Trufes de soja negra i dàtils

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Un remei tradicional oriental per a pal·liar alguns símptomes de la menopausa, per completar l’esmorzar o com a snack.

  • Racions:
    30-40 trufes
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1 h 45 minuts + 12 h de remull
© Pau Esculies

Ingredients

Per a coure la soja negra

  • ½ vas (125 ml) de soja negra, en remull 10-12 hores amb 5 cm de kombu
  • 5 dàtils
  • ½ beina de vainilla, tallada longitudinalment
  • 1 litre d’aigua
  • sal marina

Per a fer les trufes

  • 1 vas (250 ml) de soja cuita amb la kombu
  • 7 dàtils sense os i trossejats
  • 4 cullerades (60 ml) de sèsam negre mòlt
  • 4 cullerades (60 ml) d’ametlla en pols
  • 2-3 cullerades de lli mòlt (depenent de la consistència volguda)
  • Una mica de líquid de cocció (si calgués)
  • Ratlladura de pell de mandarina eco

Per a arrebossar les trufes

  • Barreja de llavors i fruita seca mòlta
  • Lli mòlt tipus Linwoods “amb llavors de gira-sol, carbassa i goji”

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Trufes de soja negra i dàtils

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    30-40 trufes
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1 h 45 minuts + 12 h de remull

Un remei tradicional oriental per a pal·liar alguns símptomes de la menopausa, per completar l’esmorzar o com a snack.


Ingredients

Per a coure la soja negra

  • ½ vas (125 ml) de soja negra, en remull 10-12 hores amb 5 cm de kombu
  • 5 dàtils
  • ½ beina de vainilla, tallada longitudinalment
  • 1 litre d'aigua
  • sal marina

Per a fer les trufes

  • 1 vas (250 ml) de soja cuita amb la kombu
  • 7 dàtils sense os i trossejats
  • 4 cullerades (60 ml) de sèsam negre mòlt
  • 4 cullerades (60 ml) d'ametlla en pols
  • 2-3 cullerades de lli mòlt (depenent de la consistència volguda)
  • Una mica de líquid de cocció (si calgués)
  • Ratlladura de pell de mandarina eco

Per a arrebossar les trufes

  • Barreja de llavors i fruita seca mòlta
  • Lli mòlt tipus Linwoods "amb llavors de gira-sol, carbassa i goji"

Elaboració

  1. Poseu la soja en remull tota la nit
  2. Llenceu l'aigua de remull i poseu la soja a bullir amb 5 dàtils, la kombu i la vainilla.
  3. Coeu-la fins que estigui ben tova: entre 50-90 minuts a pressió (2 hores en olla normal). Afegiu els 7 dàtils restants, 2 pessics de sal i coeu-ho tot 3 minuts més.
  4. Escorreu-ho i reserveu el líquid de cocció per beure al llarg del dia.
  5. Abans de retirar la beina de vainilla, raspeu-ne l’interior i incorporeu-lo a la soja colada juntament amb els dàtils trossejats. Tritureu-ho en calent amb una forquilla o robot de cuina, amb una mica de líquid de cocció si fes falta.
  6. Refredeu-ho una mica i incorporeu la resta d'ingredients a la massa fins a obtenir una textura espessa que permeti modelar. Amb les mans humides, formeu boletes i arrebosseu-les. Conserveu-les en fred.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Poseu la soja en remull tota la nit
  2. Llenceu l’aigua de remull i poseu la soja a bullir amb 5 dàtils, la kombu i la vainilla.
  3. Coeu-la fins que estigui ben tova: entre 50-90 minuts a pressió (2 hores en olla normal). Afegiu els 7 dàtils restants, 2 pessics de sal i coeu-ho tot 3 minuts més.
  4. Escorreu-ho i reserveu el líquid de cocció per beure al llarg del dia.
  5. Abans de retirar la beina de vainilla, raspeu-ne l’interior i incorporeu-lo a la soja colada juntament amb els dàtils trossejats. Tritureu-ho en calent amb una forquilla o robot de cuina, amb una mica de líquid de cocció si fes falta.
  6. Refredeu-ho una mica i incorporeu la resta d’ingredients a la massa fins a obtenir una textura espessa que permeti modelar. Amb les mans humides, formeu boletes i arrebosseu-les. Conserveu-les en fred.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Un dels remeis casolans de la medicina tradicional xinesa per a símptomes de menopausa és una decocció de soja negra, dàtils, blat i sèsam negre que es cola per beure al llarg del dia. Aquesta recepta és una traducció culinària de la recepta medicinal original a unes trufes dolces, aprofitant la polpa restant de coure la soja.

Xafeu la soja cuita encara calenta amb forquilla o xafapatates o tritureu-la amb aparells de baixes revolucions, com faríeu amb la massa de croquetes. Eviteu el minipimer perquè queda una crema massa fina i costa formar les trufes.

Convé refredar una mica la pasta massa de soja xafada amb dàtils abans d’incorporar-hi la resta d’ingredients, especialment el sèsam negre i el lli, per preservar els olis essencials i els antioxidants de la calor. Ha de quedar una massa compacta, espessa i ben lligada, i en podeu rectificar la textura amb més o menys lli mòlt que lligui la massa, i més o menys líquid de cocció si calgués. Feu-ne boletes petites de 5 ml (1 culleradeta) aproximadament.

Per arrebossar les boletes, resulta idònia la barreja elaborada per Linwoods de goji amb llavors mòltes de lli, gira-sol i carbassa. Podeu optar per preparar a casa una barreja de llavors i fruita seca mòlta. Per fer la foto, les hem arrebossat també amb pol·len mòlt, que aporta un color i dolçor especials. Però el pol·len té l’inconvenient d’absorbir la humitat ràpidament i queden enganxoses al cap d’unes hores. Per a símptomes de menopausa no convé posar-hi canyella ni ingredients de naturalesa calenta.

El lli mòlt sempre s’ha de conservar en fresc i protegit de la llum, idealment al congelador.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Les llavors de lli són un aliment interessant, sobretot durant la menopausa perquè tenen lignans, compostos vegetals estructuralment similars als estrògens que són capaços d’unir-se als receptors d’estrògens i modular-ne el metabolisme, a la vegada que inhibeixen l’enzim aromatasa, i contribueixen a reduir malalties dependents d’estrògens, com el càncer de mama. També té força omega-3, àcid gras molt important per a la salut cardiovascular.

La soja negre és rica en magnesi, mineral important per a la salut dels ossos, i s’ha vist que té efectes beneficiosos per a les persones amb diabetis i amb problemes de pes.

Els dàtils són una font molt interessant de minerals i són una alternativa molt saludable al sucre refinat. Ideals per als esportistes, estudiants i per combatre l’estrès.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat