Condiments i salses | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Un condiment natural i ben nutritiu que potencia el sabor dels àpats. És especialment convenient quan s’ha de limitar el consum de sal a la dieta. Conserveu-lo en un lloc fresc i sec, i si és a la nevera o el congelador, molt millor.
Hi ha molts condiments comercials per a la pasta ben saborosos, però us heu mirat bé si contenen el temible potenciador de sabor glutamat monosòdic E- 621 abans de comprar-lo? Us proposem un condiment casolà fàcil, saborós i al vostre gust, perquè la recepta admet variants, combinant més o menys llavors amb altres herbes aromàtiques seques i espècies com el pebre, la canyella, la nou moscada, etc.
El llevat de cervesa sense desamargar té un sabor que recorda el formatge i es pot utilitzar com a substitut del parmesà sobre la pasta o per condimentar i potenciar el gust de salses i farcits. Una manera saborosa d’enriquir la dieta vegetariana. Trieu un llevat de cervesa amb certificat ecològic.
Les llavors de sèsam negre no es torren mai per preservar-ne els antioxidants. En canvi, les llavors de carbassa, de gira-sol i de sèsam blanc es torren lleugerament per fer-les més saboroses i digestibles, encara que també podeu emprar-les sense torrar. Tingueu en compte que no han de canviar de color, per preservar els àcids grassos essencials omega-3 i omega-6 que tenen i perquè no es tornin amargants, especialment les de gira-sol.
Un cop torrades i mòltes, les llavors s’haurien de protegir de la llum, l’oxigen i l’escalfor, i procurar consumir-les abans de tres setmanes. Una manera de protegir els àcids grassos que contenen és conservar el condiment a la nevera o al congelador.
Les llavors nodreixen, escalfen i reforcen el cos.
Condiment molt ric en minerals i vitamines. Cada llavor ens te unes característiques concretes:
És important incloure a la dieta cada dia les llavors oleaginoses perquè tenen una composició excepcional de nutrients que no tenim en la dieta occidental. Nutrients com la vitamina E i el zinc, per exemple, que són fonamentals per assolir una bona fertilitat masculina i femenina; el calci i el magnesi, necessaris per al bon manteniment de la salut òssia i també per a una bona relaxació muscular, i àcids grassos essencials omega-3 i omega-6, fonamentals per a la salut cardiovascular, la pell i un equilibri òptim de prostaglandines.
El llevat de cervesa ofereix una gran font de vitamines del grup B, sovint també deficient en l’alimentació actual. I l’orenga, a més de la seva aroma deliciosa, ofereix propietats bactericides gràcies als olis essencials que conté, com el carvacrol i el timol, i a la seva riquesa en flavonoides i tanins.