de fulla seca d’orenga

Dieta

  • Ceto
  • Crua
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Condiment casolà per a la pasta

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4 - 5
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    5 minuts

Un condiment natural i ben nutritiu que potencia el sabor dels àpats. És especialment convenient quan s’ha de limitar el consum de sal a la dieta. Conserveu-lo en un lloc fresc i sec, i si és a la nevera o el congelador, molt millor.  


Ingredients

  • 1 cullerada (15 ml) de llavors de carbassa, lleugerament torrades
  • 1 cullerada (15 ml) de llavors de gira-sol, lleugerament torrades
  • 1 cullerada (15 ml) de llavors de sèsam negre, sense torrar
  • 1 cullerada (15 ml) de llevat de cervesa ecològica
  • 1 culleradeta (5 ml) de fulla seca d'orenga

Elaboració

  1. Moleu parcialment les llavors de carbassa i de gira-sol amb l’orenga, en un molinet elèctric.
  2. Incorporeu-hi el sèsam i el llevat per moldre-ho només uns segons més i evitar que el sèsam s’agrumolli.
  3. Empolseu-ne una cullerada sobre la pasta o per condimentar altres plats.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Moleu parcialment les llavors de carbassa i de gira-sol amb l’orenga, en un molinet elèctric.
  2. Incorporeu-hi el sèsam i el llevat per moldre-ho només uns segons més i evitar que el sèsam s’agrumolli.
  3. Empolseu-ne una cullerada sobre la pasta o per condimentar altres plats.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Hi ha molts condiments comercials per a la pasta ben saborosos, però us heu mirat bé si contenen el temible potenciador de sabor glutamat monosòdic E- 621 abans de comprar-lo? Us proposem un condiment casolà fàcil, saborós i al vostre gust, perquè la recepta admet variants, combinant més o menys llavors amb altres herbes aromàtiques seques i espècies com el pebre, la canyella, la nou moscada, etc.

El llevat de cervesa sense desamargar té un sabor que recorda el formatge i es pot utilitzar com a substitut del parmesà sobre la pasta o per condimentar i potenciar el gust de salses i farcits. Una manera saborosa d’enriquir la dieta vegetariana. Trieu un llevat de cervesa amb certificat ecològic.

Les llavors de sèsam negre no es torren mai per preservar-ne els antioxidants. En canvi, les llavors de carbassa, de gira-sol i de sèsam blanc es torren lleugerament per fer-les més saboroses i digestibles, encara que també podeu emprar-les sense torrar. Tingueu en compte que no han de canviar de color, per preservar els àcids grassos essencials omega-3 i omega-6 que tenen i perquè no es tornin amargants, especialment les de gira-sol.

Un cop torrades i mòltes, les llavors s’haurien de protegir de la llum, l’oxigen i l’escalfor, i procurar consumir-les abans de tres setmanes. Una manera de protegir els àcids grassos que contenen és conservar el condiment a la nevera o al congelador.

Els apunts energètics

Les llavors nodreixen, escalfen i reforcen el cos.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Condiment molt ric en minerals i vitamines. Cada llavor ens te unes característiques concretes:

  • Les llavors de carbassa són especialment riques en zinc, triptòfan, vitamines A i E i àcids grassos essencials omega-6 i omega-3. Són conegudes pel seu efecte beneficiós en els problemes de pròstata, però també estan indicades per ajudar a eliminar els cucs intestinals, i es recomanen sovint per afavorir nivells òptims de colesterol en sang gràcies a la seva riquesa en greixos saludables.
  • Les pipes de gira-sol tenen un contingut alt en potassi i magnesi i vitamina E, vitamina de la fertilitat.
  • Les llavors de sèsam destaquen per la seva riquesa en calci, zinc i lecitina. També són una bona font de fibra i greixos saludables.

És important incloure a la dieta cada dia les llavors oleaginoses perquè tenen una composició excepcional de nutrients que no tenim en la dieta occidental. Nutrients com la vitamina E i el zinc, per exemple, que són fonamentals per assolir una bona fertilitat masculina i femenina; el calci i el magnesi, necessaris per al bon manteniment de la salut òssia i també per a una bona relaxació muscular, i àcids grassos essencials omega-3 i omega-6, fonamentals per a la salut cardiovascular, la pell i un equilibri òptim de prostaglandines.

El llevat de cervesa ofereix una gran font de vitamines del grup B, sovint també deficient en l’alimentació actual. I l’orenga, a més de la seva aroma deliciosa, ofereix propietats bactericides gràcies als olis essencials que conté, com el carvacrol i el timol, i a la seva riquesa en flavonoides i tanins.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat