Picada remineralitzant de sèsam i julivert

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Les nostres picades tradicionals es fan amb ametlles o avellanes torrades, que aporten un sabor incomparable, però per reforçar els ossos és més convenient fer-les amb sèsam, que conté una proporció de calci-magnesi-fòsfor idònia per als ossos.

  • Racions:
    3 - 4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    5 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 3 cullerades (45 ml) de llavors de sèsam torrades
  • 3 cullerades (45 ml) de julivert trinxat

Dieta

  • Ceto
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Picada remineralitzant de sèsam i julivert

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    3 - 4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    5 minuts

Les nostres picades tradicionals es fan amb ametlles o avellanes torrades, que aporten un sabor incomparable, però per reforçar els ossos és més convenient fer-les amb sèsam, que conté una proporció de calci-magnesi-fòsfor idònia per als ossos.


Ingredients

  • 3 cullerades (45 ml) de llavors de sèsam torrades
  • 3 cullerades (45 ml) de julivert trinxat

Elaboració

  1. Moleu parcialment les llavors de sèsam en un molinet elèctric, fins que el 90% quedin mòltes.
  2. Incorporeu-hi el julivert i moleu-ho 2-3 segons més, amb intermitències per evitar que el sèsam s’agrumolli.
  3. Empolvoreu el plat amb una cullerada allà on us agradi.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Moleu parcialment les llavors de sèsam en un molinet elèctric, fins que el 90% quedin mòltes.
  2. Incorporeu-hi el julivert i moleu-ho 2-3 segons més, amb intermitències per evitar que el sèsam s’agrumolli.
  3. Empolvoreu el plat amb una cullerada allà on us agradi.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Per moldre-ho ràpid, feu servir un molinet de cafè, una picadora elèctrica o un robot de cuina. També podeu fer-ho manualment amb un suribachi, un morter japonès amb estries, ideal per moldre el sèsam torrat i elaborar picades diverses.

Per torrar el sèsam, empreu paelles de qualitat, sense tefló ni APFO.

La recepta admet varietat d’ingredients i sabors:

  • poseu-hi alga kombu en pols, que ja la venen mòlta;
  • torreu o moleu vosaltres l’alga wakame, com a la recepta Condiment de sèsam i wakame;
  • afegiu-hi un pessic de sal marina fina, com per fer la tradicional sal de sèsam;
  • combineu diverses llavors i/o fruita seca;
  • amb llevat de cervesa i orenga,  com a la recepta Condiment casolà per a la pasta;
  • doneu-li un punt vermell amb baies de goji seques i triturades;
  • o un toc mediterrani amb olives negres seques i triturades.

Si hi poseu sèsam negre, recordeu que no s’han de torrar per preservar els antioxidants.

Les llavors de carbassa, gira-sol i sèsam es torren lleugerament per fer-les més saboroses i digestibles, però no han de canviar de color si volem preservar els àcids grassos essencials i evitar que es tornin amargants, especialment les de gira-sol. Un cop torrades i mòltes conserveu-les en lloc fresc i fosc i procureu consumir-les abans de tres setmanes. També podeu menjar-les sense torrar.

Consum recomanat: 1 cullerada per àpat.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Les llavors de sèsam són una gran font de calci, zinc i lecitina. També són una font rica en fibra i greixos saludables.

Pel que fa al julivert, és tot un superaliment perquè concentra una gran quantitat de nutrients com vitamina A, vitamina C, vitamina K.

Aquest condiment és una proposta molt interessant des del punt de vista nutricional perquè la combinació de julivert amb sèsam lleugerament torrat i mòlt dóna com a resultat una gran concentració de minerals, especialment de calci i de ferro.  També és ric en lecitina (el sèsam en té força), fonamental per al bon funcionament del sistema nerviós i la memòria.

És important incloure a la dieta cada dia les llavors oleaginoses perquè tenen una composició excepcional de nutrients que no formen part de la dieta occidental. Nutrients com la vitamina E i el zinc, que són fonamentals per a una bona fertilitat masculina i femenina, calci i magnesi necessaris per tenir una bona salut òssia i també per a una bona relaxació muscular, àcids grassos essencials omega-3 i omega-6, fonamentals per a la salut cardiovascular, la pell i un bon equilibri de prostaglandines.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat