Condiments i salses | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Les nostres picades tradicionals es fan amb ametlles o avellanes torrades, que aporten un sabor incomparable, però per reforçar els ossos és més convenient fer-les amb sèsam, que conté una proporció de calci-magnesi-fòsfor idònia per als ossos.
Per moldre-ho ràpid, feu servir un molinet de cafè, una picadora elèctrica o un robot de cuina. També podeu fer-ho manualment amb un suribachi, un morter japonès amb estries, ideal per moldre el sèsam torrat i elaborar picades diverses.
Per torrar el sèsam, empreu paelles de qualitat, sense tefló ni APFO.
La recepta admet varietat d’ingredients i sabors:
Si hi poseu sèsam negre, recordeu que no s’han de torrar per preservar els antioxidants.
Les llavors de carbassa, gira-sol i sèsam es torren lleugerament per fer-les més saboroses i digestibles, però no han de canviar de color si volem preservar els àcids grassos essencials i evitar que es tornin amargants, especialment les de gira-sol. Un cop torrades i mòltes conserveu-les en lloc fresc i fosc i procureu consumir-les abans de tres setmanes. També podeu menjar-les sense torrar.
Consum recomanat: 1 cullerada per àpat.
Les llavors de sèsam són una gran font de calci, zinc i lecitina. També són una font rica en fibra i greixos saludables.
Pel que fa al julivert, és tot un superaliment perquè concentra una gran quantitat de nutrients com vitamina A, vitamina C, vitamina K.
Aquest condiment és una proposta molt interessant des del punt de vista nutricional perquè la combinació de julivert amb sèsam lleugerament torrat i mòlt dóna com a resultat una gran concentració de minerals, especialment de calci i de ferro. També és ric en lecitina (el sèsam en té força), fonamental per al bon funcionament del sistema nerviós i la memòria.
És important incloure a la dieta cada dia les llavors oleaginoses perquè tenen una composició excepcional de nutrients que no formen part de la dieta occidental. Nutrients com la vitamina E i el zinc, que són fonamentals per a una bona fertilitat masculina i femenina, calci i magnesi necessaris per tenir una bona salut òssia i també per a una bona relaxació muscular, àcids grassos essencials omega-3 i omega-6, fonamentals per a la salut cardiovascular, la pell i un bon equilibri de prostaglandines.