Carxofes guisades amb pastanagues

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Un plat depuratiu de carxofes guisades amb pastanagues i ceba confitada que acompanya tant cereals com proteïnes.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 8 carxofes
  • 4 pastanagues
  • 2 cebes, tallades a mitja lluna
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Carxofes guisades amb pastanagues

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts

Un plat depuratiu de carxofes guisades amb pastanagues i ceba confitada que acompanya tant cereals com proteïnes.


Ingredients

  • 8 carxofes
  • 4 pastanagues
  • 2 cebes, tallades a mitja lluna
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina

Elaboració

  1. Talleu el tronxo de les carxofes i traieu-ne les fulles més dures. Escapceu-les i talleu-les a octaus.
  2. Peleu i talleu les pastanagues per la meitat de dalt a baix i cada meitat en rodanxes al biaix.
  3. Unteu una cassola de fons gruixut amb oli i salteu-hi les cebes amb les carxofes durant 3-4 minuts amb un pessic de sal. Deixeu-ho coure tapat uns 10 minuts, afegint-hi unes cullerades d’aigua si es pogués enganxar al fons.
  4. Barregeu-hi les pastanagues, poseu-les al punt de sal i deixeu-ho coure tapat i a foc suau durant 10 minuts. Abans d’apagar el foc tireu-hi un polsim de pebre acabat de moldre.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Talleu el tronxo de les carxofes i traieu-ne les fulles més dures. Escapceu-les i talleu-les a octaus.
  2. Peleu i talleu les pastanagues per la meitat de dalt a baix i cada meitat en rodanxes al biaix.
  3. Unteu una cassola de fons gruixut amb oli i salteu-hi les cebes amb les carxofes durant 3-4 minuts amb un pessic de sal. Deixeu-ho coure tapat uns 10 minuts, afegint-hi unes cullerades d’aigua si es pogués enganxar al fons.
  4. Barregeu-hi les pastanagues, poseu-les al punt de sal i deixeu-ho coure tapat i a foc suau durant 10 minuts. Abans d’apagar el foc tireu-hi un polsim de pebre acabat de moldre.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Per evitar que les carxofes ennegreixin, fregueu-les amb un tros de llimona a mida que les talleu. Per netejar-vos els dits tacats per la carxofa, fregueu-vos-els també amb llimona. Els tronxos de la carxofa es poden pelar, tallar a trossos i incorporar amb la resta. Resulten amargants, però és un sabor que queda equilibrat per l’àcid de la llimona i la dolçor de la ceba confitada amb les pastanagues.

Els apunts energètics

Un plat depuratiu i delicat, que acompanya tant cereals com proteïnes.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La carxofa és una hortalissa molt beneficiosa per al fetge i els problemes digestius. És rica en fibra soluble, vitamines del grup B i minerals com el magnesi i potassi. Resulta especialment interessant pels compostos fenòlics amb propietats antioxidants que conté. Sabem que la cocció dels aliments afecta la composició dels nutrients dels aliments crus. S’ha observat, però, que les coccions habituals aplicades a les carxofes incrementen la qualitat nutricional d’aquesta hortalissa: els marcadors de concentracions de compostos fenòlics i carotenoides eren més alts, en particular, en carxofes bullides o cuinades al vapor; en canvi, si es fregien tenien menys nutrients.

Les espècies són considerades autèntics nutracèutics perquè són molt riques en principis actius. Moltes vegades, quan cuinem un plat, hi afegim les espècies al principi de la cocció, però hi ha estudis que ens indiquen que, per tal de preservar tots els seus principis actius, val més afegir-les al final de les coccions.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat