Flam de plàtan i llimona

A l'estiu ve de gust menjar plats lleugers, que depurin lleugerament però sobretot que ens refresquin. Montse Vallory proposa unes postres que tenen aquestes propietats i que, a més, estan boníssimes. I sense sucre, esclar.

11 de juliol 2011 | Actualitzat el 10 de setembre 2020

Unes postres lleugeres, saludables i excel·lents per a l'estiu .

Flam de plàtan i llimona
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

 • 3 cullerades (45 ml) de flocs d'agar-agar
 • ½ litre de llet d'arròs
 • 1/8 de culleradeta de postres de cúrcuma
 • ½ pessic de sal
 • ½ beina de vainilla, oberta per la meitat
 • 2 cullerades de ratlladura fina de llimona ecològica
 • 4-5 plàtans madurs, a rodanxes i barrejats amb el suc d'una llimona
 • 3 cullerades de melassa d'arròs

Decoració opcional

 • Fulles de menta
 • Una rodanxa de llimona
 • Maduixa trossejada

ELABORACIÓ

 1. Bulliu els flocs d'agar amb la llet d'arròs, una mica de sal, la cúrcuma i la vainilla durant 7 minuts, sense tapar per evitar que vessi. Retireu-ne la vainilla.
 2. Afegiu-hi els plàtans tallats, la ratlladura i el suc de llimona i tritureu-ho bé. Comproveu-ne la dolçor i afegiu-hi melassa al gust.
 3. Ompliu les flameres o motlles de silicona i deixeu-ho refredar completament abans de treure els flams del motllo.
 4. Serviu-ho decorat amb unes fulles de menta, mitja rodanxa de llimona i uns daus de maduixa.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

La cúrcuma s’utilitza per obtenir el color groc del flam d’ou. És opcional i s’ha d’utilitzar en poca quantitat per evitar que el flam quedi amarg.

L’agar-agar qualla com a gelatina en refredar-se. Com més freda, més sòlida serà.

Tant la llet d’arròs com els plàtans canaris són molt dolços i potser no cal utilitzar cap més endolcidor. Tasteu-ho abans d’afegir-hi la melassa d’arròs o sucre integral de canya. En general, a l’estiu refresca més el punt àcid de la llimona que no pas un dolç intens, però aquesta és una qüestió ben personal i el grau de dolçor dependrà del paladar de cadascú.

Apunts energètics

Aquest plat és molt refrescant per a l’època d’estiu en què ens trobem. L’alga agar-agar té un efecte extremadament refrescant, és laxant i molt depurativa. El plàtan, com que és una fruita tropical molt dolça, també té un efecte refrescant

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

El plàtan, fruita tropical, es caracteritza per la seva riquesa en potassi i en magnesi, minerals necessaris per a l’equilibri correcte dels electròlits de l’organisme i per prevenir els problemes de rampes.

Pel fet de no afegir-hi sucre refinat, un gran lladre de nutrients, ens assegurem que totes les vitamines, minerals i bioflavonoides que contenen aquestes postres actuïn en sinèrgia i s’assimilin en la seva totalitat.

La melassa d’arròs, fruit de la fermentació del cereal, és un endolcidor natural ric en enzims, que ajuda a digerir millor el plat.

Pel que fa a l’alga agar-agar, a diferència de les altres algues, destaca per la seva riquesa en minerals i en fibra soluble, fet que ajuda a regular el trànsit intestinal.

portada  —  amunt